Følg os på

Danmark

Femern bælt projektets økonomi klarede granskning

Publiseret

 

Femern portal on Lolland_fuld storrelse

Femern Bælt-projektet kom et skridt videre i og med torsdagens analyse som viser mindskede anlægsomkostninger, større økonomiske reserver samt en tilbagebetalingstid på lånene på 36 år. Illustration: Femern A/S

Det ser lysere ud for den planlagte tunnel under Femern Bælt. En ny finansiel analyse som viste en mere stabil økonomi end ventet blev præsenteret ved torsdagens møde i Femern Bælt-forligskredsen. Lavere anlægsomkostninger, større økonomiske reserver og en tilbagebetalingstid på lånene på 36 år, indebærer at projektet er rykket et skridt nærmere en vedtagelse.

Et krav til tunnelprojektet er at tilbagebetale lånene på højst 39 år og udelukkende med hjælp af brugerbetaling. I den analyse som Femern A/S præsenterede i torsdags sammen med en rapport fra revisionsbureauet EY forventes tilbagebetalingstiden at blive 36 år.

De forventede anlægsomkostninger er reduceret ved en ny forhandlingsrunde med fire store entreprenørkonsortier, hvor den planlagte byggetid forlænges fra 6,5 til 8,5 år. Det erstatter behovet for dyrt treholdsskift til toholdsskift og samtidig kan fabrikken, hvor tunnelelementerne skal bygges, være mindre.

I den nye analyse har Femern A/S taget hensyn til at den tyske godkendelsesproces trækker i langdrag og derfor opstilles to alternativer med byggestart i henholdsvis 2018 og 2020. Hvis byggeriet først går i gang i 2020 mindsker udgifterne for tunnelen fra 55,1 til 52,6 milliarder kroner på trods af at de økonomiske reserver vokser fra 3,7 til 7,3 milliarder kroner for kyst til kyst-forbindelsen. Dertil kommer de danske landanlæg som beregnes at koste yderligere 9,5 milliarder. Den samlede pris for tunnelprojektet bliver dermed 62,1 milliarder kroner.

Anlægsbudgettet bygger på en realrente på 3,0 procent, hvilket er betydeligt højere end dagens renteniveau, at EU kun bidrager med de 4,4 milliarder kroner som indtil videre er lovet samt at Scandlines fortsætter med færgetrafikken over Femern Bælt. 
Et problem er, at de pristilbud, der er givet på tunnelbyggeriet udløber den 15. maj i år. Der er mulighed for at binde prisen frem til den tyske godkendelsesproces er klar og byggeriet kan gå i gang, men det vil koste 150 millioner om året.

Femern Bælt tunnelen forventes at blive indviet senest i 2028 og i 2015 års prisniveau vil det koste 494 kroner for en personbil at passere gennem tunnelen.

Den 1. marts skal Femern Bælt-forligskredsen mødes igen og de danske kommunal- og regionalpolitikere i det tysk-dansk-svenske samarbejde STRING opfordrer folketingspolitikerne til at give grønt lys til at underskrive anlægskontrakterne for Femern Bælt-tunnelen. Det fremgår i en kommentar skrevet af Københavns overborgmester Frank Jensen og regionrådsformændene for henholdsvis Region Hovedstaden og Region Sjælland, Sophie Hæstorp-Andersen og Jens Stenbeck:

”Det er vores klare opfattelse, at Femern-projektet vil have en meget stor positiv indflydelse for den økonomiske udvikling i korridoren mellem Hamburg og København/Malmø og videre op til Stockholm og Oslo.”

”Derfor vil vi opfordre forligskredsen bag Femern-projektet til hurtigst muligt at godkende, at Femern A/S kan indgå aftaler med de bydende entreprenører. En sådan aftale vil skabe ro omkring projektet, og vi kan med større målrettethed arbejde på at udnytte de positive effekter af forbindelsen i et snævert samarbejde mellem svenske, danske og tyske regioner. (News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Norden17. september 2021

Grænseboere bekymrer sig mere over ikke at kunne se deres familie – mindre over arbejdsløshed

I de nordiske grænseregioner var der betydeligt flere personer, der følte, at deres muligheder for at bevæge sig over grænsen...

Kultur17. september 2021

Sveriges ambassade i København åbner residens for ungt svensk design

Den svenske ambassades residens i København er blevet tømt for møbler i tre dage for at huse den svenske designudstilling...

Sverige17. september 2021

Folkhälsomyndigheten fastholder anbefalinger for uvaccinerede personer

Personer, der stadig ikke er vaccineret, bør ikke gå i teatret, til koncerter eller sportsbegivenheder, og de anbefales at fortsat...

Turisme/kultur17. september 2021

Tivoli afholder svensk krebsegilde på søndag

Som en del af en igangværende mad-, øl- og vinfestival i Tivoli udfordrer forlystelsesparken nu svenskernes krebsgilder ved at afholde...

Turisme/kultur17. september 2021

Efter pandemitider er kulturnætterne tilbage i Malmø, København, Lund og Helsingør

Med lempelsen af restriktionerne på begge sider af sundet er en åbning af kulturlivet lige uden for døren. I Malmø...

Ejendomme17. september 2021

To nye svenske ejendomsopkøb i Danmark

I denne uge har svenske SBB købt fem sociale ejendomme i Danmark for 380 millioner kr., og svenske Niam har...

Ejendomme17. september 2021

Årets vindere af Real Estate Øresund Award blev offentliggjort i denne uge

Under tirsdagens live-sendte konference, Real Estate Øresund LIVE, der blev afholdt af Øresundsinstituttet, blev årets Real Estate Øresund Awards uddelt....

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.