Følg os på

Øresund 2020

Forskelle i dansk og svensk kultur giver dynamik i arbejdslivet

Publiseret

 

Dorte Bo Bojesen har været administrerende direktør i Form/Design Center i Malmø i snart to år og har arbejdet i Sverige i næsten 20 år. Hun mener, at der findes forskelle i svensk og dansk erhvervskultur, men hun ser ikke sproget som en barriere. Foto: News Øresund - Jenny Andersson

Dorte Bo Bojesen ser sit netværk i Danmark som et aktiv i jobbet som administrerende direktør i Form/Design Center i Malmø. Hun mener, at det kræver åbenhed og nysgerrighed at arbejde over sundet og oplever forskelle i dansk og svensk erhvervskultur.

Danske Dorte Bo Bojesen har arbejdet i Sverige i næsten 20 år og har været administrerende direktør for Form/Design Center i Malmø i snart to år. Hun startede sin karriere hos en dansk tekstilvirksomhed, hvor hun arbejdede i 12 år, før hun blev headhuntet til stillingen som chefdesigner i en tekstilvirksomhed i Borås, Sverige. Siden har hun også været rektor på Textilskolen i samme by og arbejdet hos flere designvirksomheder i Boråsområdet og i Skåne.

– For mig var det et valg at begynde at arbejde i Sverige. Jeg skal udvikle mig både som leder og som designer i forhold til teknikker, materialer og æstetik samt andre forretningsmodeller og kulturer, siger hun.

Hun har kun været tilbage i Danmark i en treårig periode, siden hun begyndte at arbejde i Sverige. Da arbejdede hun på Designskolen i København, KADK, men boede stadig i Skåne og pendlede over broen hver dag.

Tror du, at det påvirker en virksomhed at hente medarbejdere ind fra den anden side af sundet?

– Det tror jeg helt sikkert. Det er vigtigt, at man udnytter de forskellige kvaliteter, man har. Der kommer en anden dynamik ind, som er utroligt vigtig. Man har brug for åbenhed fra begge parter for at imødekomme det, og det afhænger også af, hvor forandringsklar din organisation er. Skal man arbejde interregionalt, kræver det åbenhed og nysgerrighed over for hinanden og over for, hvorfor der er forskelle, siger Dorte Bo Bojesen.

Hun mener for eksempel, at Form/Design Center vil drage fordel af, at hun er dansk, ved også at kunne udnytte hendes netværk i Danmark. Dorte Bo Bojesen ser ikke sproget som en barriere og tænker ikke på, om hun læser eller lytter på svensk eller dansk.

– Mit første job i Sverige var på engelsk, så jeg tog mig aldrig tid til at lære svensk grammatik, det er på gehør. Det er lidt en udfordring, og man har sin accent med sig hele tiden. Jeg tror, at det er det samme for mange, der er flyttet over sundet, man tager sig ikke tid til at lære, og det går jo tilstrækkeligt godt alligevel, siger hun og tilføjer, at det kan gøre, at man bliver misforstået, fordi man misser det subtile og detaljerne i sproget.

Dorte Bo Bojesen. Foto: News Øresund – Jenny Andersson

Når det gælder forskelle mellem svensk og dansk erhvervskultur, ser hun blandt andet, at man sommetider i Sverige er drevet af politisk korrekthed og lister rundt om et problem i stedet for at tage fat i det direkte.

– Hvis du havde spurgt mig for 19 år siden, ville jeg nok have ment, at der var større forskel. Nu er jeg tilpasset den svenske model og erhvervskultur for, hvordan man arbejder i en organisation. Det er klart, at den store forskel er den flade organisation og konsensusstruktur i Sverige. Der er lidt mere hierarki i Danmark, siger hun og uddyber:

– Jeg plejer at sige, at man går fra tanke til hjerte til ben. Du får en ide, føler efter og går så til handling. Der føler jeg, at man i Sverige bliver meget længere i hjertet, fordi du har denne konsensusstruktur, mens vi danskere er meget mere handlingsorienterede og ret hurtigt går ned i benet. Vi går i gang, får erfaring og kan derefter justere. Her har jeg til tider stået og stampet i jorden i Sverige og tænkt, at vi skal videre, og har været frustreret. Nu har jeg arbejdet her så længe og lært mig det. Hvis du finder balancen, kan det fungere, men det kræver, at man har indsigt, forståelse og respekt for, at der er forskelle, og at man ikke bare kaster sig ud i det med fuld fart på, siger hun.

Form/Design Center ligger blandt bindingsværkshuse ved Lilla Torg i Malmø og har en moderne entré i glas med limegrønne detaljer. Virksomheden har fire etager med udstillinger, butik, café og kontor, og regeringen har udnævnt Form/Design Center som et vigtigt og nationalt mødested for samarbejde og vidensdeling inden for arkitektur, design og kunsthåndværk i det sydlige Sverige. Derfor investeres der i at udvide virksomheden, hvilket blandt andet omfatter flere foredrag og workshops samt et øget samarbejde i udviklingsprojekter med andre aktører i det sydlige Sverige. Ændringerne vil også blive bemærket af offentligheden i bred forstand.

