Følg os på

Forskning

Forhandlinger med staten gav Region Skåne milliardregning for ESS

Publiseret

 

ess_illustration-ess

Region Skåne bidrager med 800 millioner svenske kroner til byggeriet af forskningsanlægget ESS, men på grund af renter på lånet, som er taget til finansieringen, forventes slutsummen at blive på over en milliard. Illustration: ESS

Region Skåne kommer til at betale over en milliard svenske kroner for byggeriet af European Spallation Source (ESS) i Lund – lige så meget som Spanien har lovet. Nu behandles beslutningen om medfinansieringen, som blev forhandlet frem uden dækkende dokumentation, i Förvaltningsrätten i Sverige, efter at en privatperson har anmeldt det. Det skriver Sydsvenskan.

Når det europæiske neutronforskningsanlæg ESS, med datacenter i København, tages helt i brug fra år 2025 vil bruttoregionalproduktet i Skåne øges med over en milliard svenske kroner årligt, gennem andre europæiske landes bidrag til anlæggets driftsbudget, oplyser ESS. En rapport fra 2010 vurderer at anlægget med de rigtige indsatser fra det omgivende samfund kan give 700 nye job hvert år. Rapporten har godt nok modtaget kritik fra forskerside for at beregningerne ikke holder, men stort set regner såvel regionen som universiteterne og staten med at ESS kommer til at skabe tilvækst og gøre regionen mere attraktiv.

Alllerede fra dialogen om at forsøge at få ESS til Sverige startede i begyndelsen af 2000-tallet har planen været at Region Skåne skulle medfinansiere byggeriet. Fra starten handlede det om at regionen skulle bidrage med 120-150 millioner svenske kroner, men den sum blev efterfølgende forhandlet opad af statens forhandlere, ikke mindst ved de tilfælde hvor den politiske ledelse blev udskiftet, skriver Sydsvenskan.

– Forhandlingerne foregik helt uformelt uden referat. Det kan jeg være kritisk overfor, siger Region Skånes nuværende regionsrådsformand, Henrik Fritzon (S), til avisen.

I de senere år har den svenske regering arbejdet for at få kommuner og regioner til at medfinansiere infrastruktur, såvel veje og jernveje som forskning.

Efter års forhandlinger med statens repræsentanter var regionens bidrag år 2014 vokset til 800 millioner svenske kroner. Det gjorde Henrik Fritzons forgænger Pia Kinhult (M), som da lige var tiltrådt, indigneret, fortæller den daværende oppositionsleder i regionen, Rikard Larsson (S).

– Pia blev præsenteret for et faktum. Hun sad med et mundtligt løfte, som hun ikke havde mulighed for at trække sig fra. Hun var indigneret over at blive stillet over for en sum der var betydeligt højere end hvad hun troede den var. Det husker jeg tydeligt, siger han til Sydsvenskan.

For at regionen skulle kunne betale beløbet krævede det en lovændring, som blev vedtaget i Riksdagen.

Men da fakturaen til Region Skåne kom, var den på 844 millioner svenske kroner, på grund af at pris- og lønstigninger var regnet med i omkostningerne. Så sagde regionen stop og nægtede at betale. Den nuværende regionsrådsformand, Henrik Fritzon, forhandlede med forskningsministeren, som igen sænkede Region Skånes bidrag til 800 millioner. Beslutningen om medfinansiering blev hurtigt vedtaget af regionstyrelsen og regionsrådet i juni 2016, og pengene blev indbetalt. Region Skånes bidrag finansieredes gennem et lån som skal betales af over 25 år og med renten indregnet ventes omkostningen at blive på over en milliard svenske kroner.

Kun få dage tidligere havde hade regeringen tilkendegivet at Malmö högskola skulle udnævnes til universitet. Flere kilder til Sydsvenskan spekulerer i at begge beslutninger var relaterede, selv om det benægtes af Henrik Fritzon.

Region Skånes beslutning skal nu behandles i Förvaltningsrätten, efter at en privatperson har klaget og hævder at der er begået formelle fejl. Men Region Skånes Henrik Fritzon er ikke urolig.

– Der findes jo en specifik lov, som er lavet for at tillade det her bidrag. Derfor er denne sag blevet behandlet helt efter loven, siger han til Sydsvenskan. (News Øresund)

Fakta ESS
European Spallation Source (ESS) er et europæisk samarbejdsprojekt for at bygge et neutronforskningsanlæg som bliver fem til ti gange mere kraftfuldt end dagens anlæg. Sverige og Danmark er værtslande og hovedanlægget bygges i Lund, med et datacenter i København. Tolv lande er fuldgyldige medlemmer: Danmark, Estland, Frankrig, Italien, Norge, Polen, Schweiz, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Ungarn, hvorimod Belgien, Nederlandene og Spanien har observatørstatus. Nederlandene er dog tæt på at gå med. Forskningsanlægget i Lund åbner for forskere i 2023.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur05. juli 2022

Det videre udviklingsarbejde for en højhastighedsjernbane mellem Göteborg og Oslo begynder

I 2028 kan en højhastighedsjernbane, Skagerrakbanan, mellem Göteborg og Oslo stå klar med en rejsetid på en time, hvis alt...

Bæredygtighed04. juli 2022

Bymessen H22 City Expo i Helsingborg er afsluttet

Den 35 dage lange bæredygtighedsmesse H22 City Expo i Helsingborg er afsluttet. Mellem den 30. maj og 3. juli blev...

Interviews30. juni 2022

Han portrætterer Øresundsregionen fra et krimibogs-perspektiv

Efter at have dækket Øresundsregionen i årtier som journalist har Keld Broksø, der bor i København, nu skrevet sin syvende...

Life Science30. juni 2022

45 mia. DKK investeres i den danske del af Medicon Valley – 4000 nye job på vej

Life science-virksomhederne i den danske del af Medicon Valley slår ny investeringsrekord. 15 større anlægsinvesteringer gennemføres nu og i de...

Samfund30. juni 2022

Den svenske styringsrente hæves til 0,75 procentenheder

Den svenske styringsrente hæves med 50 procentenheder til 0,75 procent. Det meddelte Riksbanken torsdag. Det er den største renteforhøjelse i...

Life Science30. juni 2022

Fujifilm øger investeringen i sin danske medicinfabrik med 11 mia. DKK

Fujifilm Diosynth Biotechnologies (FDB) fortsætter investeringerne i den dansk-svenske life science-klynge Medicon Valley. Yderligere knap 11 mia. danske kroner investerer...

Norden29. juni 2022

Det nordiske samarbejde i krisesituationer styrkes i ny erklæring

De nordiske samarbejdsministre vil få et styrket mandat til at fremme det nordiske perspektiv og sikre, at den frie bevægelighed...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.