Miljø
Greater Copenhagen vil arbejde for etablering af grøn science park og living lab for klimatilpasning
Greater Copenhagen Committee vedtog på sit bestyrelsesmøde torsdag et nyt charter med mål og rammer for samarbejdet omkring klima og grøn omstilling. Chartrets fire overordnet områder bygger på regionens styrkeområder, som Cowi har kortlagt i en rapport – vedvarende energi, energieffektivitet, cirkulær økonomi og klimatilpasning. Flere konkrete forslag bliver fremlagt i chartret, blandt andet at understøtte etableringen af en science park med fokus på bio-science og et living lab for klimatilpasning, men også flere tiltag med hvilke kommunerne og regionerne kan stimulere den grønne omstilling.
I Greater Copenhagen Green, som det dansk-svenske politiske samarbejdes nye charter hedder, opstilles en overordnet vision om at ”Greater Copenhagen skal være en internationalt førende metropolregion inden for grøn omstilling og grøn vækst.”
I chartret fremgår det at medlemsorganisationerne, altså de 85 kommuner og fire regioner i Skåne, Halland og Østdanmark, vil forsøge at stimulere markedet for grønne løsninger og oprette grønne partnerskaber mellem offentlige og private virksomheder, universiteter, institutioner og innovationsmiljøer.
– Som offentlige og private virksomheder har vi både en særlig mulighed og et særligt ansvar for at handle i forhold til den grønne omstilling. I Region Sjælland har vi for eksempel igangsat en energirenovering af vores hospitaler og lanceret et initiativ, der nedbringer vores daglige forbrug af plast og øger genanvendelsen af det. Den slags indkøb er med til at stimulere markedet for grønne løsninger,” siger Heino Knudsen, forman for Greater Copenhagen Committee og regionrådsformand for Region Sjælland i en pressemeddelelse.
Målet er at gøre Greater Copenhagen til et internationalt knudepunkt som samler forskellige aktører for at udvikle ny grøn teknologi og skabe nye grønne virksomheder. Ifølge chartret forventes det, at den globale efterspørgsel på grønne løsninger vil stige til 51.000 mia. danske kroner i 2035. Der vil derfor være meget at hente, hvis regionen kan ligge i fremkant. Bare på energiområdet vil der ifølge chartret være muligt at skabe omkring 42.000 nye job i Greater Copenhagen.
Ud fra Greater Copenhagen Greens fire såkaldte temaområder, vedvarende energi, energieffektivitet, cirkulær økonomi og klimatilpasning, er der opstillet 12 indsatsområder. Blandt andet vil Greater Copenhagen understøtte etableringen af en science park med fokus på bio-science, et living lab som indsamler meteorologiske og geografiske data og et anlæg til indfangning og genanvendelse af CO2. Desuden vil medlemsorganisationerne blandt andet øge efterspørgslen på CO2 neutralt drivmiddel til tung transport, målrette sine indkøb mod klimavenlige transportløsninger, styrke rammevilkårene for genanvendelse af materialer indenfor byggeriet samt energioptimere sine bygninger og udebelysning. Alle indsatsområder er koblet til fem af FN’s verdensmål.
For at kunne gennemføre og finansiere indsatserne vil Greater Copenhagen samarbejde med flere forskellige aktører og blandt andet søge penge fra Horizon Europe, som er afsat til EU’s Green Deal.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23