Arbejdsmarked
Forskellige regler og rutiner besværliggør grænseoverskridende praktikophold inden for erhvervsuddannelser
Der er ingen formelle hindringer for, at erhvervsstuderende kan komme i praktik i et andet nordisk land; men til gengæld stikker forskellige regler, manglende viden og praktiske udfordringer en kæp i hjulet. En væsentlig mindre andel af studerende på praktiske uddannelser er i praktik i udlandet sammenlignet med dem på de teoretiske uddannelser. På en konference om erhvervsuddannelser i Norden, der blev afholdt i København i denne uge, blev den nye rapport”, Förutsättningar för gränsöverskridande yrkespraktik”, præsenteret.
En af de forhold, der gør det sværere og mindre attraktivt for danske og norske studerende at komme i praktik i Sverige, handler om forskellige rutiner angående betaling. Mens erhvervsstuderende i Danmark og Norge får løn under deres praktikophold, modtager de i Sverige kun SU, hvilket også er kendt som en grænseoverskridende hindring mellem landene.
En anden forskel er, at procedurerne for godkendelse af en virksomhed til at modtage praktikanter er mere formelle i Danmark og Norge, mens det i Sverige er op til de respektive studiesteder at beslutte. Derudover er praktikperiodens længde kortere i Sverige.
Det er tre af de mange faktorer, der påvirker viljen og mulighederne for at komme i praktik i de nordiske lande, og som diskuteres i rapporten om grænseoverskridende praktikophold i Danmark, Norge og Sverige. Den er udarbejdet af Oxford Research på vegne af Interreg-projektet Nordfokus – som også stod bag onsdagens konference.
Praktiske forhold, som at det kræver flere ressourcer at sende studerende i praktik i udlandet, samt at viden og kontakter er nødvendige for at kunne beslutte, hvordan og hvor de kan søge hen, har også stor betydning for, at så få studerende er i praktik i nabolandet, viser rapporten. En anden vigtig faktor er manglende viden om mulighederne – samt at de unge simpelthen ikke vælger det til.
– Alt i alt er der gode strukturelle forhold, men udfordringer, når det gælder incitament. I stedet for at tænke, at ‘nu skal alle være med’, foreslår vi, at der fokuseres på hvornår og hvor, det kan være relevant at have en praktikplads i et andet land, sagde Louise Fabricius, senioranalytiker ved Oxford Research, ved præsentationen af rapporten.
Det kan for eksempel være i grænseregioner, sagde hun, eller i brancher, der kan drage særlig fordel af international erfaring og viden.
Oxford Research foreslår blandt andet et udvidet støttesystem og mere information; både for dem, der ønsker at komme i praktik og for arbejdsgivere og internationale koordinatorer på studiestedet. Derudover anbefaler rapporten, at man følger bedre op på erfaringerne hos dem, der har gennemført et praktikophold i et andet nordisk land.
News Øresund – Anna Palmehag
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23