Følg os på

Politik

Fakta: De svenske Riksdagspartier

Publiseret

 

De svenska riksdagspartierna så som de brukar placeras in från vänster till höger. Partierna kan dock placera sig annorlunda beroende på olika sakfrågor.

Vänsterpartiet (V)

Kort historik: Vänsterpartiet har en fortid som kommunistisk parti og havde i lang tid tætte bånd til andre kommunistiske partier i blandt andet Østeuropa. Men partiet har nu ingen officiel forbindelse til kommunismen.

Politik kort fortalt: Et socialistisk parti med mærkesager som ligestilling, feminisme og velfærd.

Nuværende alliancer, konflikter og magtstatus: Vänsterpartiet støtter en socialdemokratisk regering efter valget, men har også krævet at komme med i regeringen. Centerpartiet kan dog sætte en stopper for disse planer.

Stemmeprocenten ved Riksdagsvalget i 2018: 8,0 procent

Partileder: Nooshi Dadgostar

 

Socialdemokraterna (S)

Kort historik: Har regeret Sverige i lange perioder i løbet af 1900-tallet, til tider med eget flertal. Partiet har nu markant lavere vælgertilslutning, men er stadig langt det største parti i meningsmålingerne. Har siddet på statsministerposten siden 2014.

Politik kort fortalt: Et socialdemokratisk parti med mærkesager som sundhedspleje, velfærd, arbejdsmarkedet og ligestilling i samfundet.

Nuværende alliancer, konflikter og magtstatus: Socialdemokraterne sidder i øjeblikket alene i regeringen. I den sidste valgperiode har støttepartierne været Miljöpartiet (som også sad i regering i lang tid), Centerpartiet og Vänsterpartiet. Liberalerna var også støtteparti i en periode i begyndelsen af valgperioden.

Stemmeprocenten ved Riksdagsvalget i 2018: 28,3 procent

Partileder: Magdalena Andersson

 

Miljöpartiet (MP)

Kort historik: Dannet i 1980’erne med rødder miljøbevægelsen og modstanden mod atomkraft; ønskede oprindeligt ikke at placere sig på den politiske højre/venstre-skala. Kom i Riksdagen i 1988. Har også ofte samarbejdet på tværs af midten lokalt og regionalt, men er nu på venstrefløjen i landspolitik.

Politik kort fortalt: Et grønt parti med mærkesager som miljø og klima samt mangfoldighed.

Nuværende alliancer, konflikter og magtstatus: Miljöpartiet går til valg på at støtte en socialdemokratisk regering og vil gerne sidde i regering. Partiet sad i regering sammen med Socialdemokraterna fra 2014 til 2021, men forlod regeringen sidste efterår.

Stemmeprocenten ved Riksdagsvalget i 2018: 4,4 procent

Talspersoner: Per Bolund og Märta Stenevi

 

 

Centerpartiet (C)

Kort historik: Centerpartiet startede som et bondeparti. Historisk set har partiet primært samarbejdet med de borgerlige partier, men også nogle gange hen over midten.

Politik kort fortalt: Et socialliberalt, grønt parti med mærkesager som miljø og klima, iværksætteri og landdistriktsspørgsmål.

Nuværende alliancer, konflikter og magtstatus: Efter sidste valg valgte Centerpartiet at forlade sine tidligere borgerlige alliancepartnere for at støtte en socialdemokratisk regering for at undgå, at Sverigedemokraterna fik indflydelse. Denne gang går Centerpartiet til valg på at støtte en socialdemokratisk regering. Partiet kan forestille sig, men kræver ikke, at være i regering. Centerpartiet ønsker dog ikke at samarbejde med Vänsterpartiet.

Stemmeprocenten ved Riksdagsvalget i 2018: 8,6 procent

Partileder: Annie Lööf

 

Liberalerna (L)

Kort historik: Tidligere kendt som Folkepartiet og har en lang historie i Riksdagen. Har primært samarbejdet med de andre borgerlige partier, men også et par gange hen over midten. Efter sidste valg støttede Liberalerna den socialdemokratiske regering for at undgå, at Sverigedemokraterna fik indflydelse, men forlod så den såkaldte Januaraftale.

Politik kort fortalt: Et socialliberalt parti med mærkesager som undervisning, ligestilling og europæisk samarbejde.

Nuværende alliancer, konflikter og magtstatus: Liberalerna går til valg sammen med Moderaterna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna. Liberalerna har dog ikke tænkt sig at støtte en regering, hvor Sverigedemokraterna er med. De vil selv gerne i regering, men det kan Sverigedemokraterna sætte en stopper for.

Stemmeprocenten ved Riksdagsvalget i 2018: 5,5 procent

Partileder: Johan Pehrson

 

Moderaterna (M)

Kort historik: Et af Sveriges ældste partier, som i sin tidligere historie har været et mere udpræget konservativt parti. Moderaterna har været det næststørste parti i Rigsdagen siden 1979 og havde senest statsministerposten fra 2006 til 2014.

Politik kort fortalt: Et liberalt/konservativt parti med mærkesager som lov og orden, skattelettelser, arbejdsmarkedet og forsvaret.

Nuværende alliancer, konflikter og magtstatus: Moderaterna er et borgerligt parti, der leder oppositionen. De går til valg sammen med Kristendemokraterna, Liberalerna og Sverigedemokraterna. Forud for dette valg kan Moderaterne for første gang forestille sig at samarbejde med Sverigedemokraterna.

Stemmeprocenten ved Riksdagsvalget i 2018: 19,8 procent

Partileder: Ulf Kristersson

 

Kristdemokraterna (KD)

Kort historik: Kristdemokraterna har deres rødder i frikirkebevægelsen i Sverige, men har i de senere år delvist distanceret sig fra denne arv. Medlem af Riksdagen siden 1991.

Politik kort fortalt: Et konservativt parti baseret på kristne værdier med mærkesager som sundhedspleje, lov og orden og ældrespørgsmål.

Nuværende alliancer, konflikter og magtstatus: Kristdemokraterna går til valg sammen med Moderaterne, Liberalerna og Sverigedemokraterna. Hvis disse partier vinder valget, forventes Kristdemokraterna at blive en del af regeringen sammen med Moderaterne.

Stemmeprocenten ved Riksdagsvalget i 2018: 6,3 procent

Partileder: Ebba Busch

 

Sverigedemokraterna (SD)

Kort historik: Dannet i 1980’erne af folk fra nazistiske og racistiske kredse. I 2000’erne gennemgik partiet en ændring til et nationalistisk og indvandringskritisk parti og har været medlem af Riksdagen siden 2010.

Politik kort fortalt: Et nationalistisk og socialkonservativt parti med mærkesager som reduceret indvandring samt velfærd.

Nuværende alliancer, konflikter og magtstatus: Sverigedemokraterna går til valg sammen med de borgerlige partier Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna. Partiet ønsker, men kræver ikke, at komme i regering. Imod at Liberalerna kommer med i regeringen.

Stemmeprocenten ved Riksdagsvalget i 2018: 17,5 procent

Partileder: Jimmie Åkesson

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.