Følg os på

Forskning

Fortsættelse af dansk-svensk fertilitetsforskning sigter mod at løse ufrivillig barnløshed

Publiseret

 

Information om Interregprojektet ReproUnion i forbindelse med Medicon Valley Alliances årlige møde november 2016, Hilton, Kastrup. Foto: News Øresund

Samarbejdet går under navnet ReproUnion og har til formål at forske i medicin, der kan afhjælpe ufrivillig barnløshed. Forskningen er forankret i Øresundsregionen og har netop nu modtaget bevilling til at fortsætte frem mod 2021. Det særlige ved fortsættelsen er, at forskningen nu i højere grad skal inddrage forskere fra hele verden for sammen at udvikle reelle løsninger og behandlinger.

Hver femte mand får aldrig børn. Hver tiende kvinde får heller aldrig børn, eller får færre end hun havde ønsket sig. 16-26 procent af par, der forsøger at få børn, støder ind i fertilitetsproblemer.

Det viser tal ifølge ReproUnion, der omfatter 24 forskningsprojekter fordelt over 14 forskningsenheder rundt om i Øresundsregionen. Formålet er at udvikle behandlinger og forebyggende indsatser inden for fertilitet og ufrivillig barnløshed.

En af de ledende skikkelser bag ReproUnion er Jens Sønksen, der foruden at være overlæge på urologisk afdeling på Herlev Hospital også sidder i bestyrelsen for ReproUnion. Han har været med i forskningssamarbejdet siden dets spæde fødsel i 2010, hvor projektet gik under navnet ReproSund.

– Der kan være mange grunde til, at man gennem fertilitetsforskningen forsøger at bevæge sig mod den naturlige graviditet. På det individuelle plan kan der opstå stressfaktorer, når det enkelte par ikke er i stand til at blive gravide på naturlig vis. På det samfundsmæssige og demografiske plan ser vi en tendens til, at de yngre generationer er tyndere befolket i forhold til de ældre generationer, og det er på sigt et væsentligt problem, siger Jens Sønksen til News Øresund.

Det, der gør fortsættelsen af samarbejdet ekstra interessant, er, at forskerne nu i højere grad skal udvikle reelle løsninger på faktiske problemer, fremfor blot at observere verden oppe fra elfenbenstårnet:

– I løbet af det mangeårige projektsamarbejde har vi siddet en masse forskere placeret i forskellige laboratorier, bøjet over vores eget lille forskningsområde. Det, vi gør nu, er at skabe en synergi af viden. Den synergi af viden skal så være med til at løse fem konkrete ’challenges’, som vi selv har formuleret i forbindelse med fortsættelsen af forskningssamarbejdet. Disse challenges kan forskere fra hele verden kan være med til at løse, og vi har for eksempel allerede de bedste hoveder indenfor feltet fra Harvard University, Stanford University og UCLA i USA med ombord, siger Jens Sønksen.

De fem challenges er:

1: Forbedring af mandlig fertilitet.

2: Optimering af reproduktionsbehandling af infertile par.

3: Bevare kvindelig ovariefunktion.

4: Forebyggelse af infertilitetrelateret morbiditet.

5: Forbedrede oplysningsindsatser for at forhindre reproduktive sygdomme og støtte

familieopbygning (Fertility Awareness).

(News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen)

Fakta – Finansiering af ReproUnion 

3,3 mio. euro fra EU’s støttefond Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak

Region Hovedstaden støtter med 700.000 euro. (Pengene kommer fra regionens sundhedspulje, og ikke erhvervsfremmepuljen, bekræfter Region Hovedstadens økonomiafdeling. Støtten konflikter dermed ikke med den forestående omlægning af erhvervsfremmeloven)

Region Skåne støtter med 1,1 mio. euro.

Medicinalvirksomheden Ferring Pharmaceuticals støtter med 1.5 mio. euro.

Kilde: ReproUnion.

Fakta – ReproUnions historie med Interreg-midler

Den første Interreg-finansierede del af et dansk-svensk forskningssamarbejde om fertilitet gik under navnet ReproSund i perioden 2010-2013 med et budget på knap 1,8 millioner euro. Professor ved Lunds Universitet Aleksander Giwercman var projektleder.

Andel del bestod af ReproHigh, som forløb i perioden 2012-2014 med et budget på omkring 3,8 millioner euro. Her var det Anna Lindstén Janson fra Lunds Universitet, som var projektleder.

Først i 2015 kommer det dansk-svenske forskningssamarbejde til at gå under navnet ReproUnion. Her modtager projektet sin klart største støtte med 15,4 millioner euro, og forløber sig indtil 2018 med Aleksander Giwercman som projektleder.

Forskningssamarbejdet har nu fået godkendt sin fjerde Interreg-ansøgning med et budget på godt 6,6 millioner euro. Midlerne skal dække perioden 2019-2021, og igen koordineres projektet af Medicon Valley Alliance (MVA).

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

E-postadress

Aktuelle nyheder

Sverige26. februar 2021

Størst befolkningstilvækst på den svenske side af Øresund

Øresundsregionens befolkning voksede sidste år med 22.000 personer til 4.083.260 indbyggere ved årsskiftet 2020/2021. Det svarer til en stigning på...

Turisme/kultur26. februar 2021

Stort fald i omsætningen for kultur- og turismebranchen i Sverige og Danmark under pandemiåret 2020

Kultur- og turismebrancherne hører til de store tabere under coronakrisen. Forlystelsesparker, teatre, koncerthuse og hoteller mistede alle markant i omsætning...

Turisme/kultur26. februar 2021

En genstartsplan for turisme i København i 2021 er klar

Det danske turismeerhverv har en plan for en genstart, når turister begynder at vende tilbage til København efter coronapandemien. 12...

Samfund26. februar 2021

Aktuelt i Øresundsdebatten – om coronahåndtering, sammenhængende arbejdsmarked og fremtidige faste forbindelser

News Øresund samler aktuelle debatindlæg om udviklingen i Øresundsregionen.  ”Smitter man mere om man passerer en nationsgrænse?” Det spørger Magnus...

Ejendomme26. februar 2021

Länsstyrelsen i Skåne modsætter sig byggeriet af Lynetteholmen: fordelene opvejer ikke ulemperne

Länsstyrelsen modsætter sig planerne om at anlægge en kunstig ø, Lynetteholmen, udenfor København, som skal kunne huse 35.000 indbyggere. De...

Erhverv26. februar 2021

Konsulentrapport: Sydsvenske kommuner dårligt forberedte på øget elektrificering

Kapacitetsmanglen i det svenske elnet er alvorligt og frem for alt i Skåne og Stockholms-området. For skånske virksomheder som Ecolean,...

Samfund26. februar 2021

”En påmindelse om, hvad Øresund som grænseregion egentlig handler om; at samle kræfterne for at øge vores internationale synlighed og konkurrenceevne”

Tre spørgsmål til Petter Hartman, som er direktør i netværksorganisationen Medicon Valley Alliance (MVA), der arbejder for at styrke den...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.