Følg os på

Øresund

Fjernes grænsehindringer vil Greater Copenhagen regionen tjene milliarder – ifølge ny rapport

Publiseret

 

En grænsehindring som påpeges i rapporten er forskellene imellem svenske og danske erhvervsuddannelser, som gør at danske elever ikke kan tage praktik i Skåne. Foto: News Øresund

Der er op til syv milliarder kroner at tjene i form af økonomisk tilvækst og beskæftigelse, hvis Greater Copenhagen regionens grænsehindringer fjernes. Det viser en ny rapport fra Damvad Analytics lavet på vegne af Greater Copenhagen & Skåne Committee.

Problemer med at validere uddannelse og kompetencer, grænsekontroller som mindsker pendlingen og brister i arbejdsløshedsgodtgørelse over Sundet. Det er nogle af de grænsehindringer i den dansk-svenske Greater Copenhagen-region som, hvis de blev fjernet, ville resultere i tilvækst og øget beskæftigelse for milliarder af kroner.

En anden grænsehindring som påpeges i rapporten er forskellene imellem svenske og danske erhvervsuddannelser, som gør at danske elever ikke kan tage praktik i Skåne. Ændres det vil det – ifølge Damvad Analytics beregninger – indebære en samfundsgevinst på mellem 640 millioner og 5,4 milliarder svenske kroner til Greater Copenhagen-regionen. Også det faktum at medborgere fra lande udenfor EU normalt kun kan arbejde i det land de har opholdstilladelse i, koster samfundet 560 millioner danske kroner, og kunne danskerne tegne abonnementer på tv, mobil og internet i Sverige så kunne privatforbruget øges med 54 millioner svenske kroner årligt.

I december skal Greater Copenhagen & Skåne Committee præsentere en plan for hvordan de kan påvirke regeringerne i Sverige og Danmark til at arbejde mere for at fjerne disse grænsehindringer.
– Et velfungerende arbejdsmarked er nøglen til økonomis tilvækst og velstand i vores region. Derfor opfordrer vi vores regeringer til at intensivere arbejdet med at fjerne de hindringer som forskelle i love og regler skaber, siger Henrik Fritzon (S), formand for Greater Copenhagen & Skåne Committee i en pressemeddelelse. (News Øresund)

Grænsehindringer fremlagt i rapporten:

– Problemer med at validere uddannelse og kompetencer, betyder at næsten 25.000 personer låses fast i det nationale arbejdsmarked.

– Forskelle mellem svenske og danske erhvervsuddannelser. Hvis danske elever på erhvervsuddannelser kunne få en praktikplads i Sverige i stedet for at ikke tage praktik kan det lede til en samfundsøkonomisk gevinst på mellem 400.000 og 3,4 millioner danske kroner per elev.

– Huller i dækningen fra a-kassen når man bytter job fra Danmark til Sverige kan betyde at flere end 11.500 skåninger afstår fra at tage et job i Danmark.

– Grænsekontroller som mindsker pendlingslysten hos arbejdstagere koster årligt samfundet 1,5 milliarder svenske kroner.

– Havde danskere som ejer et fritidshus i Sverige haft mulighed for at få telefon, mobil- og bredbåndsabonnement ville forbruget af internet- og mobiltjenester kunne øges med 54 millioner svenske kroner per år.

– Medborgere fra lande udenfor EU får som regel ikke lov at arbejde i andre lande end det de har opholdstilstand i. Ifølge rapporten ville ca. 1.000 personer fra land udenfor EU pendle over Øresund hvis det var muligt, hvilket ville indebære en økonomisk samfundsgevinst på ca. 529 millioner svenske kroner.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Energi22. februar 2024

Svenske mangler i elberedskabet er i strid med EU-lovgivningen

Sverige overtræder en EU-forordning fra 2017, der bestemmer, hvor pålideligt og sikkert et lands elsystem skal være i krisetider, skriver...

Bæredygtighed22. februar 2024

Historisk stigning i ladestandere i både Sverige og Danmark i 2023

Aldrig før er antallet af offentlige ladestandere steget så meget i både Sverige og Danmark som i 2023. Men ingen...

Erhverv21. februar 2024

Erhvervsliv og kommuner protesterer mod forslaget om at afskaffe statsstøtten til Wonderful Copenhagen

Afskær ikke støtten til hotel- og restaurationsbranchens marketingorganisation Wonderful Copenhagen. Turismen i den danske hovedstad er en førsteklasses organisation med...

Politik21. februar 2024

Danmark yder mest støtte til Ukraine af de nordiske lande

Det fik stor opmærksomhed, da Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) i denne uge besøgte flådebasen Berga og talte om en...

Øresund21. februar 2024

Trafikrekord med 100.000 daglige passagerrejser med bil, tog og færge over Øresund i 2023 – trendbrud for togtrafikken

Togtrafikken over Øresundsbroen steg med 15,6 pct. i 2023 til godt 13 millioner passagerer – et markant højere niveau end...

Erhverv21. februar 2024

Dansk ekspertgruppe foreslår, at 58 ud af 200 statstilskud til erhvervslivet afskaffes – deriblandt Copenhagen Capacity og Wonderful Copenhagen

Mere end to milliarder af den samlede danske statsstøtte på 37 milliarder kroner kan afskaffes, mener en ekspertgruppe, der mandag...

Kultur21. februar 2024

Eurovision Song Contest Malmø øger efterspørgslen på hotelværelser i København

Når Eurovision Song Contest afholdes i Malmö Arena den 7. – 11. maj, vil det også komme københavnerne til gode,...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.