Politik
Grænsen er nået for hvor mange flygtninge Sverige kan tage hånd om
Det var med gråd i halsen at vice statsminister og talsperson for Miljöpartiet, Åsa Romson, sammen med statsminister Stefan Löfven (S), præsenterede en række stramninger af den svenske asylpolitik. Formålet er at mindske antallet af asylansøgere, der kommer til Sverige, eftersom grænsen nu er nået med cirka 80.000 asylansøgere de seneste to måneder og en forventning om op mod 190.000 i år.
”Det er en svær beslutning, men en nødvendig og ansvarsfuld beslutning” sagde statsminister Stefan Löfven til SVT Aktuellt tirsdag aften efter en række midlertidige stramninger i asylpolitikken blev præsenteret.
En af den grønne regeringspartner Miljöpartiets mærkesager er en generøs flygtningepolitik og flere medier skriver, at Miljöpartiet var tæt på at forlade regeringen. Talsperson og vice statsminister Åsa Romson havde gråd i halsen på pressekonferencen, hvor asylstramningerne blev præsenteret. Ligeså var Gustav Fridolin tydeligt mærket af den svære beslutning, da han i Aktuellt argumenterede for at stramme asylpolitikken.
”Vi har taget en beslutning og det er bedre at være med og forsøge at gøre sit bedste for, at Sverige skal kunne opretholde en human flygtningepolitik, også i den her svære situation. Det her var ikke et emne som Socialdemokraterna skulle gøre op med Moderaterna selv” sagde talsperson Gustav Fridolin til Aktuellt.
Ifølge regeringen har 80.000 personer søgt asyl i Sverige i løbet af de seneste to måneder. En stor del er uledsagede børn, frem for alt fra Afghanistan, og trykket på blandt andet socialforvaltninger og skoler er blevet for stort. Antallet af nyankommne børn svarer til 100 nye skoleklasser om ugen, sagde Stefan Löfven på pressekonferencen. En af ændringerne i asylpolitikken, som regeringen nu foreslår, er medicinsk alderskontrol af asylansøgere under 18 år, der ikke har gyldige id-handlinger.
Bare de seneste syv dage er der kommet 7.700 asylansøgere til Sverige og Migrationsverket kan ikke følge med selvom gymnastiksale, skoler og messehaller er taget i brug.
”Sverige kan ikke længere garantere tag over hovedet til de, der søger sig til vores land og den seneste uge har mennesker været tvunget til at sove udenfor. Derfor foreslår nu regeringen en række tiltag for at skabe et åndehul for svensk flygtningemodtagelse.” skriver regeringen i en pressemeddelelse.
Den svenske asyllovgivning skal ændres midlertidigt og tilpasses minimumskravene i internationale konventioner og EU-retten. Der indføres midlertidig opholdstilladelse på i første omgang tre år for alle bortset fra kvoteflygtninge og de familier, som allerede har afleveret en asylansøgning. Familiesammenføringen begrænses til at kun gælde kernefamilien og der indføres et forsørgelseskrav for alle, der ikke har søgt om familiesammenføringen inden for tre måneder efter de har fået flygtningestatus. Derudover indføres der transportansvar for den kollektive trafik, der krydser den svenske grænse. Det betyder at både bus, tog og færge over Øresund er omfattet og kan indebære, at alle der vil købe billet, skal vise et gyldigt ID. Helt konkret hvordan kontrollen skal gennemføres er endnu ikke bestemt. (News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23