Infrastruktur
Finanslovsbesparelser rammer A/S Øresund, men ikke Øresundsbro Konsortiet
Regeringen sparer 201,6 millioner på Øresundsforbindelsen. Men besparelserne vil alene ramme økonomien i den danske delejer af forbindelsen, A/S Øresund. Det dansk-svenske Øresundsbro Konsortiet rammes ikke.
Øresundsbrons ejer, det dansk-svenske Øresundsbro Konsortiet, rammes ikke af de besparelser, der er med i regeringens finanslovsforslag for 2016, der blev præsenteret tidligere på ugen.
”Vi får de indtægter vi hele tiden skulle have haft” udtaler Øresundsbrons finansdirektør Kaj V. Holm til News Øresund.
Besparelserne vil alene ramme økonomien i A/S Øresund, der med finanslovsforslaget vil få forlænget sin tilbagebetalingstid med 7 år. A/S Øresund ejer de danske landanlæg samt halvdelen af Øresundsbro Konsortiet, den anden halvdel ejes af svenske SVEDAB AB.
Med finanslovsforslaget aftrappes det statslige tilskud til Banedanmark til jernbanen på Øresundsforbindelsen gradvist frem mod 2024. I 2015 var tilskuddet på 201,6 mio. kr. Som infrastrukturforvalter betaler Banedanmark en årlig afgift til såvel A/S Øresund og Øresundsbro Konsortiet for brugsretten på de danske jernbanetilslutningsanlæg (Kastrupbanen og Vigerslevbanen) og den faste forbindelse over Øresund. Pengene til at betale den årlige afgift kommer delvist fra de særlige broafgifter, som Banedanmark opkræver fra togoperatørerne, der benytter strækningen, og fra et statsligt tilskud. Og det er dette tilskud, der nu fases ud. Der kommer dog intet hul i Banedanmarks pengekasse af den grund, da den årlige afgift til den danske del af Øresundsforbindelsen samtidig nedsættes. Men det bliver A/S Øresund, der skal finansiere de manglende indtægter fra Banedanmark, således at Øresundsbro Konsortiets økonomi ikke påvirkes.
Med finanslovsforslaget forlænges tilbagebetalingstiden for A/S Øresund med cirka 7 år, mens tilbagebetalingstiden for selve kyst-til-kyst forbindelsen og Øresundsbro Konsortiets tilbagebetalingstid ikke påvirkes. (News Øresund)
Fakta om Øresundsbron
Øresundsbron er bygget og ejet af Øresundsbro Konsortiet, der er ejet ligeligt af den svenske og danske stat igennem henholdsvis SVEDAB AB samt A/S Øresund. Øresundsbro Konsortiet varetager driften af vejforbindelsen samt forvalter jernbaneforbindelsen.
Anlægsomkostningerne for den faste forbindelse og de tilknyttede landanlæg skal finansieres af brugerafgifter. Bilisterne betaler ved passage gennem betalingsanlægget, mens Trafikverket og Banedanmark betaler et fast årligt beløb der indeksreguleres, for retten til at anvendelse jernbanesporene. Trafikverket og Banedanmark fordeler togkanalerne samt opkræver afgifter fra togoperatørerne.
Anlægsprisen for den faste kyst-til-kyst forbindelse var i åbningsåret 2000 på 19,6 milliarder DKK. Hertil skal tillægges gælden i moderselskaberne, A/S Øresund og SVEDAB AB, på 10,5 milliarder DKK. Ved udgangen af 2014 havde Øresundsbro Konsortiet en nettogæld på 15,4 milliarder DKK. Øresundsbro Konsortiet forventer, at gælden er tilbagebetalt i 2033, 33 år efter indvielsen af forbindelsen.
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23