Følg os på

Bæredygtighed

Gate 21’s nye direktør ønsker at øge kendskabet til regionens bæredygtighedsnetværk blandt svenskerne

Publiseret

 

Billedtekst: Sofus Rex vil gerne have, at Gate 21 bliver en lige så kendt aktør i Sverige som i Danmark.

Bæredygtighedsorganisationen Gate 21 har for nylig ansøgt om Interreg-midler til at starte et stort projekt om bæredygtigt byggeri med over 30 danske og svenske partnere. Det er et af flere store projekter, som den danske organisation er i gang med. Et af de fremtidige mål for den nytiltrådte direktør Sofus Rex er at gøre svenske politikere mere opmærksomme på de fordele, de kan få ud af et samarbejde efter Gate 21-modellen.

Gate 21 arbejder for at samle kommuner, regioner, virksomheder og forskere i blandt andet Greater Copenhagen i projekter, der vedrører bæredygtighed. Organisationen arbejder inden for fire områder: energiomstilling, smarte byer og bygninger, bæredygtig mobilitet samt cirkulær økonomi og ressourcer.

De fleste af organisationens partnere og medlemmer er baseret i Østdanmark, men Sofus Rex, der har været Gate 21’s direktør siden årsskiftet, vil gerne påpege, at svenske aktører har været involveret i mange projekter. Dette gælder især for de projekter, der er medfinansieret af EU’s Interreg-program.

– Med både svenske og danske samarbejdspartnere er det muligt at skabe fantastiske løsninger, fordi vi får flere perspektiver. Og vores svenske partnere, såsom HUT Skåne, SUSHUB og Innovation Skåne, gør et fantastisk stykke arbejde med at engagere flere svenske partnere i vores fælles projekter. Men vi har ofte en dansk overvægt, så jeg tror, at vi her på Gate 21 har brug for at arbejde på at få en bedre balance,” siger han.

For at øge antallet af svenske perspektiver og partnere mener Sofus Rex, at det er vigtigt, at organisationen også har stærkere kontakter på politisk niveau i Sverige. På dette område samarbejder Gate 21 med Greater Copenhagen ud over de ovennævnte svenske organisationer.

– Der findes ikke en nøjagtig pendant til Gate21 i Sverige, så vi må arbejde for at sikre, at svenske politikere og embedsmænd forstår vores model,” siger han.

Et af de projekter, som Gate 21 har søgt om støtte til, handler om at udnytte biomasse smartere, herunder til energiproduktion, og samtidig reducere udledningen af kvælstof og eutrofieringen i Østersøen. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Bæredygtigt byggeri, biomasse og dataanalyse
I øjeblikket har Gate 21 og en række svenske partnere gang i tre større projektansøgninger til Interreg. Den første er om bæredygtigt byggeri, hvor idéen er at afprøve forskellige teknikker i større skala med over 30 partnere i to lande. Interreg har dog endnu ikke truffet nogen endelig beslutning om, hvorvidt projektet vil modtage støtte.

Det andet projekt handler om at udnytte biomasse smartere, herunder til energiproduktion, og samtidig reducere udledningen af kvælstof og eutrofieringen i Østersøen.

Det tredje projekt har til formål at oprette en vidensbank på tværs af grænserne og en taskforce med henblik på at udvikle og gennemføre bæredygtige løsninger for by- og samfundsplanlægning i Øresundsregionen. Det kan f.eks. dreje sig om, hvordan man bruger dataanalyse til at planlægge placeringen af solceller i en by, eller hvordan man optimerer trafikstrømme.

Behov for arbejdskraft med kompetencer inden for bæredygtighed
Gate 21 samarbejder med Greater Copenhagen på flere områder, blandt andet med implementeringen af Greater Copenhagens grønne charter, men også i forbindelse med arbejdsmarkedet.

– Der er mangel på folk til grønne job i regionen på trods af den forventede konjunkturnedgang, siger Sofus Rex.

Som ny i stillingen vil han gerne have, at den viden, som Gate 21 har opbygget, siden organisationen startede i 2009, skal spredes mere ud til omverdenen.

– Personligt er jeg engageret i grønt byggeri, og jeg synes, at vi bør samarbejde om dette i Øresundsregionen. Vi har også en fælles udfordring med hensyn til at udnytte arealerne bedst muligt, med hensyn til hvor vindmøller og solceller skal placeres, samtidig med at landbrugsjorden optimeres,” siger han.

News Øresund – Anna Palmehag

Fodnote: Dette interview er tidligere blevet publiceret i Øresundsinstituttets analyse af samarbejdet på tværs af Øresund: State of the Region 2022.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Øresund27. januar 2023

Snart bliver det billigere at pendle i bil over broen: “Du kan køre så meget du vil for en fast pris om måneden”

For at gøre det mere attraktivt at krydse Øresund vil Øresundsbro Konsortiet sænke prisen for dem, der pendler i bil...

Sverige27. januar 2023

Ulf Kristerssons (M) højre hånd, statssekretæren PM Nilsson, træder tilbage efter ulovligt ålefiskeri og løgn for politiet

Efter at være blevet taget i ulovligt ålefiskeri i Blekinge skærgård og derefter have benægtet anklagerne over for politiet har...

Energi27. januar 2023

Vestas’ administrerende direktør om corona-lukning af broen: “Det må aldrig ske igen”

Vestas er en af verdens største vindkraftproducenter med hovedkontor i Aarhus og kontorer i både København og Malmø. Det betyder,...

Okategoriserade27. januar 2023

Øresundsdebatten uge 4: Flere jernbanespor i Skåne før Fehmarn Bælt-tunnelen og dansk succes for Malmö Arena

Der er brug for flere jernbanespor i Sverige, når Fehmarn Bælt-tunnelen står færdig i 2029, og antallet af godstog, der...

Politik27. januar 2023

Greater Copenhagen lancerer årsrapport og ny hjemmeside

Den 31. januar præsenterer det dansk-svenske kommunal-regionale samarbejde Greater Copenhagen en ny hjemmeside og en ny årsberetning, som vil vise...

Sports27. januar 2023

Mere end 97 procent af tilskuerne var danskere, da 68.000 så det danske herrelandshold indlede VM i håndbold i Malmö Arena

Det blev en dansk succes, da det danske herrelandshold spillede de indledende runder af VM i håndbold i Malmö Arena....

Bæredygtighed27. januar 2023

Nyt lovforslag om Københavns Lufthavn i høring – forskydning af tværbanen giver plads til flere fly

Onsdag blev et lovforslag om rammerne for udviklingen af Københavns Lufthavn sendt i høring. En vigtig del af lovforslaget er,...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.