Følg os på

Interviews

Flere kliniske studier i life science-branchen vil gavne softwarevirksomheden Capish i Malmø

Publiseret

 

Eva Kelty er adm. direktør i Capish, som arbejder med IT-løsninger primært til life science-industrien. Foto: News Øresund

Den stigende erkendelse af at intelligent analyse af data kan accelerere lægemiddelsudviklingen, forsøger softwarevirksomheden Capish i Malmø at drage fordel af. Men life science-virksomheder kunne være mere åbne over for at benytte ny databaseret teknologi fra softwarebranchen. Det mener Eva Kelty, der er adm. direktør i Capish. Flere kliniske studier i Øresundregionen er for dem som datavirksomhed vigtigt, nævner hun.

Vigtigheden af Big Data-anvendelse i life science-branchen er de seneste år blevet mere udtalt.

Brugen af avanceret dataprogrammering kan være en konkurrencefordel, idet intelligent brug af data kan accelerere klinisk udvikling, så lægemidler og medicintekniske produkter hurtigere kan komme på markedet.

En af de virksomheder i Skåne, der arbejder med data-software i relation til life science-branchen, er Capish. Et selskab med ca. 20 fuldtidsansatte i Malmø tæt på Centralstationen.

– Det er meget omkring at sørge for adgang til data, vil jeg sige og have mulighed for at arbejde med det på en nem måde og intuitiv måde, siger adm. direktør i Capish, Eva Kelty, om deres software-platform Capish Reflect, der blandt andet kan hjælpe researchere med at undersøge data, generere hypoteser eller planlægge nye studier, der skal gøres.

Virksomheden Capish blev startet i begyndelsen af 00’erne af Staffan Gestrelius, som tilbage i 1990’erne i Lund grundlagde en anden IT-virksomhed, QlikTech, som i dag er en global dataanalytisk virksomhed. Siden Capishs etablering har virksomheden arbejdet med forskellige prototyper, og produktet Capish Reflect er ved at blive introduceret i både Europa og USA.

De seneste år har Capish i udviklingsarbejdet samarbejdet og testet softwarens brugervenlighed på hospitalsklinikker i Skåne og i pharmaselskaber i Sverige og i udlandet.

Selvom Capish har life science som primære forretningsområde, kan deres software i princippet være til gavn i mange andre brancher, nævner Eva Kelty, da ”data er data”, som hun siger.

Alligevel har life science-branchen været en oplagt branche at begynde i. Dels fordi de ønskede at fremme en mere konceptuel og patientorienteret måde at bruge data på i branchen i stedet for blot at se på data som noget relationelt i en database. Dels har flere af de ansatte, inklusiv Eva Kelty, en baggrund i medicinalbranchen.

– Life science er interesseret for os, fordi vi har en måde at påvirke samfundet og hjælpe folk med at få bedre og hurtigere behandling. Vi ser, at der er meget, vi kan gøre, som vil hjælpe mange virksomheder, siger Eva Kelty og tilføjer, at hvis softwaren kan bruges i life science-branchen, som er intensivt reguleret, kan softwaren også tilpasses til andre brancher.

Grundlæggeren af Capish, Staffan Gestrelius, startede tilbage i 90’erne IT-virksomheden QlikTech i Lund. I dag har QlikTech over 2000 ansatte på verdensplan med globalt hovedkontor i USA samt afdeling i Lund med ca. 400 ansatte. Foto: News Øresund

Flere kliniske studier styrker økosystemet
På globalt plan har en række store lægemiddelsfirmaer allerede gået sammen med softwarevirksomheder for at fremme dataanalyse og kunstig intelligens i lægemiddelsudviklingen.

Det gælder eksempelvis Janssen, Novartis, Pfizer, Sanofi, Gilead og AstraZeneca, der i 2019 indgik samarbejder med Google og Microsoft samt mindre selskaber såsom ProteinQure og Iktos.

Capish er også på udkig efter flere strategiske samarbejder – gerne også på den danske side – og deres software kan fungere i alle afkroge af branchen, nævner Eva Kelty. Både biotek, medtech og pharma er relevante – så længe virksomhederne, de samarbejder med, har nok data.

– Jo mere data, du har, jo større værdi vil du få ud af vores software. Det er mængden af data og variationen af data, der er en afgørende faktor, siger Eva Kelty og supplerer, at Skåne på det punkt har en strukturel svaghed i forhold til Sjælland og Københavnsområdet, hvor der er flere større life science-selskaber, som har mere data, da de har større kapacitet til at udføre flere kliniske studier.

Et miljø med mange kliniske studier er således også brugbart for softwarevirksomheder rundt om den ’traditionelle’ life science-industri, hvilket i højere grad var realiteten frem mod 2011, hvor AstraZeneca havde aktiviteter i Lund, pointér Eva Kelty.

