Følg os på

Politik

Greater Copenhagens nye adm. direktør har allerede arbejdet med danske og svenske firmaer – i Israel og Øresundsregionen

Publiseret

 

Den 1. april tiltræder Tue David Bak som Greater Copenhagen Committees første adm. direktør. Fra sin tidligere rolle som udviklingsdirektør i Region Sjælland er han bevist om at samarbejdet ikke kun består af regioner og storbyer, men også af en række mindre kommuner. Foto: Region Sjælland.

Den 1. april får det dansk-svenske politiske samarbejde Greater Copenhagen Committee sin første adm. direktør, efter at tidligere have været ledet af flere sekretariatsledere. Som adm. direktør får Tue David Bak større beføjelser end sine forgængere. Hans opgave er at tage det grænseregionale samarbejde yderligere et skridt fremad og skabe konkret handling. Med sig har han international erfaring, hvor han blandt andet har været med til at arrangere en dansk-svensk Boot camp i Tel Aviv for startups rettet mod foodtech. Med familie i Göteborg, barndomsminder fra Stockholm og en fortid som udviklingsdirektør hos Region Sjælland er Tue David Bak også bekendt med det dansk-svenske samarbejdes muligheder og udfordringer.

Greater Copenhagen Committee får med Tue David Bak en chef med international erfaring men som også har arbejdet med det regionale dansk-svenske samarbejde. Siden august 2017 har Tue David Bak været direktør for Innovation Centre Denmark i Tel Aviv og inden da var han udviklingsdirektør hos Region Sjælland, som netop nu har formandskabet i Greater Copenhagen Committee. Udenrigsministeriet, Erhvervsministeriet, Dansk Industri, EU og skiskoler i Danmark, Frankrig samt USA findes blandt Tue David Baks tidligere arbejdsgivere. Uddannelsen fra Københavns Universitet har han kompletteret blandt andet på Harvard University og The Wharton School i USA.

Hvilken erfaringer tager du med dig til Greater Copenhagen fra din stilling i Israel?
– Min rolle i Israel har været at koble danske, og siden 2019 også svenske, virksomheder og institutioner med kapital og innovation i Tel Aviv. Fra mine godt tre år i Tel Aviv har jeg lært tre ting. Hvad der er muligt, hvis man tør tænke rigtigt stort. Hvordan man konkret etablerer samarbejde med den absolutte topklasse af globale investorer og virksomheder. Hvordan man kan øge væksten markant ved at kommercialisere forskning fra universiteter og hospitaler. Jeg tænker Greater Copenhagen er moden til en ny dosis af alle tre dele”.

Hvilke kontakter har du i Sverige og hvor meget kendskab har du til Sverige?
– Jeg er vild med Sverige. Jeg trådte mine første barndomsskridt i Stockholm. Jeg har familie i Göteborg. Jeg har cyklet det meste af Skåne og Halland tyndt. Men vigtigst af alt, har jeg haft fornøjelsen af at arbejde med flere kommuner i Skåne, Region Skåne, samt Vinnova og Näringsdepartementet i Stockholm igennem flere år. Senest, i 2019, etablerede jeg sammen med Vinnova en fælles dansk-svensk Boot Camp i Tel Aviv med de mest perspektivrige FoodTech startups fra bl.a. Varberg, Lund, Malmø, København og Roskilde”.

Du er ansat som adm. direktør for Greater Copenhagen Committee og ikke sekretariatsleder som dine forgængere. Hvordan er dit opdrag og dit mandat anderledes?
– Mit opdrag er at føre Greater Copenhagen et skridt videre. Mindre papir, og mere handling. Vi skal sikre endnu større effekt af de strategiske områder bestyrelsen har valgt at sætte fokus på. Det kan ske gennem offensiv brug af innovation f.eks. inden for Life Science, som allerede er en vigtig sektor for Greater Copenhagen, og som har et meget stort potentiale, hvis vi forstår at udvikle sektoren gennem tiltrækning af ny viden og investeringer”.

