Danmark
ESS bliver Skandinaviens første ERIC
På tirsdag afholdes en ceremoni på ESS byggearbejdsplads i udkanten af Lund i anledning af at forskningsanlægget bliver Skandinaviens første ERIC – et europæisk konsortium for forskningsinfrastruktur. Det er en driftsform som EU har indført for at gøre det lettere, når flere lande ejer og driver forskningsfaciliteter sammen.
EU-kommissionen godkendte den 19. august i år, at ESS skifter driftsform fra aktieselskab til ERIC – et europæisk konsortium for forskningsfaciliteter.
På torsdag kommer blandt andet EU-kommissionens generaldirektør for forskning og innovation, Robert-Jan Smits, forskningsminister Esben Lunde Larsen og hans svenske kollega Hele Hellmark Knutsson til Lund for at deltage i en ceremoni.
Chefen for ESS, Jim Yeck, skifter sin titel fra administrerende direktør til generaldirektør. Og forskningsanlægget skal fremover hedde European Spallation Source ERIC.
”I og med den her beslutning bliver ESS en international organisation med juridisk status i alle medlemslande”, siger ESS generaldirektør Jim Yeck i en kommentar.
Den nye driftsform ERIC indebærer, at alle ESS partnerlande kan deltage i beslutningstagningen og være med til at finansiere aktiviteterne ved forskningsanlægget i Lund og datacentret i København. Organisationen bliver styret efter de vedtægter, som blev godkendt af medlemslandene og EU-kommissionen. I øvrigt gælder svensk lovgivning, eftersom ESS har sit hovedsæde i Lund.
Formelt bliver dansk-svenske ESS AB’s aktiver og personale overført til European Spallation Source ERIC den 1. oktober. Derefter bliver Jim Yeck organisationens generaldirektør og professor Lars Börjesson formand for bestyrelsen (council), der vil fungere som det eneste beslutningstagende organ. Alle ESS medlemslande vil blive repræsenteret i bestyrelsen.
ESS bliver Skandinaviens første ERIC og nummer elleve i Europa. Ifølge ESS strategiske rådgiver Pia Kinhult fungerer Europas øvrige ERIC mere som virtuelle netværk, mens ESS er den eneste ERIC-organisation, som bygger, ejer og driver et stort og dyrt forskningsanlæg. (News Øresund)
Fakta: ESS
Et europæisk samarbejdsprojekt om materialeforskningsanlægget ESS, der bliver bygget i udkanten af Lund og som får verdens mest kraftfulde neutronkilde. Datacenteret er placeret i København. Neutronkilden gør det muligt at studere forskelligt materiale på molekyle- og atomniveau, særligt for life science, materialevidenskab, arkæologi og magnetisme. ESS forventes at være klar til at levere de første neutroner i 2019.
Medlemslande med stemmeret er: Danmark, Estland, Frankrig, Italien, Norge, Polen, Schweiz, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Ungarn. Fire lande har til at starte med observatørstatus for senere at kunne blive medlemmer: Belgien, Holland, Spanien og Storbritannien. Kilde: ESS
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23