Følg os på

Samfund

Frustrerede pendlere og bekymret arbejdsgiver håber på en løsning for grænsependlernes skat under coronakrisen

Publiseret

 

På billedet ses Trine Grönlund (moderator), Tue David Bak (vd Greater Copenhagen Committee), Pia Jacobsen og Ines Hallum-Hansen (fra Facebookgruppen ”Øresundspendlere i klemme mellem to lande), Helena Truedsson (Head of HR, Mercedes Benz Malmø-København) samt Carsten Beck (Director/Futurist, Copenhagen Institute for Futures Studies). Foto: News Øresund.

For både grænsependlere og virksomheder er der opstået usikkerhed omkring skattereglerne under coronakrisen, hvor mange har arbejdet hjemmefra. Hos Mercedes Benz i Malmø oplever HR chefen Helena Truedsson, at det er svært at rådgive de medarbejdere, der pendler fra Danmark og hun har derfor skrevet brev vil ministre og regionstyrelse. Grænsependleren Pia Jacobsen som driver en Facebookgruppe for pendlere, der er kommet i klemme, møder mange frustrerede grænsependlere. Begge deltog på Øresunddirekt og Øresundsinstituttets grænsehindringssemininarium, som blev afholdt i tirsdags.

180 personer kiggede med da Øresundsinstituttet og Øresunddirekt livesendte deres grænsehindringsseminarium i tirsdags. Hovedtemaet var de grænsehindringer som er opstået under coronakrisen.

– Fra midten af marts har vi lavet 10 rapporter om hindringer for den frie bevægelighed ved hjælp af de nordiske informationstjenester. Og vi har identificeret 38 hindringer, hvoraf 24 er løst og 14 er tilbage, fortalte Sandra Forsén, Senior rådgiver på Nordisk Ministerråd.

Alle rapporter er overleveret til samarbejdsministrene og det har skabt stor opmærksomhed blandt beslutningstagerne ifølge Sandra Forsén.

At der er risiko for at grænsependlere, som har arbejdet hjemmefra under coronakrisen, skal betale skat i to lande, er et af de spørgsmål der har været mest omdiskuteret. Øresundspendlerne Pia Jacobsen og Ines Hallum-Hansen fortalte hvordan de oplever, at der bliver flere og flere problemer omkring grænsependlingen.

– Lige netop skatteproblematikken er der mange som spekulerer over. De er meget frustrerede over, at man ikke kunne lave en force majaure, som der blev lavet med socialforsikringen. Det bliver utroligt kostbart for alle parter, både tidsmæssigt og økonomisk, sa Pia Jacobsen som startat en Facebookgrupp för Öresundspendlare som har kommit kläm mellan reglerna.

Det handler dels om mere administration ved selvangivelsen, hvis denne skal laves i to lande, men også usikkerhed om fradrag, og for danske pendleres del højere skat.
– De er tvunget til hjemmearbejde og er så kommet i klemme. De har jo ikke haft nogen valgmulighed, sagde hon.

Den uro som pendlerne oplever, deler HR-chefen Helena Truedsson på Mercedes Benz, der har 300 ansatte i Sverige og Danmark, de fleste i Malmø, hvortil cirka femten danskere pendler.
– Lige nu er det som arbejdsgiver vældig svært at give råd til vores medarbejdere. Skal vi opfordre dem til at arbejde hjemme og så tage en privatøkonomisk risiko på grund af skatten?
– Vi vil være en dansk-svensk arbejdsgiver og er jo afhængige af Øresundsregionen og ser den som en stor mulighed. Vi har aldrig kunne drømme om at der ville opstå sådanne nogle grænsehindringer, sagde Helena Truedsson, som har skrevet brev til den svenske beskæftigelsesminister, finansminister og regionrådsformanden i Skåne for at gøre dem opmærksomme på de problemer, som er opstået under coronakrisen.

Effekterne for hele Øresundsregionen blev også diskuteret under paneldebatten.

– Det er måske nogle små grænsehindringer, men de er vigtige for dem der pendler, og de er dæleme vigtige for det billede det tegner sig af den her region.
– Vi vil også hæve os op i helikopteren og se på hvordan får vi skabt strukturer, som er optimale for at Mercedes Benz ikke bare har femten danske medarbejdere i fremtiden, men også kan beholde dem og få endnu flere, sagde Tue David Bak, adm. direktør för Greater Copenhagen Committee.

Spørgsmålet om hjemmearbejde er ikke kun relevant under coronakrisen. I fremtiden, tror grænsependleren Pia Jacobsen, at det vil blive mere almindeligt at medarbejderne arbejder hjemmefra. Det er fremtidsforskeren Carsten Beck enig i.

– Det er en tendens, som vi ser alle mulige steder. Systemerne og regulativerne halter efter virkeligheden. Vi har hjemmearbejde, vi har digitalisering af samfundet og det globale perspektiv. Og det er som om reglerne og systemerne er en banelængde eller to bagefter hele tiden, og det er ikke sundt på den lange bane, sa Carsten Beck, direktør og futurist på Copenhagen Institute for Futures Studies.

(News Øresund – Thea Wiborg)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur24. april 2024

Efter kollapset: E6 forbi Stenungsund forventes at åbne for trafik allerede til sommer

I februar meddelte Trafikverket, at reparationsarbejdet af E6 uden for Stenungsund forventedes at være færdigt og klar til trafik i...

Forskning24. april 2024

Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed

Kvinders sundhed skal sættes højere på dagsordenen. Det mener et panel bestående af sundhedspolitikere fra begge sider af sundet, da...

Infrastruktur24. april 2024

Ny rapport om Inlandsbanan – ruten er interessant for det svenske forsvar

I en ny rapport fra Trafikverket fremgår det, at det svenske forsvar “bør have større og tydeligere indflydelse på infrastrukturudviklingen af...

Infrastruktur24. april 2024

Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”

Kapaciteten på tværs af Øresund vil vare længe endnu, mens redundans allerede er en mangelvare. Det er en af konklusionerne...

Sverige19. april 2024

Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år

Mellem 2022 og 2023 steg den gennemsnitlige pensionsalder i Sverige med 1,2 år til 66,0 år, skriver Sydsvenskan baseret på...

Energi19. april 2024

Malmø starter forfra med sit eget energiselskab

Malmø Kommune starter sit eget energiselskab for at sikre en “tilstrækkelig og bæredygtig elforsyning til en overkommelig pris og samtidig...

Energi19. april 2024

Danmark og Sverige indgår aftale om eksport af CO2 til permanent oplagring

Opsamling og lagring af CO2 kaldes normalt CCS og anses af mange for at være en af mange måder at...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.