Hvad er de vigtigste spørgsmål, som du kommer til at fokusere på?
– Mit opdrag er at sikre, at bestyrelsens politiske prioriteter skaber maksimal effekt. Det fordrer endnu mere fokus på innovation. Jeg vil gå igennem ild og vand for at nå dette. Konkret er jeg overbevist om, at der fx er uforløst vækstpotentiale ved at få skaleret og kommercialiseret meget mere af den fantastiske forskning og innovation, der sker på universiteterne og hospitalerne – uanset om de ligger i Halmstad, Lund eller Slagelse. Får vi integreret Life Science industrien, inkl. ambitiøse startups, her i, kan vi matche byer som Boston og Tel Aviv”.

Delvist lukkede grænser og grænsekontroller har præget Øresundsregionen siden 2015. Først migrationsbølgen og nu coronapandemien. Hvad mener du at det indebærer for Greater Copenhagen-samarbejdet?
– Greater Copenhagens styrke ligger i at personer, varer og idéer kan flyde frit over grænser – kommunale, regionale, og nationale. Lukkede grænser over Øresund – uanset om det skyldes migration, Coronapandemien eller andet – besværliggør den politiske ambition bag Greater Copenhagen. Det mærkes selvsagt meget konkret for de folk, der pendler på tværs for arbejde og studier. Opgaven for mit team, og vores partnere i kommuner og regioner er, at sikre, at fordelene ved integration og samarbejde er så stærke, at vi skaber vækst og har international tiltrækningskraft – også når vi rammes af en global pandemi og de ekstraordinære konsekvenser heraf”.

 

Fakta: Greater Copenhagen Committee
Grundlagt 1. januar 2016. Samarbejdsorganisation med 89 medlemmer: Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Skåne og Region Halland samt de 85 kommuner i disse regioner. Sekretariat på Nørregade i det centrale København. Adm. direktør fra 1. april er Tue David Bak.

News Øresund

 

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Samfund07. december 2023

København er ifølge en undersøgelse Europas fjerde dyreste by at bo i

København er placeret som en af verdens ti dyreste byer at bo i ifølge en ny undersøgelse, skriver Børsen. Magasinet...

Arbejdsmarked06. december 2023

Langtidsledigheden i Sverige er ikke kommet sig efter pandemien, viser ny rapport

I forbindelse med pandemien steg langtidsledigheden kraftigt i Sverige og har siden ligget på et højere niveau, selv efter pandemien....

Ejendomme05. december 2023

Wihlborgs bygger en skoleejendom i Danmark

Det svenske ejendomsselskab Wihlborgs skal opføre et skolebyggeri i Hørsholm nord for København. Skolen opføres for den privatejede Nordsjællands Grundskole...

Energi05. december 2023

Ørsted starter opførelsen af Danmarks første CO2-fangstanlæg

Mandag tog energiselskabet Ørsted det første spadestik til opførelsen af to såkaldte CO2-fangstanlæg Danmark. Det blev annonceret i en pressemeddelelse...

Samfund05. december 2023

Der sælges nu flere elbiler end fossildrevne biler i Danmark

For første gang har salget af elbiler i Danmark overhalet det samlede salg af benzin-, diesel- og hybridbiler. I november...

Arbejdsmarked05. december 2023

93 procent af den danske jobvækst det seneste år skyldes udenlandsk arbejdskraft

Beskæftigelsen på det danske arbejdsmarked fortsætter med at vokse kraftigt. I perioden september 2022-september 2023 er antallet af fuldtidsbeskæftigede i...

Samfund01. december 2023

400 personer talte på en stor konference for menneskerettigheder i Helsingborg

Temaet for dette års udgave af MR-dagarna, det svenske forum for menneskerettigheder, var retten til uddannelse og arbejde. Konferencen, der...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.