Det er en af grundene til, at Capish også håber på partnerskaber på Sjælland. En indsats, som skulle være startet i foråret 2020, men som blev forsinket på grund af coronapandemien.

Softwarevirksomheden Capish ligger få minutters gang fra Malmø Centralstation. Omkring 20 ansatte arbejder på kontoret. Foto: News Øresund

Gode vækstvilkår i Skåne – men visse faktorer begrænser
Eva Kelty ser dog også gode udviklingsperspektiver i Skåne med mange R&D-virksomheder, som skal accelerere deres udvikling i de kommende år og i den forbindelse får brug for software-analyse.

– Data er magt. Alle aktiviteterne i R&D-virksomhederne går til at generere data, for du har brug for data til at støtte din ansøgning (til sundhedsmyndigheder, red.). Jeg tror, at virksomheder vil være mere fokuseret på at genbruge data, for hvert data-point er meget dyrt at generere, og hvis du bare putter det i en fil og glemmer det, går du glip af alt det, du kan gøre med det, siger Eva Kelty.

I Skåne er der mange konsulenter og softwarefirmaer, fortæller Eva Kelty, hvilket understøttes af Region Skåne, som har udpeget ICT (Information Communication Technologies) som en af syv regionale styrkepositioner, hvori omkring 23.000 mennesker – vel at mærke over en bred variation af delbrancher – arbejder.

En af branchens udfordringer er at rekruttere mennesker med erfaring inden for dataprogrammering, mener Eva Kelty.

En anden begrænsende faktor knytter sig dertil til en generel afventede indstilling over for øget databrug iblandt virksomhederne i life science-branchen, fortæller hun.

– Virksomhederne er langsomme med at ændre den måde, de arbejder på, og adaptere ny teknologi og ændre processer. Fra mit perspektiv har det været den største udfordring, siger Eva Kelty, og det er ærgerligt for som hun bemærker:

– Det er nemt at fortabe sig i tænkningen på et område. Når du udvider din horisont, kan du forhåbentlig lære af andre brancher, siger hun.

News Øresund – Kristoffer Dahl Sørensen

 


NEWS ØRESUND er et resultat af et udviklingsprojekt med Interregfinansiering, som blev gennemført i samarbejde mellem Roskilde Universitet, Lunds universitet og Øresundsinstituttet. Siden 2015 fortsætter udviklingen af News Øresund som en del af Øresundsinstituttet. I 2019-2021 forstærker News Øresund den uafhængige dækning af regionens life science-cluster gennem Øresundsinstituttets engagement i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET er et uafhængigt dansk-svensk videncenter, der gennem analyser, fakta, konferencer og medievirksomhed bidrager til et øget kendskab om udviklingen i regionen. Virksomheden drives uden henblik på at skabe et overskud og med finansiering fra godt 100 medlemmer fra stat, regioner, kommuner, universiteter og det private erhvervsliv i Danmark og Sverige.

Nyhederne fra News Øresund kan frit gengives, hvis News Øresund angives som kilde. 

Kontakt os: redaktion (at) newsoresund.org
Mere info: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.org

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Forskning05. december 2024

Gøteborg byder velkommen til amerikansk kvantevirksomhed

Den amerikanske kvantecomputerproducent IonQ etablerer et nyt udviklingscenter i Mölndal, Göteborg. IonQ har i øjeblikket et innovationscenter i blandt andet...

Arbejdsmarked05. december 2024

Fokus på samarbejde ved genåbningen af det danske konsulat i Helsingborg

Under mandagens genåbning af det danske konsulat i Helsingborg var temaet “Fra geopolitik til lokalpolitik i Øresundsregionen” på dagsordenen. Arrangementet...

Danmark05. december 2024

Norsk mediekoncern køber Berlingske – ejer allerede dele af svenske Bonnier

Den norske mediekoncern Amedia køber Berlingske Media-koncernen, der har haft belgisk ejerskab i DPG Media i 10 år. Det rapporterer...

Arbejdsmarked05. december 2024

Bekymring for unge grænsependlere og fokus på digitale hindringer på Greater Copenhagen Task Force-møde

Flere medlemmer af Greater Copenhagen Task Force var enige om at mandagens møde på den svenske ambassade i København havde...

Interviews05. december 2024

Jessica Rosencrantz: Jeg tager min opvækst i Øresund med mig i arbejdet som minister

Det var en begejstret svensk EU- og Nordenminister, News Øresund mødte på Sveriges Ambassade i København mandag, 2. december. Her...

Bæredygtighed05. december 2024

Nyt stort stenrev i Københavns Havn

By & Havn og WWF Verdensnaturfonden står bag et 2000 kubikmeter stort stenrev i Nordhavn Bassin i København. Stenrevet er...

Danmark04. december 2024

Den danske stat tager kontrol over flytrafikken via købet af Københavns Lufthavn

Den danske stat køber Københavns Lufthavne A/S. Samtidig med beslutningen om at være det eneste land, der står tilbage som...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.