Følg os på

Sverige

Göteborg kan på 10 år gå fra seks særligt udsatte områder til et

Publiseret

 

Kungsgatan i Göteborg. Ikke et af byens udsatte områder. Foto: Jenny Andersson/News Øresund

I 2020 var der seks, i dag er der fire, og i 2030 er der måske kun ét “særligt udsat område” tilbage i hele Göteborg. Det mener Göteborgs almene boligselskab, AB Framtiden, der administrerer 75.000 lejligheder i byen. Men skoleresultaterne spøger.

For fire år siden havde Göteborg seks såkaldte “særligt udsatte områder”. Det er en beskrivelse, som det svenske politi bruger om områder, der er “præget af en generel modvilje mod at deltage i retsprocessen.” Blandt andet områder, hvor der er mange kriminelle, og hvor det er svært for politiet at varetage deres opgaver.

På nuværende tidspunkt er der fire områder, men i 2030 kan det være nede på ét område. Det mener Göteborgs almene boligselskabs moderselskab AB Framtiden i en statusrapport inden for det, der kaldes “strategi for udviklingsområder”, skriver Dagens Nyheter. Virksomheden ejer og administrerer 75.000 lejligheder i byen.

Halvdelen så mange gøteborgere bor i et “særligt udsat boligområde”

Vurderingen af udviklingen tager blandt andet udgangspunkt i lejernes erfaringer, dialogmøder samt samfundsøkonomisk udvikling. Desuden tager vurderingerne også højde for politiets opdaterede situationsbillede af de udsatte områder fra sidste år.

Beregnet på dette grundlag bor halvt så mange, 41.000 mennesker, nu i et “særligt udsat” område sammenlignet med for fire år siden.

Af de seks udsatte områder Hammarkullen, Bergsjön, Biskopsgården, Hjällbo, Lövgärdet og Tynnered/Frölunda torg anses kun førstnævnte for at have “vanskelige betingelser” for at nå målene inden 2030. Resten har ifølge DN “gode udsigter”.

Der er afsat 11 mia. svenske kroner til strategien. 3,5 milliarder kroner går til det, der kaldes “superforvaltning”: Bedre belysning, tryggere kældre, udskiftning af låse, ambitiøs rengøring, fjernelse af graffiti med mere. Resten af budgettet er afsat til renoveringer og ikke mindst nybyggeri.

Skoleresultaterne er bekymrende

Selv om meget går i den rigtige retning, er skoleresultaterne noget bekymrende, ifølge statusrapporten. Den viser, at mange elever i visse udsatte områder ikke får karakterer, som er tilstrækkeligt høje til, at de kan starte i gymnasiet.

“Spørgsmålet er særligt vigtigt, fordi unge, der ikke gennemfører skoleforløbet, har større risiko for at ende i kriminelle miljøer,” står der i situationsrapporten ifølge DN. (News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur24. april 2024

Efter kollapset: E6 forbi Stenungsund forventes at åbne for trafik allerede til sommer

I februar meddelte Trafikverket, at reparationsarbejdet af E6 uden for Stenungsund forventedes at være færdigt og klar til trafik i...

Forskning24. april 2024

Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed

Kvinders sundhed skal sættes højere på dagsordenen. Det mener et panel bestående af sundhedspolitikere fra begge sider af sundet, da...

Infrastruktur24. april 2024

Ny rapport om Inlandsbanan – ruten er interessant for det svenske forsvar

I en ny rapport fra Trafikverket fremgår det, at det svenske forsvar “bør have større og tydeligere indflydelse på infrastrukturudviklingen af...

Infrastruktur24. april 2024

Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”

Kapaciteten på tværs af Øresund vil vare længe endnu, mens redundans allerede er en mangelvare. Det er en af konklusionerne...

Sverige19. april 2024

Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år

Mellem 2022 og 2023 steg den gennemsnitlige pensionsalder i Sverige med 1,2 år til 66,0 år, skriver Sydsvenskan baseret på...

Energi19. april 2024

Malmø starter forfra med sit eget energiselskab

Malmø Kommune starter sit eget energiselskab for at sikre en “tilstrækkelig og bæredygtig elforsyning til en overkommelig pris og samtidig...

Energi19. april 2024

Danmark og Sverige indgår aftale om eksport af CO2 til permanent oplagring

Opsamling og lagring af CO2 kaldes normalt CCS og anses af mange for at være en af mange måder at...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.