Erhverv
Flere svenske lægemiddelprojekter
Svenske life science-selskaber er i gang med at fremtage 91 nye lægemidler. Det er ti flere end sidste år. Cancer, sårheling og sjældne sygdomme dominerer i udviklingen af nye lægemidler.
De svenske lægemiddelselskaber udvikler flere lægemidler end sidste år. 91 projekter er undervejs, en stigning fra 81 projekter sidste år. Det fremgår af en pipelinerapport fra SwedenBio, der fremlægges på brancheorganisationens CEO-topmøde onsdag. Flest projekter er der med behandling af kræft med 27 aktive projekter. Yderligere er der 22 tiltag i gang for lægemidler for sårheling og såkaldte orphan drugs, lægemidler mod sjældne sygdomme. Desuden er der projekter undervejs for behandling af centralnervesystemet og mave-tarmsygdomme.
Flere virksomheder end sidste år er aktive i svensk lægemiddelforskning. I 2013 var tallet 49 virksomheder, hvor det i år er 55 virksomheder, der aktivt forsker i udviklingen af et nyt lægemiddel.
”At der både findes flere projekter og en større dynamik i den svenske lægemiddelpipeline er et positivt signal,” siger Sara Gunnerås, analysechef på SwedenBio og rapportens forfatter i en pressemeddelelse.
Efter salget af lægemiddelgiganter som AstraZeneca og Pharmacia til udenlandske ejere er der kun mindre og mellemstore virksomheder i opgørelsen. Langt de fleste virksomheder har ti eller færre ansatte. De udgør 86 procent af de 98 svenske selskaber, der er gennemgået. Rapporten fra Sweden Bio sammenligner tendensen med den globale bevægelse mod flere små og virtuelle virksomheder, der udvikler lægemidler i samarbejde med andre virksomheder, og specialiserer sig i forskning eller produktion.
”Andelen mikrovirksomheder var høj allerede forrige år, men i år er den endnu højere. Det forstærker billedet af at svenske virksomheder, som udvikler lægemidler arbejder meget virtuelt. Selve forskningen gøres ofte med universiteter og andre virksomheder eller af højt specialiserede konsulenter. Samtidig må man overveje, hvorfor så få svenske virksomheder vokser sig større,” siger Sara Gunnerås.
Ifølge rapporten er størstedelen af lægemiddelprojekterne i fase to, hvor man tester et lægemiddels effekt på op til 300 personer. 15 lægemiddelprojekter er nået til tredje og sidste testfase. Her er blandt andet skånske Active Biotech i Lund langt fremme med en lægemiddelkandidat mod prostatakræft. (News Øresund)
Læs mere: Lægemiddelbranchen: Succes i Danmark og krise i Sverige
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23