Forskning
Frankrig milliardsatser på forskningsanlæg i Lund
Frankrig blev det niende land, der støtter finansieringen af det kommende forskningsanlæg ESS i Lund med datacenter i København. Inden byggeriet kan begynde, skal de sidste otte lande give besked om deres del, svarende til mere end en femtedel af byggeprisen.
Sveriges uddannelsesminister Jan Björklund meddelte tirsdag, at Frankrig har givet grønt lys for at bidrage med € 147.000.000, modsvarende til 1,1 mia. danske kroner. Det svarer til otte procent af anlægsudgifterne.
– Dette er en vigtig brik i puslespillet for ESS. Frankrig er en stærk videnskabsnation og kommer til at bidrage både økonomisk og med stor ekspertise, siger Jan Björklund en kommentar.
Som News Øresund kunne afsløre i sidste uge, er den endelige finansiering af ESS meget tæt på.
Den svenske chefforhandlers Lars Leijonborgs mandat udløb den 15. maj, men det anses ikke nødvendigt at forlænge det.
– Vi er ikke helt klare, men tæt på, sagde den danske chefforhandler i forrige uge til News Øresund.
Nu rettes blikket mod Tyskland og Italien, der forventes at blive store medfinansierende.
Andre lande, som endnu ikke har givet besked er Estland, Island, Letland, Litauen, Nederlandene og Tjekkiet. (News Øresund)
Fakta: Materialeforskning i Lund og København
Byggeriet af neutronforskningsanlægget European Spallation Source (ESS) i Lund med datacenter i København beregnes koste de europæiskes skatteydere 1,84 milliarder Euro. Sverige har lovet at betale 35 % og Danmark 12,5 % af omkostningerne. Hidtil har ni af de 17 værts- og partnerlande – Storbritannien, Frankrig, Spanien, Polen, Ungarn, Schweiz og Norge – lovet penge og byggehjælp. Deres bidrag udgør sammen med Sverige og Danmark 78 % af de totale byggeomkostninger.
Den 17 partnerlande bag ESS: Sverige (værtsland), Danmark (værtsland), Estland, Frankrig, Island, Italien, Letland, Litauen, Holland, Norge, Polen, Spanien, Schweiz, Storbritannien, Tjekkiet, Tyskland og Ungarn.
Hidtil lovet finansiering i procent af byggeomkostningerne: Sverige: 35 procent. Danmark: 12,5 procent. Storbritannien: 10 procent. Frankrig: 8 procent. Spanien: 5 procent. Norge: 2,5 procent. Polen, Schweiz og Ungarn: Godt 5 procent (samlet)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23