25 juni 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

Samfund xx

Published on maj 18th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Flere dansk-svenske grænsehindringer ser ud til at blive løst

2018-05-18:

Eva Tarselius Hallgren, Sveriges repræsentant i Grænsehindringsrådet, fornemmer, at der er gode muligheder for at fjerne en grænsehindring, som gælder at kunne tage fri fra arbejde for at udføre politiske opgaver i hjemlandet. Foto: News Øresund – Anna Palmehag

Håbet er at svenskere, som arbejder i Danmark, snart får ret til at tage orlov for at udføre politiske opgaver i Sverige. Allerede fra 1. maj har personer med kørekort med lang gyldighed fra andre EU/EES-lande fået ret til at beholde dem længere end to år, selvom de bosætter sig i Danmark. Begge ting har været prioriterede grænsehindringer at fjerne for det nordiske Grænsehindringsråd. 

Som News Øresund tidligere har fortalt, har Grænsehindringsrådet foråret igennem valgt at arbejde med de cirka 30 grænsehindringer, som man allerede har på prioriteringslisten, enten for at løse dem eller afskrive uden en løsning. Det er spørgsmål, som bestyrelsesmedlemmerne har prioriteret siden starten af 2014, men som endnu ikke er afsluttede. Først derefter, når rådet mødes den 19. juni i år, skal nye grænsehindringer prioriteres.

Et af problemerne, som berører Sverige og Danmark, er, at personer, som bor i Sverige og arbejder i Danmark, hidtil ikke har haft ret til orlov til at tage politiske opgaver hjemlandet. Ifølge Eva Tarselius Hallgren, Sveriges repræsentant i Grænsehindringsrådet, er der nu en løsning på vej gennem et aftaleforslag, som Danmark har udarbejdet. Når landene har underskrevet, vil der desuden kræves en lovændring i Sverige.

– Det er en bilateral aftale. Det tager lidt tid, men vi ser, at en løsning er indenfor rækkevidde, siger hun til News Øresund.

Et andet spørgsmål handler om, at Danmark tidligere har krævet at personer med et EU/EES-kørekort, som er gyldigt mere end 15 år, skulle udskifte det med et dansk, senest to år efter de bosatte sig i Danmark. Det er blevet betragtet som en grænsehindring, eftersom de andre nordiske lande ikke har det samme krav. Dette blev altså løst den 1. maj i år, da Danmark ændrede reglerne.

Yderligere tre prioriterede grænsehindringer, som handler om, at de nordiske lande har forskellige krav til erhvervskvalifikationer, forskellige regler for byggeregler og at hvert nordisk land har opbygget et eget nationalt digitalt system, som ikke fungerer på tværs af grænsen, kommer nu til at blive løftet til en højere instans.

(News Øresund – Anna Palmehag)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