Følg os på

Politik

Her er de største svenske valgemner

Publiseret

 

Beskæftigelsen og skolen er de største debatemner, når News Øresund med hjælp fra valgforskere har sammensat de vigtigste sager op til det svenske valg på søndag. Den røde blok fører i meningsmålingerne, men på det tunge områder skiller Socialdemokraternes valgløfter sig ikke væsentlig fra den borgerlige regerings.

Beskæftigelsen
Den svenske arbejdsløshed ligger på 8,7 procent og spørgsmålet om nye job engagerer såvel den borgerlige Alliancen som Socialdemokraterne, Miljöpartiet og det socialistiske Vänsterpartiet. Samtlige partier vil øge beskæftigelsen gennem investeringer. Alliance har lanceret sin såkaldte Sverigespakke, som skal øge byggeriet af såvel nye veje og jernbaner som boliger. De vil også indføre hurtigtog. Socialdemokraterne har budt igen med løftet om lignende investeringer og lover blandt andet endnu hurtigere hurtigtog. Lignende løfter kommer fra Vänsterpartiet og Miljöpartiet som blandt andet vil investere for at løse klimaomstillingen.
Såvel Alliancen som Socialdemokraterne og Miljöpartiet vil reformere arbejdet med langtidsarbejdsløse og indføre nye typer af arbejdsmarkedstiltag. Socialdemokraterne vl desuden reformere hele Arbejdsformidlingen.
Forskellene mellem blokkene er blandt andet, at Socialdemokraterne og Vänsterpartiet byder ind med indsatser for flere ansatte indenfor pleje og omsorg, mens Alliancen i stedet vil sænke arbejdsgiverafgiften for unge.
Socialdemokraterne vil også hæve grænsen for udbetalinger fra A-kassen, mens Alliancen vil beholde de nuværende regler.

Skolen
De svenske elever har i de seneste årtier fået dårligere resultater i den internationale Pisasammenligning, hvilket har fået en heftig debat om skolesystemet til at blusse op i Sverige. Samtlige partier vil nu satse mere på skolen, blandt andet på flere lærere med bedre arbejdsforhold – særligt for dem, der arbejder i udsatte områder – mindre klasser og flere penge til fritidshjem og børnehaver. Modsat de øvrige partier vil Alliancen indføre karaktergivning i orden op opførelse.
Socialdemokraterne vil øge optagelseskravet til læreruddannelsen, og Miljöpartiet vil nedsætte en skolekommission til at vurdere de store skolereformer.

Profit i velfærden
Et stort emne i debatten i Sverige har i de seneste år været, om det skal være tilladt for private aktører, der driver for eksempel skoler, ældreboliger og plejeenheder at hjemtage et overskud. Her går en skillelinje mellem blokkene: Alliancen vil beholde muligheden for at udbetale profit, men vil delvist øge tilsynet og kontrollen. Vänsterpartiet insisterer på den anden side på, at det skal være forbudt at udbetale profit, og at velfærden skal organiseres af offentlige aktører. Også Miljöpartiet vil forbyde profitudbetaling i skolen, men ikke private aktører at geninvestere sit overskud i virksomheden. Blandt partierne til venstre har Socialdemokraterne den mest forsigtige indstilling, og vil bare begrænse mulighederne for at udbetale overskud til velfærdsvirksomheder.

Regeringsemnet
Det er næppe noget specifikt emne, men tages jævnligt op i debatten i forbindelse med rigsdagsvalget: Hvilken blok er mest regeringsegnet? Alliancen, bestående af de fire borgerlige partier Moderaterne, Folkpartiet, Centern og Kristdemokraterne fremhæver deres regeringsrutine og samarbejde, mens venstreblokken ikke går til valg på et udtalt samarbejde. Det anses dog, at Miljöpartiet vil deltage i en Socialdemokratiske regering, mens Vänsterpartiets rolle er uvis. Uansat hvilken blok, der vinder valget, ventes Sverigedemokraterne at havne som tungen på vægtskålen, hvilket vil betyde, at det bliver en mindretalsregering, der leder landet. (News Øresund – Anna Palmehag)

Kilder: Partiernes valgprogram.

Læs mere: Skole og beskæftigelse afgør svensk valg

Læs mere: Historien taler for en rødgrøn valgsejr i Sverige

 

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.