Sverige
Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”
Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi ikke, at grænsekontrollen har forhindret bandekriminelles aktivitet over Øresund. I Sverige håber det svenske politi på en lettelse af situationen, når den midlertidige grænsekontrol udløber.
Mens det svenske Trafikverket på eget initiativ er begyndt at undersøge muligheden for at oprette en permanent kontrolpost ved Lernacken, har det svenske politi endnu ikke taget nogen skridt til at stramme op på situationen, siger Elisabeth Nilsson, leder af grænsekontrolsektionen.
– Nej, det har vi ikke. Vi håber derimod på, at når denne beslutning (om midlertidig genindførelse af grænsekontrol, red.) udløber – eller kort tid derefter – vil kontrollen blive lempet.
Tidö-aftalen er ifølge Elisabeth Nilsson “lidt uklar”, når det kommer til grænsekontrol.
– Der står dels, at der kommer en skærpet udlændingekontrol, men også en friere bevægelse, så det er lidt dobbeltbundet.
Ifølge Tidö-aftalen vil politimyndigheden “blive pålagt i højere grad at udføre kontrol ved de indre grænser, når en sådan grænsekontrol anses for at have en virkning på irregulær migration og grænseoverskridende kriminalitet”.
Samtidig mener dansk politi, at den midlertidige grænsekontrol ikke har haft nogen effekt på bandekriminaliteten over Øresund. Et billede, der deles af det svenske grænsepoliti:
– Dette er ikke hovedfokus for grænsekontrollen. De bandekriminelle har som regel ret til at blive i landet, og det er her, det bliver problematisk at modarbejde netop den kategori af mennesker, siger Elisabeth Nilsson og fortsætter:
– Vi tror på, at vi netop i den del (om grænseoverskridende kriminalitet, red.) kan være mere effektive uden en genindførelse af grænsekontrol, men med bedre lovgivning for at kunne arbejde i det, der hedder grænseområder. Så kunne vi arbejde i et lidt større område end bare ved grænsekontrolstederne.
Elisabeth Nilsson går i stedet ind for en klarere lovgivning om, hvilke personer politiet har ret til at kontrollere og med hvilket formål. Udvidede muligheder for DNA-test er også på ønskelisten.
– Det gælder for eksempel den kriminelle udviste person, vi antræffer her i landet, for at få mulighed for at DNA-teste dem, så vi her i Sverige kan opklare kriminalitet i med tilknytning til udenlandske statsborgere.
News Øresund – Henrik Smångs
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23