Følg os på

Danmark

Greater Copenhagen-formand: ”Den danske regering er ved at ødelægge Greater Copenhagen-samarbejdet”

Publiseret

 

”Vi har etableret et meget godt fundament i Greater Copenhagen, men hvis den danske regering tager alle pengene og ansvaret for vækstarbejdet fra os, kan det blive meget svært for regionerne i Danmark at fortsætte som aktører i Greater Copenhagen”, siger Heino Knudsen, formand for Greater Copenhagen & Skåne Committee og regionrådsformand i Region Sjælland. Foto: News Øresund – Thea Wiborg

Danske regioner skal ikke længere have noget ansvar for erhvervsfremme, viser torsdagens forlig mellem den danske regering og Dansk Folkeparti. Dermed kan regionerne blive tvunget til at forlade Greater Copenhagen-samarbejdet.

Den danske regering vil gøre systemet for erhvervsfremme enklere og lettere tilgængelig. I torsdags indgik regeringen derfor en aftale med Dansk Folkeparti, som blandt andet indebærer, at erhvervsfremmeansvaret fordeles på to niveauer i stedet for tre: Staten og kommunerne – men ikke regionerne. De opgaver, som regionerne har haft med hensyn til vækst og erhvervsliv flyttes dermed over til de andre niveauer.

Heino Knudsen, formand for Greater Copenhagen & Skåne Committee og regionrådsformand i Region Sjælland, venter på resultaterne fra forhandlingerne om den endelige fordeling af resurser mellem regeringen og Danske Regioner, men er allerede nu kritisk over for forliget:

”Jeg afventer, hvad det kan få af betydning for både Greater Copenhagen og erhvervsfremmeindsatserne. Men jeg vil gerne sige, at den her aftale, som regeringen har indgået, kommer ikke til at være god for væksten i Danmark. Man har i aftalen helt glemt at fokusere på den store indsats og kun fokuseret på en 1:1 indgang til virksomhederne”, siger han til News Øresund.

Tidligere på ugen gav Kommunernes Landsforening (KL) udtryk for at være positivt indstillet over for det nye erhvervsfremmesystem. Danske Regioner er derimod meget kritiske og skrev i en pressemeddelelse onsdag, at den forandring, som regeringen og kommunerne går ind for, vil lede til en øget centralisering af erhvervsfremmesystemet i stedet for at de, som nu, spredes over hele landet.

Danske Regioner har også fremhævet at midlerne til regional udvikling fra EU’s strukturfonde også fremover bør prioriteres og deles ud af regionerne. Det er endnu uklart hvordan EU-midlerne bliver påvirket af den nye aftale, men i aftalen fremgår det at den nye Erhvervsfremmebestyrelse skal råde over egne midler samt ”medfinansiering af EU-strukturfondsmidler”.

Greater Copenhagen & Skåne Committee’s formand Heino Knudsen kan endnu ikke svare sikkert på hvilken betydning aftalen vil have for Greater Copenhagen-samarbejdet, men ser med bekymring på udviklingen.

”Vi har etableret et meget godt fundament i Greater Copenhagen, men hvis den danske regering tager alle pengene og ansvaret for vækstarbejdet fra os, kan det blive meget svært for regionerne i Danmark at fortsætte som aktører i Greater Copenhagen. Den danske regering er ved at ødelægge et meget stærkt Greater Copenhagen-samarbejde”, siger han.

(News Øresund – Anna Palmehag)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked11. april 2024

Øresundspendlingen steg med mere end 10 procent i 2022

Pendlingen steg for andet år i træk i 2022, efter et fald i pandemiens første år. Stigningen er mærkbar i...

Energi12. april 2024

Ørsted planlægger rekordstor batteripark i Trelleborg til lagring af vindenergi

Efter at have modtaget Länsstyrelsen Skånes anbefaling til den svenske regering om at opføre Skånes havvindmøllepark i Østersøen 22 kilometer...

Kultur12. april 2024

Nord 55° – nyt nordisk mediepolitisk initiativ dannet i København

Tirsdag lanceredes et nyt nordisk mediepolitisk initiativ ved navn Nord 55° med sekretariat i JP/Politikens Hus i København og med...

Arbejdsmarked12. april 2024

Google-rapport: 300.000 svenske job kan blive helt eller delvist erstattet af AI

I løbet af de næste ti år kan seks procent af jobbene i Sverige blive helt eller delvist erstattet af...

Infrastruktur12. april 2024

Danske Regioner henter inspiration i Skåne med hensyn til billetpriser og zoneinddeling i den kollektive trafik

Skånes billetpriser og zoneinddeling er forbilledet når Danske Regioner går over til digitale billetsystemer og samtidig ønsker at øge brugen...

Samfund12. april 2024

Sidste år flyttede flere fra Østdanmark til Skåne end på ti år

For andet år i træk steg antallet af flytninger fra Østdanmark til Skåne i 2023, og med 1.642 flytninger er...

Danmark12. april 2024

Pendlere på Kystbanen ærgrer sig over længere rejsetid: “Hvorfor var det så vigtigt at klippe Sverige fra?”

Pendlere på Kystbanen, som omfatter de fem kommuner Helsingør, Fredensborg, Rudersdal, Hørsholm og Gentofte, har de seneste år oplevet længere...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.