Følg os på

Forskning

Grænsehindringer står højt på dagsordenen på for Greater Copenhagen & Skåne Committee

Publiseret

 

granshinderkonferens-foto-news-oresund-thea-wiborg

”Nu skal vi på Greater Copenhagen & Skåne Committee sekretariatet fortsætte arbejdet med at løse grænsehindringerne ved at bruge vores kanaler. Det er vigtigt, at det ikke bare havner i skrivebordsskuffen” siger Matilda Sommelius, projektleder for delprojektet om grænsehindringer. Foto: Thea Wiborg

I næste uge er der 3. behandling i Folketinget af forslaget om at ændre reglerne så forskerskatteordningen også omfatter personer, som arbejder delvis ved ESS i Lund ligesom arbejde ved forskningsanlægget på den svenske side kan give opholdstilladelse i Danmark.  Det er to af de grænsehindringer som Interreg-projektet ESS & Max IV Cross Border Science for Society har arbejdet for at løse. Syv vigtige grænsehindringer for ESS og Max IV ansatte er blevet identificeret og yderligere tre for medfølgende familiemedlemmer.

Et delprojekt i Interreg-projektet ESS & Max IV Cross Border Science for Society har i løbet af et års tid haft fokus på hvilke problemer, som opstår for ansatte, frem for alt internationale forskere, ved forskningsanlægget ESS som er ved at blive bygget uden for Lund og Data Management Centeret er allerede åbnet i København samt ved forskningsanlægget Max IV, som blev indviet i juni.

Syv grænsehindringer blev præsenteret på afslutningskonferencen for delprojektet i torsdags. Det er eksempelvis nationale krav i forskerskatteordningen, arbejdsgiverafgifter ved job i to lande og grænsekontroller. Yderligere tre grænsehindringer for medfølgende børn eller partnere er med på listen over prioriterede problemer.

Det er særligt for tredjelandsstatsborgere, som problemerne opstår. Allerede i dag er 60 procent af ESS Erics ansatte fra andre lande end Sverige og de kommer fra cirka 40 forskellige lande. Det forventes at der vil være omkring 650 medarbejdere ved Max IV og ESS samt op mod 5.000 gæsteforskere når begge forskningsanlæg er i drift.

”Nu skal vi på Greater Copenhagen & Skåne Committee sekretariatet fortsætte arbejdet med at løse grænsehindringerne ved at bruge vores kanaler. Det er vigtigt, at det ikke bare havner i skrivebordsskuffen” siger Matilda Sommelius, projektleder for delprojektet om grænsehindringer.

Region Skåne som overtager formandsposten for Greater Copenhagen & Skåne Committee i januar har grænsehindringer som et af sine prioriterede områder. Også den nuværende formand, Steen Christiansen, synes det er vigtigt.

”De to til tretusinde forskere som kommer hertil hvert år bliver vigtige ambassadører for regionen. De fortæller om deres oplevelse af Greater Copenhagen når de vender hjem eller flytter videre til næste sted. Det er vigtigt at løse de problemer som kan opleves som generende under deres ophold her” sagde Steen Christiansen, formand for The Greater Copenhagen & Skåne Committee og borgmester i Albertslund.

Pendleren, forskeren og franskmanden Nico Bovet så dog ikke nogle større problemer ved sin pendlende tilværelse. Han bor i Sverige og har tidligere arbejdet på Max Lab, men er nu ansat på Københavns Universitet.

”De administrative problemer som kan opstå på en dårlig dag her, svarer til en god dag for administrationen i Frankrig” siger han.

For EU-borgere er der ikke nogle større problemer ved grænsependlingen, mener Nico Bovet. Dog peger han på, at det kan være besværligt at dokumentere sin uddannelse og erhvervserfaring for at komme ind på en uddannelse og kunne få et kvalificeret job i Sverige. Det er netop en af de hindringer der berører medfølgende børn og partner, som er med i kataloget. For tredjelandsstatsborgere er det yderligere svært at få godkendt sine kvalifikationer, eftersom de skal ske i begge lande, hvis personen skal kunne udnytte hele regionen som sit arbejdsmarked.

