Forskning
Greater Copenhagen med Norge og Hamburg i nyt EU-bevilget samarbejde om forskningsanlæg
Med udgangspunkt i det dansk-svenske-norske projekt ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society videreudvikles et nyt projekt, der også inddrager de tyske forskningsanlæg DESY og European XFEL i Hamburg. Projektet går under navnet HALOS, og skal hjælpe til at styrke life science-sektoren i den sydvestskandinaviske og tyske region.
Det grænseoverskridende forskningsprojekt er d. 6. december blevet godkendt af den europæiske støttefond for regional udvikling Interreg Öresund Kattegat Skagerrak (ÖKS). Det skriver Interreg i en pressemeddelelse.
Det er første gang, at et projekt indenfor Interreg ÖKS inkluderer et land udenfor støttefondens geografiske rammer, hvilket programchef Magnus Schönning kalder ”vældigt specielt og sejt”, særligt fordi godkendelsesprocessen krævede meget arbejde og at godkendelsen i sidste ende aldrig var et sikkert udfald.
– Der har været en hel del bureaukratisk navigering, administrativt arbejde og særlige vilkår, som nødvendigvis skulle opfyldes at få det igennem. Jeg er vældig glad for at det lykkedes, og at vi dermed kan fremme et spændende projekt og et EU-samarbejde, som strækker sig udenfor vores almindelige rammer og ned i en for os meget spændende og vigtig region, siger programchefen i pressemeddelelsen.
Med et budget på 3,6 millioner euro, hvoraf halvdelen kommer fra EU, skal projektet forsøge at videreudvikle det succesrige projekt ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society, der efter sin afslutning endte med at løse en række grænsehindringer for det grænseoverskridende forskningssamarbejde i Danmark, Sverige og Norge.
Disse erfaringer skal nu danne grobund for et styrket forskningssamarbejde med samme aktører fra ESS og MAX IV-projektet samt forskningsanlæggene DESY og European XFEL i Hamburg. Hovedfokus for det nye projekt er at styrke life science-sektoren, hvilket skal sikres ved at inddrage aktører fra den akademiske verden, regionale udviklingsaktører, forskningsanlæggene og erhvervslivet. Det skriver Lunds Universitet i en meddelelse, som er blandt de akademiske partnere i samarbejdet.
De danske samarbejdspartnere inkluderer Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet samt Region Hovedstaden. Desuden er klyngeorganisationen for life science i Greater Copenhagen regionen Medicon Valley Alliance også med i samarbejdet.
Projektet kommer til at samle op mod 200 forskere og life science-repræsentanter fra erhvervslivet, og tidsperioden strækker sig fra 1. januar 2019 til 31. januar 2022.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23