Følg os på

Politik

Greater Copenhagens nye adm. direktør har allerede arbejdet med danske og svenske firmaer – i Israel og Øresundsregionen

Publiseret

 

Den 1. april tiltræder Tue David Bak som Greater Copenhagen Committees første adm. direktør. Fra sin tidligere rolle som udviklingsdirektør i Region Sjælland er han bevist om at samarbejdet ikke kun består af regioner og storbyer, men også af en række mindre kommuner. Foto: Region Sjælland.

Den 1. april får det dansk-svenske politiske samarbejde Greater Copenhagen Committee sin første adm. direktør, efter at tidligere have været ledet af flere sekretariatsledere. Som adm. direktør får Tue David Bak større beføjelser end sine forgængere. Hans opgave er at tage det grænseregionale samarbejde yderligere et skridt fremad og skabe konkret handling. Med sig har han international erfaring, hvor han blandt andet har været med til at arrangere en dansk-svensk Boot camp i Tel Aviv for startups rettet mod foodtech. Med familie i Göteborg, barndomsminder fra Stockholm og en fortid som udviklingsdirektør hos Region Sjælland er Tue David Bak også bekendt med det dansk-svenske samarbejdes muligheder og udfordringer.

Greater Copenhagen Committee får med Tue David Bak en chef med international erfaring men som også har arbejdet med det regionale dansk-svenske samarbejde. Siden august 2017 har Tue David Bak været direktør for Innovation Centre Denmark i Tel Aviv og inden da var han udviklingsdirektør hos Region Sjælland, som netop nu har formandskabet i Greater Copenhagen Committee. Udenrigsministeriet, Erhvervsministeriet, Dansk Industri, EU og skiskoler i Danmark, Frankrig samt USA findes blandt Tue David Baks tidligere arbejdsgivere. Uddannelsen fra Københavns Universitet har han kompletteret blandt andet på Harvard University og The Wharton School i USA.

Hvilken erfaringer tager du med dig til Greater Copenhagen fra din stilling i Israel?
– Min rolle i Israel har været at koble danske, og siden 2019 også svenske, virksomheder og institutioner med kapital og innovation i Tel Aviv. Fra mine godt tre år i Tel Aviv har jeg lært tre ting. Hvad der er muligt, hvis man tør tænke rigtigt stort. Hvordan man konkret etablerer samarbejde med den absolutte topklasse af globale investorer og virksomheder. Hvordan man kan øge væksten markant ved at kommercialisere forskning fra universiteter og hospitaler. Jeg tænker Greater Copenhagen er moden til en ny dosis af alle tre dele”.

Hvilke kontakter har du i Sverige og hvor meget kendskab har du til Sverige?
– Jeg er vild med Sverige. Jeg trådte mine første barndomsskridt i Stockholm. Jeg har familie i Göteborg. Jeg har cyklet det meste af Skåne og Halland tyndt. Men vigtigst af alt, har jeg haft fornøjelsen af at arbejde med flere kommuner i Skåne, Region Skåne, samt Vinnova og Näringsdepartementet i Stockholm igennem flere år. Senest, i 2019, etablerede jeg sammen med Vinnova en fælles dansk-svensk Boot Camp i Tel Aviv med de mest perspektivrige FoodTech startups fra bl.a. Varberg, Lund, Malmø, København og Roskilde”.

Du er ansat som adm. direktør for Greater Copenhagen Committee og ikke sekretariatsleder som dine forgængere. Hvordan er dit opdrag og dit mandat anderledes?
– Mit opdrag er at føre Greater Copenhagen et skridt videre. Mindre papir, og mere handling. Vi skal sikre endnu større effekt af de strategiske områder bestyrelsen har valgt at sætte fokus på. Det kan ske gennem offensiv brug af innovation f.eks. inden for Life Science, som allerede er en vigtig sektor for Greater Copenhagen, og som har et meget stort potentiale, hvis vi forstår at udvikle sektoren gennem tiltrækning af ny viden og investeringer”.

Hvad er de vigtigste spørgsmål, som du kommer til at fokusere på?
– Mit opdrag er at sikre, at bestyrelsens politiske prioriteter skaber maksimal effekt. Det fordrer endnu mere fokus på innovation. Jeg vil gå igennem ild og vand for at nå dette. Konkret er jeg overbevist om, at der fx er uforløst vækstpotentiale ved at få skaleret og kommercialiseret meget mere af den fantastiske forskning og innovation, der sker på universiteterne og hospitalerne – uanset om de ligger i Halmstad, Lund eller Slagelse. Får vi integreret Life Science industrien, inkl. ambitiøse startups, her i, kan vi matche byer som Boston og Tel Aviv”.

Delvist lukkede grænser og grænsekontroller har præget Øresundsregionen siden 2015. Først migrationsbølgen og nu coronapandemien. Hvad mener du at det indebærer for Greater Copenhagen-samarbejdet?
– Greater Copenhagens styrke ligger i at personer, varer og idéer kan flyde frit over grænser – kommunale, regionale, og nationale. Lukkede grænser over Øresund – uanset om det skyldes migration, Coronapandemien eller andet – besværliggør den politiske ambition bag Greater Copenhagen. Det mærkes selvsagt meget konkret for de folk, der pendler på tværs for arbejde og studier. Opgaven for mit team, og vores partnere i kommuner og regioner er, at sikre, at fordelene ved integration og samarbejde er så stærke, at vi skaber vækst og har international tiltrækningskraft – også når vi rammes af en global pandemi og de ekstraordinære konsekvenser heraf”.

 

Fakta: Greater Copenhagen Committee
Grundlagt 1. januar 2016. Samarbejdsorganisation med 89 medlemmer: Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Skåne og Region Halland samt de 85 kommuner i disse regioner. Sekretariat på Nørregade i det centrale København. Adm. direktør fra 1. april er Tue David Bak.

News Øresund

 

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

E-postadress

Aktuelle nyheder

Samfund07. august

Efter øget smittespredning – det danske forsamlingsforbud forhøjes ikke som planlagt

8. august skulle forsamlingsforbuddet i Danmark have været forhøjet, så 200 personer kunne samles i stedet for det nuværende antal...

Erhverv06. august

Copenhagen Fashion Week starter i weekenden – som første fysisk/digitale modeuge post-corona

Gennem at skabe en hybrid mellem en fysisk og digital modemesse, bliver Copenhagen Fashion Week, der afholdes 9.-12. august, den...

Sports04. august

Danmarks Tour de France-etaper flyttes til 2022

Cykelsportens største konkurrence, Tour de France, udskyder sit besøg i Danmark fra 2021 til 2022. Coronapandemien har skubbet gevaldigt til idrætsverdenens skema,...

Erhverv03. august

Tivoli får ny direktør

Susanne Mørch Koch tiltræder i dag stillingen som ny administrerende direktør i Tivoli. Hun kommer fra en stilling som administrerende direktør for Danske Spil,...

Danmark01. august

Dansk anbefaling om at bruge mundbind i den kollektive trafik i myldretiden

Tag mundbind med når du rejser med kollektiv trafik i Danmark og brug det når der opstår trængsel, såsom i...

Samfund30. juli

Dansk grænse åbnes for hele Sverige

Lørdag 1. august kan beboere fra hele Sverige rejse ind i Danmark. Dette skyldes, at landet er klassificeret som “åbent”...

Øresund29. juli

Sverige giver grønt lys for rejser til Danmark og Norge

Från och med torsdagen den 30 juli häver svenska Utrikesdepartementet sin avrådan för icke nödvändiga resor till Danmark, Norge, Schweiz...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.