Følg os på

Arbejdsmarked

Gulventreprenør dropper at satse 1,7 mia. kr. i skånsk by grundet Sverigedemokraternas fremgang

Publiseret

 

Darko Pervan, 72, er administrerende direktør i Pervanovo Invest, som yderligere ejer Välinge Group – en virksomhed, der udvikler nye teknologier inden for gulvproduktion, der patenteres og videresælges i form af licenser til andre gulvproducenter. Välinge Group opfandt for eksempel klikgulvet. Foto: News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen

Darko Pervan – grundlægger og adm. dir. i Pervanovo Invest – havde planlagt at udbygge sin virksomhed med tre nye fabrikker i Klippan Kommune, 30 km nordøst for Helsingborg. Men efter det svenske valg stod det klart, at kommunens indbyggere ikke delte Pervanovos værdigrundlag –  her stemte fire ud af 10 indbyggere nemlig på Sverigedemokraterna. Pervanovo Invest samarbejder desuden med danske Kirkbi gennem datterselskabet Välinge Group, der udvikler teknologi til gulvproduktion. 

– Vi kan ikke give køb på vores værdier. Vi kan ikke bare ignorere den politiske udvikling til fordel for økonomiske gevinster, og derfor afstår vi og begynder nu at lede efter nye områder til etablering i Sverige.

Sådan forklarer Darko Pervan baggrunden for at trække sig ud af en milliardinvestering i Östra Ljungby, Klippan. Vi sidder i et mødelokale på Pervanovo Invests hovedkontor, og chefen, Darko Pervan, lægger ikke skjul på sin utilfredshed med den politiske udvikling i Klippan, hvor hans gulvvirksomhed skulle have blomstret.

Efter det svenske valg 9. september 2018 havde over 30 procent af indbyggerne i Klippan nemlig stemt på Sverigedemokraterna (SD) til kommunalvalget, mens 40 procent af dem stemte på SD til Riksdagsvalget. Og det fik hurtigt planerne til at ændre sig:

– Principielt set kan man sige, at 40 procent af dem, der bor i nærheden af, hvor vi ville bygge, sympatiserer med SD. Og det er altså ikke et parti, som deler vores værdier om menneskers ligeværd, tolerance af forskellighed og de har generelt et andet verdenssyn end det, vi går ind for, siger Darko Pervan og fortsætter:

– Vi kan ikke investere i og støtte en kommune, som i grunden ikke vil have os. Når jeg selv er indvandrer, kan jeg vel ikke investere 1,7 milliarder i en kommune, hvor 40 procent er indvandrerfjendtlige. Hvorfor skulle vi gøre det?

Investeringen på 1,7 mia. svenske kroner ville på sigt skabe omkring 500 arbejdspladser i Klippan, der altså knapt rummer 9.000 indbyggere. Selvom områdets beliggenhed er oplagt i forhold til skovressourcer og i forhold til de eksisterende fabrikker, og selvom planlægningen nu har været spild af arbejde, er beslutningen et spørgsmål om etik og moral, og ikke om maksimering af profit, forklarer Darko Pervan.

Opfindelsen af klikgulvet

Darko Pervan flyttede fra Kroatien til Sverige med sin familie, da han var otte år. Nu er han 72 og sidder som administrerende direktør for 1.050 ansatte. Tilbage i 1977 skabte Darko Pervan verdens første laminerede træpanel. Sidenhen har han grundlagt Välinge Group, der specialiserer sig i udvikling af teknologier inden for gulvproduktion.

I 1993 opfandt Välinge Group for eksempel ’klikgulvet’. Den danske investeringsfond Kirkbi, der ejer 75 procent af Lego, opkøbte i 2017 knap 50 procent af Välinge Group, mens Pervanovo Invest stadig sidder på majoriteten af ejerskabet.

Og nu har Pervanovo Invest og Välinge Group planer om at udvide gulvkoncernen med tre nye fabrikker, så virksomheden kan gå fra blot at udvikle moderne gulvteknologi, som herefter patenteres og videresælges til andre producenter i form af licenser, til også at kunne masseproducere gulvbrædderne selv, forklarer han.

