Erhverv
Findus nedlægger produktionen i Skåne og flytter den til Tyskland
Findus nedlægger produktionen i Bjuv i Skåne, hvor virksomheden blev grundlagt i 1941. Produktionen af frosne færdigretter og grøntsager flyttes til ejeren Nomad Foods fabrik i Reken i Tyskland. Virksomheden har varslet afskedigelse af 450 medarbejdere og vil flytte det administrative personale til et nyt kontor i Malmø. For landbruget i Skåne betyder Findus beslutning om at flytte produktionen til Tyskland at dyrkningen af ærter er i fare. De nyhøstede ærter skal fryses inden for få timer.
Beskeden landede torsdag som en bombe i Bjuv. Så sent som i juni 2015 tog Findus et nyt fuldautomatisk frostlager i Bjuv i brug og talte dengang om at danne “Food valley of Bjuv.” To måneder senere købte den nydannede britiske fødevarekoncern Nomad Foods Findus’ europæiske aktiviteter for 6,7 mia. svenske kroner. Nu nedlægges fabrikken i Bjuv. Medarbejdere, der arbejder med salg, marketing og support af Bjuv foreslås at flytte til et nyt kontor i Malmø i 2016 eller 2017. Findus’ aktiviteter i Loftahammar nord for Västervik er ikke berørt. Efter nedlægningen i Bjuv, vil Findus have 175 medarbejdere tilbage i Sverige, oplyser selskabet i en pressemeddelelse. Findus Sverige AB har en omsætning på ca. 2,5 milliarder svenske kroner.
CEO for Findus Sverige, Henrik Hjalmarsson, udtaler at lukningen skyldes en overetablering, kombineret med at Bjuv ligger for langt væk fra de store markeder i Syd- og Vesteuropa, hvilket giver høje transportomkostninger. Han understreger, at Findus ikke vil stoppe med at købe produkter eller råvarer fra Sverige. Spørgsmålet er, hvad der sker med den store skånske ærtehøst, når Findus’ ærteproduktion i Skåne ophører. Findus har en flåde af specielle ærtemejetærskere, der roterer mellem landmænd i Skåne, der har en kontrakt med Findus, og hvor de nyhøstede ærter fryses i Bjuv inden for få timer.
Findus blev grundlagt i Bjuv i 1941. Dengang købte konfekturevirksomheden Marabou den lille skånske Frugtvin & Likørfabriken i Bjuv som blev omdøbt til Findus, som er en forkortelse af frugtindustri. Det var Findus, der introducerede dybfrostvarer i Sverige i 1940’erne. 1962 købte schweiziske Nestle Findus, som i 2000 blev købt af det Wallensbergske EQT for at i 2006 at blive solgt til det britiske investeringsselskab Foodvest. To år senere flyttede Findus hovedkontoret fra Bjuv til Malmø, men efter endnu et ejerskifte, hvor Foodvest blev solgt til Lion Capital blev hovedkontoret flyttet tilbage til Bjuv. Ejerskabskarrusellen fortsatte sidste år, hvor Nomad Foods købte Findus for derefter at købe frostvaregiganten Iglo Group. (News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23