– Ja, det er mit mål generelt at sætte Form/Design Center på landkortet for at gøre vores opdrag permanent. Form/Design Center er også et vigtigt udstillingsvindue ud mod offentligheden. Det er unikt i Sverige, og der findes ikke noget lignende i de nordiske lande, siger Dorte Bo Bojesen.

News Øresund – Jenny Andersson

 

Form/Design Center. Foto: News Øresund – Jenny Andersson

Fakta: Form/Design Center

Form/Design Center er rettet mod arkitektur, design og kunsthåndværk med udstillinger, program- og eventaktiviteter, butik og café i lokalerne på bygningen Hedmanska Gården ved Lilla Torg i Malmø. Centeret drives af non-profitforeningen Svensk Form Syd med støtte fra Kulturdepartementet, Malmö Stad, Region Skåne og Statens kulturråd.

 

Fakta: Flere danske kulturchefer

Dorte Bo Bojesen, administrerende direktør i Form/Design Center, er en af flere danske kulturchefer i Malmø. I begyndelsen af 2020 tiltrådte Maria Frej som ny administrerende direktør og koncerthuschef i Malmö Live Konserthus. Kitte Wagner hos Malmö Stadsteater, Michael Bojesen hos Malmö Opera, Kirse Junge-Stevnsborg hos Malmö Konstmuseum, Gitte Wille i Region Skåne og Ditte Maria Berg på Teaterhøjskolen er andre eksempler på kulturchefer med dansk baggrund i Malmø.

 

Interviewserie i News Øresund – Øresundsbroen 20 år

I år fylder Øresundsbroen 20 år. News Øresund sætter fokus på dette jubilæum, med en serie interviews med personer som lever og er aktive i regionen, eller som har spillet en vigtig rolle i dens udvikling.

De fleste af interviewsne indgår også i bogen ”Checkpoint 2020 – mennesker, grænser og visioner i Øresundsbrons tid” (Makadam förlag), der blev udgivet i maj af Øresundsinstituttet og Centrum för Öresundsstudier ved Lunds universitet.

Læs flere interviews i serien:
Biologen på Peberholm
København blev en fristad, da Malmø føltes for lille
Hun har base på begge sider af Sundet
Havnefusion gav mere end økonomisk gevinst
Ingvar Carlsson havde bestemt sig: ”Når jeg bliver statsminister skal broen bygges”
Han var med i beslutningen om Øresundsbroen
Med udsigt til Sverige
Akademiker flyttede fra Rumænien til Øresund – efterlyser en vej ind på arbejdsmarkedet
Øresundsbroens direktør opfordrer staterne til at tænke mere grænseoverskridende
”Danmark holder af sine fiskere – i Sverige ses vi som en pittoresk faggruppe”
Den skjulte vej over Øresundsbroen
Ung dansk skater lokket af kreativt gymnasium i Malmø
Svensk, dansk eller ”skandigrød”
Paskontrollant er et varmere job, end hun troede
Fra bromodstander til Øresundsentusiast
Togkontrolløren som er blevet Øresundspendlernes favorit

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

E-postadress

Aktuelle nyheder

Okategoriserade09. juli

På lördag öppnar Danmark gränsen för invånarna i Skåne

På lördag öppnar Danmark gränsen fullt ut för alla som bor i Skåne trots att Sverige fortsatt är i dansk...

Øresund08. juli

Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen

Gränsen över Öresund kommer troligen att öppnas på lördag. Region Skånes statistik över antalet nya fall av covid-19-smitta visar att...

Infrastruktur03. juli

Øresundsbron henter ny adm. direktør fra Skånetrafiken

Linus Eriksson bliver ny adm. direktør for Øresundsbro Konsortiet efter Caroline Ullman-Hammer, som fyldte 65 år i efteråret og meddelte...

Øresund03. juli

Fire nye chefer i samarbejdet over Øresund i 2020

I 2020 er der fire nye chefer i organisationer som har stor betydning for samarbejdet på tværs af Øresund. Tue...

Erhverv02. juli

Malmø vil fremhæve erhvervslivet på tværs af Øresund – stifter ny erhvervspris

Malmø Kommune vil sætte fokus på erhvervsliv og innovation på tværs af Øresund. Derfor stiftes Malmø Greater Copenhagen Business Award,...

Øresund03. juli

Mediebilledet af Øresundsbrons jubilæum

En hverdagsregion efter 20 år med broen, knuste visioner, nye politiske visioner om yderligere faste forbindelser over Øresund, succés men...

Life Science03. juli

Nye laboratorier for biotek-iværksættere åbner i København

København har fået et nyt laboratorie-fællesskab, som skal gavne biotek-entreprenører i life science-branchen – også folk fra life science-miljøet i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.