– Vores nuværende fabrikker i Viken inkluderer Välinge Group, som udvikler teknologier, men også en produktionsfabrik, der kan klare 15 mio. kvm gulvproduktion om året. Men for at nå et effektivt niveau for masseproduktion har vi brug for to produktionsfabrikker yderligere samt en fabrik, der udelukkende skal producere HDF-trækerner, siger Darko Pervan og tilføjer:

– På nuværende tidspunkt importerer vi HDF-kernerne fra Tyskland, men når vi får skabt vores egen fabrik, bliver produktionen 100 procent selvforsynende med råvarer fra både Sverige og Kroatien, siger Darko Pervan.

Selvom den bygning, hvor Darko Pervans kontor er, ligger adskilt fra fabrikkerne, går han derover hver dag for at se, hvad de mange hundrede ansatte har på agendaen. Foto: News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen

På fabriksgulvet med de ansatte hver dag

Selvom den bygning, hvor Darko Pervans kontor er, ligger adskilt fra fabrikkerne, går han derover hver dag for at se, hvad de mange hundrede ansatte har på agendaen, fortæller han.

– Jeg taler med de ansatte på gulvet næsten hver dag, siger han.

Vi trasker gennem de enorme fabrikslokaler, og med træstøv på habitbukserne peger han på de forskellige maskiner og behandlede trævarer og forklarer, hvad denne maskine kan, og hvad dette stykke træ skal bruges til.

Han kan nemlig betjene hver enkelt maskine i samtlige lokaler, og kender til alle trinene i produktionsprocessen af gulvbrædderne – fra udskæring til lakering og videre til pakning.

Fakta – Pervanovo Invest

Pervanovo Invest er familien Pervans helejede holdingselskab med tre virksomhedsdrivende datterselskaber.

  • Välinge Group: Pervanovo Invest ejer 50,2 procent, mens Kirkbi Invest ejer 49,8 procent. Virksomheden udvikler teknologi til gulvproduktion, som de patenterer og sælger som licenser. Virksomheden har mere end 2.100 patenter og har solgt mere end 220 licenser.
  • Bjelin: Ejes af Pervanovo Invest. Producerer gulv ved en fabrik i den svenske by Viken ved siden af Välinge, og har også tre fabrikker i Kroatien.
  • Pervanovo Hotels & Apartments: Ejes af Pervanovo Invest. Virksomheden arbejder med ejendomme og hoteller primært i Dubrovnik, Kroatien.

(News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Øresund27. januar 2023

Snart bliver det billigere at pendle i bil over broen: “Du kan køre så meget du vil for en fast pris om måneden”

For at gøre det mere attraktivt at krydse Øresund vil Øresundsbro Konsortiet sænke prisen for dem, der pendler i bil...

Sverige27. januar 2023

Ulf Kristerssons (M) højre hånd, statssekretæren PM Nilsson, træder tilbage efter ulovligt ålefiskeri og løjet over for politiet

Efter at være blevet taget i ulovligt ålefiskeri i Blekinge skærgård og derefter have benægtet anklagerne over for politiet har...

Energi27. januar 2023

Vestas’ administrerende direktør om corona-lukning af broen: “Det må aldrig ske igen”

Vestas er en af verdens største vindkraftproducenter med hovedkontor i Aarhus og kontorer i både København og Malmø. Det betyder,...

Okategoriserade27. januar 2023

Øresundsdebatten uge 4: Flere jernbanespor i Skåne før Fehmarn Bælt-tunnelen og dansk succes for Malmö Arena

Der er brug for flere jernbanespor i Sverige, når Fehmarn Bælt-tunnelen står færdig i 2029, og antallet af godstog, der...

Politik27. januar 2023

Greater Copenhagen lancerer årsrapport og ny hjemmeside

Den 31. januar præsenterer det dansk-svenske kommunal-regionale samarbejde Greater Copenhagen en ny hjemmeside og en ny årsberetning, som vil vise...

Sports27. januar 2023

Mere end 97 procent af tilskuerne var danskere, da 68.000 så det danske herrelandshold indlede VM i håndbold i Malmö Arena

Det blev en dansk succes, da det danske herrelandshold spillede de indledende runder af VM i håndbold i Malmö Arena....

Bæredygtighed27. januar 2023

Nyt lovforslag om Københavns Lufthavn i høring – forskydning af tværbanen giver plads til flere fly

Onsdag blev et lovforslag om rammerne for udviklingen af Københavns Lufthavn sendt i høring. En vigtig del af lovforslaget er,...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.