Følg os på

Arbejdsmarked

Fortsat usikkerhed for Øresundspendlerne under coronakrisen

Publiseret

 

Svenske virksomheder og svenske Øresundspendlere i Danmark er omfattet af den danske hjælpepakke for hjemsendelser under coronapandemien – men hvad gælder for den svenske korttidspermittering med nedsættelse af arbejdstid og løn i forhold til danske virksomheder og Øresundspendlere i Sverige? Og hvilke lands rejsregler skal grænsearbejdere følge? Der er stadig flere spørgsmålstegn for dem, der bor i et land og arbejder i et andet, når Danmark og Sverige har valgt forskellige coronastrategier.

Informationstjenesten Øresunddirekt meddelte mandag, at de har lukket deres fysiske kontor i Malmø, men fortsætter med at besvare spørgsmål via telefon og email. De har identificeret en række problemer, hvor pendlere og virksomheder, der bevæger over Øresund, risikerer at komme i klemme, eller hvor det er uklart hvad der gælder:

  • Støtte ved hjemsendelse. Øresunddirekt har fået besked om at svenskere som bor i Sverige men er ansat i Danmark omfattes af den såkaldte trepartsaftale. Det gælder også svenske virksomheder, der har aktiviteter eller opgaver i Danmark, hvor virksomheden opfylder de generelle krav, har et dansk CVR-nummer, og alle lønninger betales fra Danmark. Men i den modsatte retning er det stadig uklart, hvem der er dækket af den nyligt indførte statskompensation for at i kortere tid være sendt hjem ved korttidspermittering, både for danskere, der bor i Danmark, men ansat i Sverige og danske virksomheder i Sverige.

– Vi er i kontakt med Tillväxtverket og har stillet spørgsmålet om, hvad der f.eks. gælder for svenske virksomheder, der har ansatte, der bor i Danmark og udfører opgaver der eller pendler til Sverige. De har lovet at videregive det til den gruppe, der arbejder med disse spørgsmål, siger Sandra Forsén, virksomhedsansvarlig for Øresunddirekt Sverige, til News Øresund.

  • Forskellige rejsebegrænsninger. De to lande har forskellige rejsebegrænsninger, og det er ikke klart, hvilken af disse Øresundspendlere forventes at følge. Et eksempel der gælder for personer, der bor i Danmark og arbejder i Sverige. Ifølge danske henstillinger skal de, der har været i udlandet, sætte sig i karantæne i 14 dage, hvilket kan være vanskeligt at kombinere med fuldtidsarbejde i Sverige, som personen forventes at komme til hver dag.

– Vi har lokket en del danskere over til skoler, børnehaver, vuggestuer og uddannelser i Sverige de seneste år, och de erhverv er det jo svært at arbejde i på afstand. Det er ikke rigtigt gearet til at børnene skal være på plads i skolen, men at læreren ikke er der, siger Sandra Forsén.

  • Skattebetaling ved hjemmearbejde. Også skattereglerne er uklare for Øresundspendlere som nu arbejder hjemmefra. Grundreglen er at man betaler skat i det land hvor arbejdet udføres, så spøegsmålet er om det bliver ændret når arbejdet sker i et andet land end nomalt. Læs mere her

Sandra Forsén ønsker også at advare om områder, hvor Øresundspendlere er nødt til at være mere opmærksomme end normalt:

  • Hurtig tilmelding til Arbetsförmedlingen og a-kassen. Den Øresundspendler som bor i Sverige og bliver opsagt, skal allerede den første arbejdsløse dag tilmelde sig hos Arbetsförmedlingen. For både grænsependlere i Sverige og Danmark gælder også at de med det samme skal tilmelde sig til den rette a-kasse, i det land de bor i.
  • Andre regler ved hjemsendelse. Hvis en Øresundspendlere som bor i Sverige bliver midlertidigt hjemsendt uden løn bliver vedkommende hovedreglen i den danske lovgivning og det danske socialforsikringssystem. Derefter skal personen henvende sig til den danske akasse for at ansøge om støtte.

