Politik
Fælles forslag om svensk indvandringspolitik i den borgerlige blok

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna og Sverigedemokraterna fremlægger et fælles forslag til en ny indvandringspolitik. Det er første gang at de fire borgerlige partier står bag et fælles forslag. Liberalerna som under denne mandatperiode har støttet regeringen har skiftet side og dermed fremstår de fire partier også mere tydeligt som en blok.
Efter flere år med diskussion i den borgerlige blok i Sverige, om hvorvidt det er muligt at samarbejde med Sverigedemokraterna, fremlægger fire borgerlige partier nu et fælles forslag til en ny indvandringspolitik. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna og Sverigedemokraterna vil skærpe krav til sprog og samfundskundskab, gøre det sværere at få opholdstilladelse og begrænse familiesammenføring. Forslaget blev fremlagt i Socialforsikringsudvalget i Riksdagen. Regeringen med Socialdemokraterna og Miljöpartiet har præsenteret en ny indvandringspolitik, som skal afløse den midlertidige lov, der blev indført i 2016 efter flygtningekrisen.
Uenigheden omkring indvandringspolitikken er en af grundene til at Liberalerna nu skifter side op til næste valg. Partiet har sammen med Centerpartiet støttet regeringen siden den såkaldte januaraftale blev indgået i januar 2019, efter riksdagsvalget som efterladte et parlamentarisk dødt løb mellem blå og rød blok, og med Sverigedemokraterna som tredje største parti. Internt i Liberalerna har uenigheden om hvilken blok partiet skal tilhøre været stor. En del af partimedlemmerne vil undgå samarbejde med Sverigedemokraterna og vil derfor hellere samarbejde med de røde partier, mens en del synes det er vigtigt at samarbejde med de andre borgerlige partier, selvom det vil indebære et samarbejde med Sverigedemokraterna. Ifølge SVT reserverede en fjerdedel af medlemmerne i Liberalernas riksdagsgruppe sig mod forslaget om indvandringspolitikken, hvilket forklares mere af modstand mod samarbejdet end selve politikken.
– Det jeg reagerede på var, at man gik frem som en kvartet. Jeg har hele tiden sagt, at Liberalerna skal gå frem som et eget parti i midten og at andre så kan støtte det, hvis de synes det er muligt. Det gælder også migrationsspørgsmålet, siger riksdagspolitikeren Barbro Westerholm (L) til SVT.
Partileder Nyamko Sabuni (L) fremholder, at det er Liberalernas forslag, som har fået støtte af de tre andre borgerlige partier.
Moderaterna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna har nærmet sig hinanden under denne mandatperiode og ses som et konservativt blok, men at Liberalerna nu indgår i et samarbejde er nyt. Centerpartiet, som tidligere har været med i en borgerlig alliance med Moderaterna, Liberalerna og Kristdemokraterna, tager fortsat tydeligt afstand fra Sverigedemokraterna og vil ikke indgå i et samarbejde, som omfatter dem.
Moderaternas partileder Ulf Kristersson siger til SVT, at det fælles forslag ikke kan ses som et fremtidigt regeringssamarbejde med Sverigedemokraterna.
– Nej, jeg synes, at man skal se det som et første skridt i retningen mod at gøre alvor af et vigtigt princip, nemlig at i de spørgsmål, hvor man er enige, kan man samarbejde. Derefter er det op til vælgerne og Riksdagen at tage stilling til forslagene, siger Ulf Kristersson til SVT.
Riksdagen skal vedtage en ny indvandringspolitik i juni. Næste valg til Riksdagen i september 2022.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark08. november 2019
I 2020 afsluttes to kortlægninger til nye transportforbindelser over Øresund
-
Infrastruktur22. august 2019
Rejsende mangler et fælles søgesystem til rejser over Sundet