Sverige
Gotland vil leje havn ud til russisk gasfirma – den svenske regering indkalder til møde
På torsdag tages første beslutning i Region Gotland, om hvorvidt Slite havn skal lejes ud til det russiskejede projekt Nord Stream 2. Den rød-grønne styrende blok læner sig mod at sige ja, men Sveriges øverstbefalende er kritisk, og nu har regeringen indkaldt regionsrådsformanden til møde for at ”informere om sikkerhedspolitiske spørgsmål”.
Den aktuelle kaj i Slite havn er i forvejen bygget og lejet at det statslige russiske gasfirma, ifm. bygningen af den første gasledning i Østersøen, som blev indviet i 2011-2012. Og nu vil de altså leje sig ind i havnen igen, hvilket vil kunne give mellem 25 og 60 millioner svenske kroner i den Gotlandske kommunekasse.
Majoriteten i Region Gotland, som fungerer både som region og kommune, er for at leje ud.
– Det her er et kommercielt firma som vil leje vores havn. Vi har ikke andre vinkler på det. Det fungerede godt sidst og vi er klar til at gøre det denne her gang også, siger regionsrådsformand på Gotland, Björn Jansson (S), til Dagens Nyheter.
Men stærke kræfter presser på for at det skal stoppes. Nationalt er både Allianspartierne og Sverigedemokraterne, samt forsvaret imod en udlejning. Russisk tilstedeværelse i havnen anses for problematisk, når truslen fra Rusland samtidig ligger bag Sveriges beslutning om at øge det militære tilstedeværd på Gotland.
Læs mere: Russisk trussel bag svensk militær til Gotland
Regeringen kan ikke formelt afholde en kommune fra at udleje en havn, og den har heller ikke sat et sådant krav. Derimod har udenrigsminister Margot Wallström (S) og forsvarsminister Peter Hultqvist (S) indkaldt ledelsen for Region Gotland og Karlshamns kommune i Blekinge, som også vil leje deres havn ud til Nord Stream 2, til et møde i morgen, tirsdag – to dage inden det tekniske nævn i Region Gotland skal behandle spørgsmålet.
”Regeringen vil da fortælle hvordan processen ser ud nationalt med ansøgningen om tilladelsen [til gasledningen, red.] og hvordan det håndteres på EU-niveau. Vi kommer også til at informere om sikkerhedspolitiske spørgsmål”, oplyser Margot Wallström til Dagens Nyheter.
Gotlandspolitikerne kræver klar besked fra regeringen inden de tager deres beslutning.
– Regeringen må sætte foden ned og udpege havnen som værende strategisk vigtig og at man derfor ikke bør anvende den. Jag kan ikke som lokalpolitiker tage sådan en beslutning som handler om sikkerhedspolitik, siger Eva Nypelius (Centern), bestyrelsesmedlem i regionsrådet på Gotland, til Dagens Nyheter. (News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23