– Det findes også dem som ikke er med i en a-kasse, da de måske ikke arbejder nok til at omfattes af vilkårene eller feks. de har følgt sig trygge ved at der har været nok job i branchen. De riskerer nu at stå uden støtte og for dem der bor i Sverige er det vigtigt at melde sig arbejdsløs på Arbetsförmedlingens hjemmeside og måske også kontakte sin kommune for at søge om støtte der. Det kan ramme de kommuner hvor pendlingen sker, siger Sandra Forsén.

  • TastSelv-kode kan ikke ordnes via Borgerservicekontor. For at logge ind på det Skattestyrelsens digitale tjenste, TastSelv, og oplyse in sin digitala danska deklaration ”årsopgørelsen” er der to muligheder: at bruge sit NemID med offentlig signatur eller en TastSelv-kode. Har man ikke allerede fået en offentlig signatur til sit NemID er det dog svært at få det p.t, da der ofte kræves personligt fremmøde på et Borgerservicekontor og disse er lukkede på grund af coronapandemien. Alternativet er at bestille TastSelv-kode via skat.dk, som sendes til den adresse der står i det danske system.

– Det er vigtigt at pendlere i denne situation ikke vente med at indberette deres årsberetning til de sidste dage. Opdager man at man helt mangler offentlig digital signatur på sit NemID og bestiller en TastSelv-kode på Skattestyrelsens hjemmeside så går der et antal dage inden det ankommer, siger Sandra Forsén.

  • Oplysning af ændret indkomst ved egen skatteindbetaling. I nogle tilfælde betaler Øresundspendlere, der bor i Sverige, selv deres skat til Skatteverket. Disse inkluderer flyvende personale hos SAS, personer, der har en dansk arbejdsgiver, men som bor og arbejder i Sverige, og dem, der er omfattet af den gamle grænsegængersaftale mellem Sverige og Danmark. De skal være opmærksomme på ændringer i indkomst og rapportere det til det svenske Skatteverket for ikke at risikere at betale for meget eller for lidt foreløbig skat.

– En generel opfordring er at holde sig ajour på vores hjemmesider og kontakte os ved den mindste tvivl, siger Sandra Forsén.

News Øresund – Anna Palmehag

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

E-postadress

Aktuelle nyheder

Okategoriserade09. juli

På lördag öppnar Danmark gränsen för invånarna i Skåne

Lördagen den 11 juli öppnar Danmark gränsen fullt ut för alla som bor i Skåne trots att Sverige fortsatt är...

Øresund08. juli

Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen

Gränsen över Öresund kommer troligen att öppnas på lördag. Region Skånes statistik över antalet nya fall av covid-19-smitta visar att...

Infrastruktur03. juli

Øresundsbron henter ny adm. direktør fra Skånetrafiken

Linus Eriksson bliver ny adm. direktør for Øresundsbro Konsortiet efter Caroline Ullman-Hammer, som fyldte 65 år i efteråret og meddelte...

Øresund03. juli

Fire nye chefer i samarbejdet over Øresund i 2020

I 2020 er der fire nye chefer i organisationer som har stor betydning for samarbejdet på tværs af Øresund. Tue...

Erhverv02. juli

Malmø vil fremhæve erhvervslivet på tværs af Øresund – stifter ny erhvervspris

Malmø Kommune vil sætte fokus på erhvervsliv og innovation på tværs af Øresund. Derfor stiftes Malmø Greater Copenhagen Business Award,...

Øresund03. juli

Mediebilledet af Øresundsbrons jubilæum

En hverdagsregion efter 20 år med broen, knuste visioner, nye politiske visioner om yderligere faste forbindelser over Øresund, succés men...

Life Science03. juli

Nye laboratorier for biotek-iværksættere åbner i København

København har fået et nyt laboratorie-fællesskab, som skal gavne biotek-entreprenører i life science-branchen – også folk fra life science-miljøet i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.