Følg os på

Interviews

Flytningen fra Stockholm åbnede hendes øjne for Øresundsregionen

Publiseret

 

Kerstin Tham har en baggrund som professor i arbejdsterapi og har blandt andet været prorektor ved Karolinska Institutet i Stockholm. Foto: News Øresund - Anna Palmehag

Kerstin Tham flyttede fra Stockholm til Malmø for fire år siden da hun fik jobbet som rektor for Malmö Universitet. Hun havde ikke tidligere fuldt ud forstået potentialet i den dansk-svenske region, mener hun, men beskriver nu Øresundsregionen som en af de mest innovative miljøer i Nordeuropa.

– Jeg kom hertil med et Stockholmsperspektiv og der forstår man ikke rigtig de muligheder som findes i den her region indenfor de mange forskellige områder, blandt andet indenfor life science. Jeg synes at den her region – netop fordi den ikke kun omfatter det sydlige Sverige men også den danske side – må være en af de mest innovative miljøer i det nordlige Europa. Det hænger sammen med at mennesker og forskellige typer af virksomheder mødes og arbejder sammen over grænserne og der må broen have haft stor betydning for regionens forudsætninger for at videreudvikles, siger Kerstin Tham.

Som rektor for Malmö Universitet har hun engageret sig i Øresundssamarbejdet og vil gerne se endnu tættere kontakter. For eksempel sidder hun i det dansk-svenske forum Öresundsmetro Executive, som diskuterer en fremtidig metroforbindelse mellem København og Malmø, samt er engageret i videnscentret Øresundsinstituttet. Desuden har hun sat fokus på øresundsspørgmålet indenfor det sydsvenske högskole- og universitetssamarbejde Lärosäten Syd.

– Vi har brug for at tænke på indenfor hvilke områder som vi kan have yderligere samarbejder med de danske læreranstalter om. Blandt andet har vi diskuteret at forskeruddannelsessamarbejder er rigtig gode. Det er oftest sværere med udveksling indenfor uddannelse på grund- eller avanceret niveau. Men for doktoranderne ved universiteterne rundt om Øresund er der mange højkvalitative kurser at vælge imellem og desuden forskernetværk at deltage i, hvilket er et skattekammer for deres fremtidig karriere, siger hun.

Som rektor for Malmö Universitet har Kerstin Tham engageret sig i Øresundssamarbejdet og vil gerne se endnu tættere kontakter. Foto: News Øresund – Jenny Andersson

Kerstin Tham har en baggrund som professor i arbejdsterapi og har blandt andet været prorektor ved Karolinska Institutet i Stockholm. Netop life science er et område hvor Danmark og Sverige kan drage nytte af hinanden – og også gør det, mener hun.

– Life science er afhængig af at vi også kan have fælles strategier indenfor Norden. Når regeringen i Stockholm formulerer nationale strategier for life science burde det for eksempel være en selvfølge at tage hensyn til at der findes en for Sverige vigtigt life science-klynge i Øresundsregionen, siger hun.

Fremover tror Kerstin Tham at Øresundsregionen har mulighed for at indtage endnu større plads i Europa – hvor hun mener at samarbejde er blevet endnu vigtigere efter Brexit. Ikke mindst mellem universiteterne, som hun anser spiller en i stigende grad vigtigere rolle i samfundet, i en tid hvor faktaresistensen spreder sig og der er et behov for flere højtuddannede i samfundet.

Den fremtidsvision hun ridser op, viser en region som er attraktiv for virksomheder, i og med man uddanner nye kompetencer som er internationalt attraktive, også for studerende og højtuddannet arbejdskraft.

– Hvis vi har held med at bygge bro over de kulturforskelle som måske findes mellem landene og får skabt et endnu mere aktivt samarbejde, har vi ubegrænset gode muligheder for at indtage en plads. Og hvis vi gør det her på en ny måde og med de nye kommunikationsveje som er ved at blive planlagt, kommer vi til at være en klynge, som er virkelig vigtig i Europa, siger Kerstin Tham.

News Øresund – Anna Palmehag

 

Interviewserie i News Øresund – Øresundsbroen 20 år

I år fylder Øresundsbroen 20 år. News Øresund sætter fokus på dette jubilæum, med en serie interviews med personer som lever og er aktive i regionen, eller som har spillet en vigtig rolle i dens udvikling.

De fleste af interviewsne indgår også i bogen ”Checkpoint 2020 – mennesker, grænser og visioner i Øresundsbrons tid” (Makadam förlag), der blev udgivet i maj af Øresundsinstituttet og Centrum för Öresundsstudier ved Lunds universitet.

Læs flere interviews i serien:
Forskelle i dansk og svensk kultur giver dynamik i arbejdslivet
Biologen på Peberholm
København blev en fristad, da Malmø føltes for lille
Hun har base på begge sider af Sundet
Havnefusion gav mere end økonomisk gevinst
Ingvar Carlsson havde bestemt sig: ”Når jeg bliver statsminister skal broen bygges”
Han var med i beslutningen om Øresundsbroen
Med udsigt til Sverige
Akademiker flyttede fra Rumænien til Øresund – efterlyser en vej ind på arbejdsmarkedet
Øresundsbroens direktør opfordrer staterne til at tænke mere grænseoverskridende
”Danmark holder af sine fiskere – i Sverige ses vi som en pittoresk faggruppe”
Den skjulte vej over Øresundsbroen
Ung dansk skater lokket af kreativt gymnasium i Malmø
Svensk, dansk eller ”skandigrød”
Paskontrollant er et varmere job, end hun troede
Fra bromodstander til Øresundsentusiast
Togkontrolløren som er blevet Øresundspendlernes favorit

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked11. april 2024

Øresundspendlingen steg med mere end 10 procent i 2022

Pendlingen steg for andet år i træk i 2022, efter et fald i pandemiens første år. Stigningen er mærkbar i...

Energi12. april 2024

Ørsted planlægger rekordstor batteripark i Trelleborg til lagring af vindenergi

Efter at have modtaget Länsstyrelsen Skånes anbefaling til den svenske regering om at opføre Skånes havvindmøllepark i Østersøen 22 kilometer...

Kultur12. april 2024

Nord 55° – nyt nordisk mediepolitisk initiativ dannet i København

Tirsdag lanceredes et nyt nordisk mediepolitisk initiativ ved navn Nord 55° med sekretariat i JP/Politikens Hus i København og med...

Arbejdsmarked12. april 2024

Google-rapport: 300.000 svenske job kan blive helt eller delvist erstattet af AI

I løbet af de næste ti år kan seks procent af jobbene i Sverige blive helt eller delvist erstattet af...

Infrastruktur12. april 2024

Danske Regioner henter inspiration i Skåne med hensyn til billetpriser og zoneinddeling i den kollektive trafik

Skånes billetpriser og zoneinddeling er forbilledet når Danske Regioner går over til digitale billetsystemer og samtidig ønsker at øge brugen...

Samfund12. april 2024

Sidste år flyttede flere fra Østdanmark til Skåne end på ti år

For andet år i træk steg antallet af flytninger fra Østdanmark til Skåne i 2023, og med 1.642 flytninger er...

Danmark12. april 2024

Pendlere på Kystbanen ærgrer sig over længere rejsetid: “Hvorfor var det så vigtigt at klippe Sverige fra?”

Pendlere på Kystbanen, som omfatter de fem kommuner Helsingør, Fredensborg, Rudersdal, Hørsholm og Gentofte, har de seneste år oplevet længere...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.