Arbejdsmarked
Grænsehindringer løst: Svenskere, der studerer i udlandet, beholder retten til højere kompensation ved forældreorlov
Tidligere krævede Sverige, at de der var gået fra at arbejde til at studere skulle modtage studiestøtte for at beholde retten til højere kompensation ved forældreorlov. Efter juli 2018 har det dog rakt at studierne var eftergymnasiale og giver ret til studiestøtte – og det gælder også studier i udlandet, såsom Danmark. Det er en af grænsehindringerne, der anses for løste i løbet af 2019 i Grænsehindringsrådets rapport for 2018/2019.
I rapporten lister Grænsehindringsrådet fem løste grænsehindringer under det første halvår af 2019 og 14 i hele 2018. I samme periode er tre grænsehindringer afskrevet som umulige at løse på nuværende tidspunkt, men ingen af dem gælder for Øresundsregionen. Det gør derimod fem af løsningerne under begge år:
– Personer, der bor i Sverige og studerer i udlandet, for eksempel i Danmark, beholder retten til højere kompensation ved forældreorlov.
– Den som skifter fra dansk til svensk a-kasse får betydeligt længere tid til at gøre det, og risikerer ikke lige så let at miste sin opsparede medlemsanciennitet, noget News Øresund tidligere har rapporteret om.
– Den som skifter fra dansk til svensk a-kasse og først havner i forkert a-kasse i Sverige mister ikke sin medlemsanciennitet.
– Aldersgrænsen for at blive medlem i en svensk a-kasse hæves fra 64 til 65 år, hvilket har betydning hvis en person skifter fra dansk til svensk a-kasse på grund af at vedkommende stopper med at arbejde i Danmark.
– I Danmark kan personer som bor i Sverige men arbejder på ESS datacentret i København fortsætter med at være socialforsikrede i Danmark, selvom de arbejder en vis tid ved ESS anlægget i Lund.
(News Øresund – Anna Palmehag)
Fakta: Grænsehindringsrådet
Grænsehindringsrådet arbejder på opdrag fra de nordiske statsministre, for at løse grænsehindringer mellem de nordiske lande. Rådet består af ti medlemmer: en fra hvert land, inklusive Færøerne, Grønland og Åland, samt generalsekretærerne fra Nordisk Ministerråd og en repræsentant for Nordisk Råd. Hvert medlem prioriterer et antal hindringer, som de arbejder med specifikt, og målet er at bidrage til at løse 8-12 grænsehindringer hvert år.
Læs mere: Gränspendlare slipper oroa sig för glapp i a-kassan
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23