(News Øresund – Thea Wiborg)

 

Prioriterade gränshinder för att underlätta för internationella ESS och Max IV medarbetare

  • Svårigheter för medborgare utanför EU/ESS att gränspendla eftersom uppehållstillstånd inte ges för jobb på andra sidan gränsen. Dansk lagändring på väg som ska undanta tredjelandsmedborgare som knutna eller anställda vid ESS.
  • Dansk forskarskatt kan inte användas av anställda vid DMSC i Köpenhamn – om de bor i Danmark och jobbar vid ESS i Lund ibland eftersom arbetsdagar i Sverige ska beskattas efter svenska regler. Dansk lagändring på väg som ska undanta anställda vid ett ERIC (ett europeiskt konsortium for forskningsinfrastruktur).
  • Gränspendlingen påverkas negativt av gränskontrollerna eftersom det tar längre tid att ta sig med tåg från danska till svenska sidan.
  • Svårt att få svensk expertbeskattning bland annat för att arbetskraft med motsvarande kompetens ska saknas i Sverige.
  • Dubbelbeskattning av CERN anställda – det förväntas att många forskare kommer att jobba både vid partikelfysikanläggningen CERN och ESS och Max IV och dessa kommer att bli dubbelbeskattade eftersom Sverige inte undertecknat särskilt CERN skatteavtal
  • Svårigheter att arbeta både i Danmark och Sverige med två olika arbetsgivare eftersom det finns en regel som säger att det ska betalas arbetsgivaravgifter efter reglerna i bosättningslandet.
  • Ersättning riskeras vid glapp i arbetslöshetsförsäkring om man vid byte av arbetsland inte också byter a-kassa samma dag vilket kan leda till ett lägre ersättningsbelopp.

Källa: Hinder och möjligheter, katalog från Interreg-projektet ESS & Max IV Cross Border Science and Society

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Kultur14. januar 2022

Dronning Margrethe fejrer 50 år på tronen

Den 14. januar 1972 blev dronning Margrethe II dronning af Danmark efter at hendes far, kong Frederik IX, var død....

Bæredygtighed14. januar 2022

Mærsk fremskynder klimamål for containerflåden

Danske A.P. Møller – Mærsk, et af verdens to største containerrederier, øger tempoet for at nå sine klimamål. I 2018...

Miljø14. januar 2022

Aktuelt i Øresundsdebatten uge 2: Øresundspendling, Lynetteholm og havmiljø i Køge Bugt ud for svenske Falsterbo samt køer ved den svenske grænsekontrol

Skånsk arbejdskraft og Øresundspendling kommer i fokus i takt med, at manglen på arbejdskraft vokser i Danmark. Mens arbejdet med...

Infrastruktur14. januar 2022

Op- og nedgang i passagertrafikken, men rekord for lastbiltrafikken, når Øresundsbroen opsummerer 2021

Togtrafikken over Øresundsbron var 57,8 procent lavere og personbiltrafikken 39,2 procent lavere sidste år sammenlignet med trafikvolumen før coronapandemien 2019....

Infrastruktur13. januar 2022

Anlægningen af Lynetteholm startet – Länsstyrelsen Skåne fortsat bekymret over spredningen af bundmateriale ved Falsterbonäset

I januar indledte udviklingsselskabet By & Havn arbejdet med at bygge Lynetteholm, en 275 hektar stor ny halvø i Københavns...

Arbejdsmarked13. januar 2022

Arbejdsløsheden i Skåne stiger igen

For første gang siden arbejdsløsheden toppede i sommeren 2020, er arbejdsløsheden i Skåne nu stigende. Arbejdsløsheden i Skåne var på...

Samfund13. januar 2022

Nye restriktioner fra og med onsdag i Sverige

Restauranter og barer skal lukke senest kl. 23.00, og på restauranter, i biografer og til koncerter er kun siddende publikum...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.