Følg os på

Turisme/kultur

Forventet fjernet grænsehindring gør livet nemmere for sommerhusejere i Sverige 

Publiseret

 

Danskere, som ejer et sommerhus i Sverige, vil formentlig komme til at få et svensk samordningsnummer, hvilket vil gøre deres hverdag nemmere på mange måder. Foto: Magnus/Flickr (CC BY-SA 2.0)

At tegne bredbåndsabonnement og fordelskort til madbutikker, handle via nettet og kommunikere digitalt med myndigheder. Det er muligheder, som åbner sig for danskere med sommerhus i Sverige, hvis regeringen som ventet beslutter, at udenlandske sommerhusejere får svensk samordningsnummer. 

Interesseorganisationen Danske Torpare, en forening for danskere med sommerhus i Sverige, har længe arbejdet med spørgsmålet om samordningsnummer. Deres sekretariatsleder, Victoria Lindtner, byder nyheden velkommen.

– Vi er så glade for det! Det bliver jo meget, meget nemmere for vores medlemmer. Det her er et centralt spørgsmål, som vi har kæmpet for i mange år, siger hun til News Øresund.

Indtil nu har danskere såvel som andre udenlandske sommerhusejere i Sverige haft svært ved at tegne abonnementer med virksomheder såsom telefon- og bredbåndsoperatører og fødevarekæder, fordi de ikke har et svensk personnummer, og ej heller kan få et samordningsnummer.

De har heller ikke kunnet handle via nettet eller anvende andre digitale tjenester, som kræver et person- eller samordningsnummer. Et andet eksempel er, at de har været nødt til at betale kontant for bredbånd til stuen frem for at kunne tegne en aftale og få regningen efterfølgende.

Siden 2014 har det nordiske Grænsehindringsråd arbejdet med problemet, og regeringens embedsværk er i øjeblikket i gang med at gøre det muligt for landinspektøren at erstatte de nuværende ’GD-numre’ med samordningsnumre for udenlandske sommerhusejere.

GD-numre bruges af Skatteverket til beskatning, hvor samordningsnumre på mange måder fungerer som personnumre, men bruges til personer som ikke er folkregistrerede i Sverige.

Sveriges repræsentant i Grænsehinderrådet ser positivt på arbejdet, der forgår i Regeringskansliet.

– Det er især sjovt, at et problem, som berører både danskere og nordmænd, og som længe har eksisteret, nu går mod en løsning, siger Sveriges repræsentant i Grænsehindringsrådet, Eva Tarselius Hallgren, til News Øresund.

(News Øresund – Anna Palmehag)

Fakta – sommerhuse ejet af udlændinge 

Sidste år var der 10.747 sommerhuse i Sverige ejet af danskere, og 11. 883 ejet af nordmænd. Herefter kom tyskerne, som ejer 10.038 sommerhuse, hvorimod 1.355 sommerhuse var ejet af personer fra Holland. Sammenlagt var der i alt 576.711 sommerhuse i Sverige 2017.

Kilde: SCB

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur24. april 2024

Efter kollapset: E6 forbi Stenungsund forventes at åbne for trafik allerede til sommer

I februar meddelte Trafikverket, at reparationsarbejdet af E6 uden for Stenungsund forventedes at være færdigt og klar til trafik i...

Forskning24. april 2024

Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed

Kvinders sundhed skal sættes højere på dagsordenen. Det mener et panel bestående af sundhedspolitikere fra begge sider af sundet, da...

Infrastruktur24. april 2024

Ny rapport om Inlandsbanan – ruten er interessant for det svenske forsvar

I en ny rapport fra Trafikverket fremgår det, at det svenske forsvar “bør have større og tydeligere indflydelse på infrastrukturudviklingen af...

Infrastruktur24. april 2024

Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”

Kapaciteten på tværs af Øresund vil vare længe endnu, mens redundans allerede er en mangelvare. Det er en af konklusionerne...

Sverige19. april 2024

Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år

Mellem 2022 og 2023 steg den gennemsnitlige pensionsalder i Sverige med 1,2 år til 66,0 år, skriver Sydsvenskan baseret på...

Energi19. april 2024

Malmø starter forfra med sit eget energiselskab

Malmø Kommune starter sit eget energiselskab for at sikre en “tilstrækkelig og bæredygtig elforsyning til en overkommelig pris og samtidig...

Energi19. april 2024

Danmark og Sverige indgår aftale om eksport af CO2 til permanent oplagring

Opsamling og lagring af CO2 kaldes normalt CCS og anses af mange for at være en af mange måder at...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.