17 juni 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1D xx

Published on marts 28th, 2019 | by Anna Palmehag

0

Færre danskere har sommerhuse i Sverige – falder for sjette år i træk

2019-03-28:

Selv om antallet af danskejede sommerhuse er faldet de seneste seks år, er antallet mere end dobbelt så stort som i år 2000. Foto: David Rynde/Flickr (CC BY-ND 2.0)

10.465 sommerhuse var ejet af danskere i Sverige i 2018. Det er 1.231 – eller elleve procent – færre end seks år tidligere. På trods af det fortsatte fald siden da var danskerne sidste år den næststørste gruppe udenlandske sommerhusejere i Sverige, efter nordmændene og lige før tyskerne.

Danskerne købte flest sommerhuse i Sverige i perioden 2000 til 2008. Selv om antallet af danskejede sommerhuse altså er faldet de seneste seks år, er antallet mere end dobbelt så stort som i år 2000. Sidste år var 10.465 svenske sommerhuse ejet af danskere. Ifølge Victoria Lindtner, sekretariatschef for Foreningen Danske Torpare, er antallet af danske sommerhusejere faldet kontinuerligt de seneste år, fordi den yngre generation ikke altid er interesseret i at overtage hytterne efter deres forældre, som købte dem.

– Rejsemønstret er også ændret, så Sverige ikke længere er så populært som landene sydpå.

Kendskabet til Sverige er ikke så stort mere – man kender ikke Sverige og ved ikke, at der er mulighed for at købe meget billigere huse end i Danmark, siger hun til News Øresund.

Danske Torpare har nu besluttet at forsøge at ændre det og øge danskernes kendskab til Sverige. De arbejder også for at informere om mulighederne for at eje et feriehus sammen med andre, hvilket kan gøre det til en mindre byrdefuld opgave at få et helt hus at tage sig af.

– Der er så meget at gøre, du skal male og alt muligt. Jeg tror, ​​det vil være for meget for mange, siger Victoria Lindtner. Hun tror dog, at udviklingen kan vende i takt med at fokus på klimaforhold stiger.

– Der bliver mere fokus på klimavenlige ferier, hvor man ikke flyver. Jeg tror også, at der er en større interesse for at trække sig lidt væk fra alt hverdags-travlheden, når man skal på ferie, og derfor søger folk i højere grad mod stilhed, ro og masser af natur, siger hun.

Ifølge statistik fra SCB er det mest almindeligt, at danskerne ejer sommerhuse i Småland, efterfulgt af Skåne og Halland. De mindst populære len er Gotland, Uppsala og Västmanland, hvor ingen eller kun et sommerhus var ejet af danskere i 2018. Udover svenskere ejer nordmænd de fleste sommerhuse i Sverige – lidt over 12.000 – efterfulgt af danskere og tyskere, som begge ligger på lidt over 10.000. (News Øresund – Anna Palmehag)

Fakta: fald siden 2015
Antallet af danske fritidshusejere i Sverige
2018: 10.465
2017: 10.747
2016: 11.025
2015: 11.267


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