Samfund
Hårdt år venter både dansk og svensk økonomi – men topøkonomer ser flere tegn på, at inflationen er ved at aftage
Økonomien er inde i en periode med afmatning. I både Sverige og Danmark ventes BNP at skrumpe med omkring en pct. i år, mens reallønnen i landene dykker i rekordfart. Trods de dystre udsigter for både husholdninger og virksomheder i løbet af året er der tegn på, at den rekordhøje inflation er ved at aftage. Sådan blev billedet af dansk og svensk økonomi tegnet under ejendomskonferencen Real Estate Øresund i Malmø torsdag.
Svenske husholdninger skiller sig internationalt ud som meget følsomme over for renter med en høj belåningsgrad og korte faste renteperioder, ifølge Pernilla Johansson, seniorøkonom i Swedbank.
– I Sverige har vi en høj privat gæld, mens en stor del af befolkningen sidder med en variabel rente. Det betyder, at renteforhøjelser fra Riksbanken træder hurtigere i kraft end i mange andre lande, og det påvirker husholdningernes omkostninger, siger hun.
Og rentestigningen forventes i løbet af året at fortsætte for at dæmme op for inflationsudviklingen. På nuværende tidspunkt er det 3 pct, men ifølge Swedbanks seneste prognose vil Riksbanken fortsætte med at hæve sin toneangivende rente i løbet af året og lande på 3,5 pct. i juni.
Pernilla Johansson fremhæver den stadig svagere svenske krone, højere inflationstal end forventet samt et større fokus på inflation her og nu for Riksbanken som årsager til, at renteforhøjelserne i Sverige sandsynligvis vil fortsætte i løbet af foråret.
Tegn på, at inflationen er faldende
I Danmark er inflationen faldet tre måneder i træk, men både cheføkonom Las Olsen i Danske Bank og Pernilla Johansson peger på flere tegn, der tyder på, at inflationen nu er på vej ned, også i Sverige.
– Råvarepriserne på verdensmarkedet er faldet på det seneste. Fragtomkostningerne er også faldet kraftigt, hvilket baner vejen for lavere inflation, siger Las Olsen.
I Sverige er inflationen endnu ikke på vej nedad, og i december udgjorde den 12,3 pct. målt som KPI. Men nu vil det gå den anden vej, mener Pernilla Johansson.
– Vores vurdering er, at vi har passeret toppen af inflationen. Råvarepriser og fragtpriser er faldet, og vi ser også lavere efterspørgsel i økonomien.
Et nuanceret billede
Swedbanks og Danske Banks seneste prognoser viser, at BNP i år vil skrumpe med omkring en pct. i begge lande med faldende forbrug og færre investeringer, der tynger økonomien. Men den økonomiske situation er ikke helt sort, ifølge de to økonomer. Stemningen blandt virksomheder i USA, eurozonen og Kina er begyndt at pege opad, og i Danmark fortsætter arbejdsmarkedet med at overraske.
– Vi ser endnu ingen tegn på afmatning på det danske arbejdsmarked, som har høj beskæftigelse og ingen større stigning i ledigheden. Arbejdsmarkedet har vist større modstandsdygtighed end antaget. Der er tegn på, at vi allerede er på vej ud af denne recession, hvis man overhovedet kan kalde det en recession, siger Las Olsen.
Og lignende tendenser kan også spores i Sverige, siger Pernilla Johansson, der ligeledes peger på gode udsigter for Skåne i fremtiden.
– Mens migrationen til Stockholm er faldet i de senere år, har Skåne fortsat en positiv nettomigration. Det er et godt vilkår samt tegn på, at Skåne udøver en stærk tiltrækningskraft i, understreger Pernilla Johansson.
(News Øresund – Finn Möller)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23