Følg os på

Interviews

Greater Copenhagen udvider sekretariatet og satser på egne analyser

Publiseret

 

Greater Copenhagens administrerende direktør Tue David Bak arbejder hårdt for, at hverken den svenske eller den danske regering vil lukke grænsen igen, helt eller delvist. Foto: News Øresund - Johan Wessman

For at øge kendskabet til hele Øresundsregionen og for hurtigt at kunne fremskaffe nye oplysninger og data har Greater Copenhagen oprettet sin egen analyseenhed og udvidet sekretariatet med tre personer. Det næste skridt er at kontakte den nye svenske regering så hurtigt som muligt for at fremhæve de vigtigste spørgsmål for Øresundsregionen, siger Greater Copenhagens administrerende direktør Tue David Bak. Han ønsker bl.a. flere faste forbindelser, en endnu stærkere lufthavn i Kastrup og et integreret, stærkt arbejdsmarked på tværs af grænsen.

– En stor del af arbejdet i Greater Copenhagen involverer det, der på svensk kaldes ‘intressebevakning’: at gå i dialog med personer i Riksdagen og Folketinget og de to regeringer. For at styrke denne dialog har vi brug for flere tal. Vi har brug for at vide, hvordan udviklingen på områderne beskæftigelse, infrastruktur og grøn omstilling forløber. Hvordan går det med lufthavnen, og hvad betyder den for regionen? Derfor har vi oprettet en analyseenhed. Vi ønsker hurtig adgang til data, også for at kunne besvare spørgsmål fra vores parlamenter og ministerier,” siger Tue David Bak.

Han understreger, at Greater Copenhagens analyser skal supplere de analyser, som allerede foretages af forskellige aktører i Øresundsregionen, ikke mindst ved at give et grænseoverskridende billede.

– De analyser, der findes, er ofte nationale, og vi ønsker at styrke kendskabet til det grænseoverskridende område. Hvad er dataene for hele vores geografi? siger han.

I det tidlige efterår offentliggjorde Greater Copenhagen f.eks. en rapport, der viser, at den danske lufthavn gav en samfundsøkonomisk gevinst svarende til 96 milliarder DKK i 2019*, det sidste år før pandemien. Hovedparten af den samfundsøkonomiske effekt fandt sted i Østdanmark, men også Skåne og Halland fik gavn af den.

Ser frem til kontakt med den nye svenske regering
Når den nye svenske regering nu er på plads, planlægger Tue David Bak at kontakte ministrene for at drøfte spørgsmål vedrørende infrastruktur, arbejdsmarked og grøn vækst i Greater Copenhagen.

– Vi ser frem til dette, fordi vi har brug for hjælp til at få lovgivning på plads, for eksempel med hensyn til skatter. Og når der er en ny dansk regering på plads, vil vi selvfølgelig også have en dialog med den,” siger han.

Arbejdet med Task Force fortsætter
Den Task Force for Greater Copenhagen, som startede for ca. et år siden, fortsætter sit arbejde med halvårlige møder, siger Tue David Bak.

– Vi fortsætter utrætteligt, så det er business as usual. Bare fordi der er valg i Sverige og Danmark ændrer det ikke ved, at vi har brug for ændringer i Øresundsregionen. Vores borgere og virksomheder har brug for løsninger, så vi har ikke sat noget arbejde på standby, siger han.

Nu, hvor Jessika Roswall (M) er blevet udnævnt til ny svensk minister for nordisk samarbejde, forventer han at mødes med hende.

– Vi vil fortsætte med “more of the same”. Nu holder vi fokus, for man ændrer ikke dagsordenen i samfundet fra den ene dag til den anden. Vi vil have flere faste forbindelser, vi har en ambition om en stærk lufthavn i Kastrup og et integreret, stærkt arbejdsmarked, siger Tue David Bak og tilføjer:

– Jeg mener, at vi godt kan have 30.000 Øresundspendlere i 2030. Der er et klart potentiale der.

