Bæredygtighed
Genstart for den grønne dagsorden i Greater Copenhagen
Det dansk-svenske politiske samarbejde om grøn omstilling bliver mere aktuelt set i lyset af krigen i Ukraine og de medførte udfordringer med energiforsyning og ressourcemangel. Det fremhævede flere deltagere på Greater Copenhagens grønne netværksmøde torsdag. Flere konkrete initiativer er allerede i gang ligesom en kortlægning af partnerskaber og samarbejder inden for området i hele regionen skal give overblik og inspirere til mere samarbejde.
En række repræsentanter fra forskellige organisationer, kommuner og regioner var samlet på Gate 21 i Albertslund i torsdags for at diskutere de konkrete initiativer under Greater Copenhagen Green, det dansk-svenske samarbejdes charter for grøn omstilling. At det har en anden karakter end de to øvrige chartrer om trafik og arbejdsmarked, fremhævede flere af deltagerne.
– Det er mere operativt, hvor de andre handler mere om politik og skabe en politisk dagsorden, sagde Tue David Bak, adm. direktør for Greater Copenhagen.
Det grønne charter har tolv konkrete initiativer under fire temaområder: klimatilpasning, CO2-neutralitet, cirkularitet og energieffektivitet. Ikke alle de tolv initiativer er blevet igangsat, men derimod viser en ny kortlægning af partnerskaber og projekter i regionen, at der er mange andre tiltag inden for den grønne omstilling.
– Vi vil vise hvilke projekter og samarbejder, der inden for Green-området. Vi har startet med hovedstaden, men har også nogle på Sjælland og i Skåne med. Det er work in progress, så det skal udvides, sagde Anna Thormann Boesen, programleder på Gate 21, da hun viste en poster med grafik over næsten 50 eksempler inden for de fire temaområder.
Netop vidensdeling var et vigtigt formål for dagen, hvor deltagerne blev opdelt i mindre workshopgrupper omkring projekter inden for blandt andet klimatilpasning, genanvendelse i byggeriet, biosolutions og klimavenlige fødevarer.
– Det vigtigste formål med i dag var at samle mange aktører og få genskabt dialogen efter coronaen. Vi skal danne muldjord for at projekterne kan vokse sammen ud over Øresund. Nu har folk givet hinanden hånden og hørt om hinandens projekter. Nu tager de hjem med en oplevelse af, at der er meget igang inden for den grønne omstilling, sagde Nicolai Vædele, director for Greater Copenhagen Green til News Øresund efter mødet.
(News Øresund – Thea Wiborg)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23