Samfund
FIFA’s manglende VM-kompensation af kvindelige fodboldspillere møder stor kritik
FIFA annoncerede sidste år, at fodboldklubber, som har mandlige spillere til VM i Rusland 2018, skal have en kompensation på 54.000 kroner per dag for at frigive spilleren – kvindelige spillere får ikke en øre. Det er ulogisk, men samtidig mangler det økonomiske grundlag til at understøtte kompensationen, siger DBU. Vil man overhovedet have, at kvindefodbold eksisterer? lyder kritikken fra Sveriges fodboldverden.
Det er en ujævn græsplæne, kvinder og mænd spiller på, når det gælder professionel fodbold. Herreklubber kompenseres godt for at frigive deres spillere til landskampe, mens kvindeklubberne må slå sig til tåls med ingenting.
Og det er ulogisk, mener Mette Bach Kjær, der er formand for Kvindeelite i Danmarks Boldspil-Union (DBU), medlem af DBU’s bestyrelse og dansk repræsentant i UEFA’s Women’s Football Committee. Men økonomien er der bare ikke endnu til at understøtte kvindefodbolden på lige fod med herrefodbolden, tilføjer hun.
– Faktum er, at der lige nu ikke er den samme økonomi i kvindefodbold, som der er i herrefodbold, og det handler jo om, hvor mange penge der kommer i kassen i form af sponsorater og TV-penge. Det er jo helt klart nogen af de ting, vi kigger hen imod og prøver at arbejde med, men vi er nødt til at skabe en bedre økonomi først. For det er jo logisk at kvinderne skal have samme kompensation som mændene – vi er bare ikke nået dertil endnu, siger Mette Bach Kjær til News Øresund.
FIFA’s beslutning om at forhøje kompensationsbeløbet for mændenes VM i 2018, mens kvinderne går fra nul til nul, har mødt stor kritik fra den svenske fodboldverden.
– Jeg er så glad for at spille fodbold som kvinde. Eller er jeg? Takket være mit køn tjener jeg færre penge, modtager mindre anerkendelse og jeg kan helt sikkert ikke forvente de samme muligheder som en mand. KUN fordi jeg blev født som kvinde.
Sådan begynder fodboldstjernen Caroline Seger sin kritiske svada i et Instragram-indlæg. Hun spiller i en af de bedst placerede kvindeklubber, FC Rosengård, i den højeste fodboldliga, Damallsvenskan, og hun er også med på landsholdet, hvor hun skal repræsentere Sverige til kvindernes VM i Frankrig 2019. Hun fortsætter:
– Jeg vil gerne spørge FIFA, UEFA og hvem som helst, der har ansvar for at træffe beslutninger i fodboldverdenen: Vil i overhovedet have, at kvindefodbold eksisterer? spørger den kvindelige fodboldstjerne.
Kritikken deles af fodboldforbundet Svenska Fotbollsförbundet, der er dybt forstående over for Caroline Segers frustration, og som samtidig understreger, at forandring er nødvendig:
– Jeg forstår ikke argumentet for, hvordan man har ræsonneret inde hos FIFA. Min egen samt forbundets absolutte holdning er, at det ikke skal være på den her måde, siger forbundets generalsekretær, Håkan Sjöstrand, til SVT Sport og tilføjer:
– Der er jo VM i Frankrig næste år. Der håber jeg, at man har fået set på det, da man har et år til at sikre ændringer inden mesterskabet, så klubber på damesiden kan blive kompenseret. Vi vil se handling.
Selvom situationen kan virke håbløs for kvinderne, påpeger Mette Bach Kjær, at det internationale fokus, kvindefodbolden har fået de seneste par år, skubber udviklingen i retning mod bedre vilkår for kvindefodbolden. Her fremhæver hun specifikt Europamesterskaberne i kvindefodbold 2017, hvor halvanden million mennesker tændte TV’et for at se det danske kvindelandshold spille mod Holland. ”Det var en kæmpe, kæmpe succes” siger hun.
På FIFA- og UEFA-plan bliver der også udviklet meget i netop kvindefodbold, da der er et stort uudnyttet potentiale, forklarer Mette Bach Kjær. Derfor understøtter de også enkelte kvindeklubber med penge til markedsføring, så de kan hente flere medlemmer ind.
– Men det at få sponsorer med og få TV-pengene med, som altså er det, der virkelig batter, når det gælder økonomi – der er der bare et stykke vej endnu.
– Vi arbejder sammen med FIFA og UEFA om hele tiden at blive bedre på kvindefodbolden, og jeg er sikker på, når du ringer til mig om et år eller to, eller ved næste slutrunde, så tror jeg, kompensationen er der, vurderer Mette Bach Kjær.
(News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23