News Øresund – Anna Palmehag


Tue David Bak om:

… at arbejdsmarkedet fortsat er i fokus
– Vores politiske fokus i 2022 er arbejdsmarkedet og manglen på arbejdskraft i både Sverige og Danmark.
– Den første udfordring er at matche de arbejdsløse, der allerede er i vores område, så de måske kan finde et job i en nabokommune eller region på den anden side af Øresund. Vi ønsker at tage dem i hånden og nærmest føre dem til en arbejdsgiver, hvad enten det er i Lund eller København. Det er en matchningsproces næsten helt ned på virksomhedsniveau, som vi laver med fantastiske partnere i kommuner og virksomheder, f.eks. på vores jobmesser.
– Den anden ting vi gør er, at vi samarbejder med Copenhagen Capacity og Invest in Skåne om at markedsføre vores region, så talenter fra hele verden ser Greater Copenhagen som et naturligt sted at flytte til. Der er stor konkurrence med andre storbyregioner, og vi skal gøre vores region attraktiv for folk med de rette kvalifikationer.

… to vigtige grænsehindringer at arbejde med
– En af hindringerne er folks frygt for, at grænsen skal lukkes igen, helt eller delvist. I de seneste år har vi set alt fra ID-kontrol til rejserestriktioner. Vi arbejder hårdt for, at hverken den svenske eller den danske regering vil gøre det igen.
– Den anden grænsehindring, som vi oplever i dag, er, at vi har en gammeldags skattelovgivning for dem, der pendler over sundet. Vi har fire ønsker om ændringer af skatteaftalen, og vi vil fortsat presse på for at få dem gennemført, og vi vil ikke give slip på de udfordringer, der er daglige irritationsmomenter for pendlerne.

Dette interview er tidligere blevet publiceret i Øresundsinstituttets analyse State of the Region 2022, om Øresundssamarbejdet.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Øresund27. januar 2023

Snart bliver det billigere at pendle i bil over broen: “Du kan køre så meget du vil for en fast pris om måneden”

For at gøre det mere attraktivt at krydse Øresund vil Øresundsbro Konsortiet sænke prisen for dem, der pendler i bil...

Sverige27. januar 2023

Ulf Kristerssons (M) højre hånd, statssekretæren PM Nilsson, træder tilbage efter ulovligt ålefiskeri og løgn for politiet

Efter at være blevet taget i ulovligt ålefiskeri i Blekinge skærgård og derefter have benægtet anklagerne over for politiet har...

Energi27. januar 2023

Vestas’ administrerende direktør om corona-lukning af broen: “Det må aldrig ske igen”

Vestas er en af verdens største vindkraftproducenter med hovedkontor i Aarhus og kontorer i både København og Malmø. Det betyder,...

Okategoriserade27. januar 2023

Øresundsdebatten uge 4: Flere jernbanespor i Skåne før Fehmarn Bælt-tunnelen og dansk succes for Malmö Arena

Der er brug for flere jernbanespor i Sverige, når Fehmarn Bælt-tunnelen står færdig i 2029, og antallet af godstog, der...

Politik27. januar 2023

Greater Copenhagen lancerer årsrapport og ny hjemmeside

Den 31. januar præsenterer det dansk-svenske kommunal-regionale samarbejde Greater Copenhagen en ny hjemmeside og en ny årsberetning, som vil vise...

Sports27. januar 2023

Mere end 97 procent af tilskuerne var danskere, da 68.000 så det danske herrelandshold indlede VM i håndbold i Malmö Arena

Det blev en dansk succes, da det danske herrelandshold spillede de indledende runder af VM i håndbold i Malmö Arena....

Bæredygtighed27. januar 2023

Nyt lovforslag om Københavns Lufthavn i høring – forskydning af tværbanen giver plads til flere fly

Onsdag blev et lovforslag om rammerne for udviklingen af Københavns Lufthavn sendt i høring. En vigtig del af lovforslaget er,...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.