Følg os på

Politik

Fastlåst situation mellem Danmark og Sverige

Publiseret

 

Greater Copenhagen webb

Greater Copenhagen, Folkemødet Bornholm. Foto: News Øresund

Kommunerne på Sjælland vil have Skåne med i samarbejdet om Greater Copenhagen. Men de vil hurtigt have besked og holder fast i, at formandskabet skal deles ligeligt mellem Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Skåne. Det fremgår af referatet fra torsdagens møde i KKR Hovedstaden. Fra Region Skåne lyder det, at man stadig tror på en løsning, men at deres krav om at Skåne skal have halvdelen af formandskabet ikke kan forhandles. Det oplyser Region Skånes formand Henrik Fritzon (S) til Sydsvenskan.

De 29 kommuner i KKR Hovestaden holdt fast i, at de fortsat ønsker at skabe et bredt samarbejde om Greater Copenhagen, som inkluderer Skåne ”men at det er afgørende ikke at tabe momentum og fremdriften i det arbejde, der allerede er igangsat”.
– Jeg er glad for den entydige opbakning til Greater Copenhagen og ser frem til et stærkt Greater Copenhagen, der vil skabe job og vækst, siger KKR Hovedstadens formand Steen Christiansen (S) i en kommentar til News Øresund.
Steen Christiansen er formand for kommunesamarbejdet KKR Hovedstaden og det nuværende danske Greater Copenhagen samarbejde samt borgmester i Albertslund kommune.

Derimod stod kommunerne fast på kravet om, at de danske regioner vil have formandskabet to tredjedele af tiden. De ser det fornyede samarbejde som et samarbejde om vækst og markedsføring mellem Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Skåne, hvor formandskabet turnerer mellem de tre regioner et år ad gangen.
Steen Christiansen fik bemyndigelse til at medvirke til at omdanne Öresundskomiteen til the Greater Copenhagen & Skåne Committee som et samarbejde mellem de tre regioner. Men hvis det ikke lykkes at blive enige med Skåne, fik han også mandat til at anmode om en opløsning af Öresundskomiteen og at danne en ny organisation for Greater Copenhagen på den danske side. De skånske kommuner vil sidenhen få mulighed for at tilslutte sig den danske organisation bag Greater Copenhagen.

Ifølge vedtægterne for det nuværende dansk-svenske politiske samarbejde i Öresundskomiteen kræves en kvalificeret majoritet med ¾ af samtlige medlemmer ved to på hinanden følgende møder for at opløse komiteen. Det er dog muligt for hvert enkelt medlem med et års varsel at opsige medlemskabet.

Ifølge referatet fra KKR Hovedstadens møde den 10. september er ideen med et fortsat dansk-svensk samarbejde at slå Öresundskomiteen og det nuværende danske Greater Copenhagen sammen til the Greater Copenhagen & Skåne Committee, GCSC. Det skulle formelt ske gennem en omlægning af Öresundskomiteen og ændring af arbejdsopgaver til at dække fem områder:

– Støtte den fælles markedsføring af Greater Copenhagen.
– Arbejde for at skabe en stærk international infrastruktur.
– Støtte arbejdet med at tiltrække investorer, turister, virksomheder og talenter til Greater Copenhagen.
– Arbejde med grænsehindringer for en integreret og bæredygtig vækstregion.
– Etablere fælles strategiske initiativer for erhvervslivet.

Greater Copenhagen er i dag et samarbejde mellem 46 kommuner på Sjælland og Region Hovedstaden og Region Sjælland. Hvis organisationen udvides til the Greater Copenhagen & Skåne Committee vokser samarbejdet til 79 kommuner og tre regioner. (News Øresund)

Læs mere: 

Skæbnedag for dansk-svensk samarbejde

Skåne siger nej til dansk majoritet i Greater Copenhagen and Skåne Committees formandskab

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.