Følg os på

Arbejdsmarked

HH-Visionen lever: fra legepladser til en ny fast forbindelse

Publiseret

 

Christian Orsing fra Moderaterna, formand for kommunstyrelsen i Helsingborg. Foto: David Lundin/Helsingborgs stad

Samarbejdet mellem de ”ældste venner” Helsingborg og Helsingør er bredt og går langt tilbage. Med flere nye personer på ledende poster i den nordlige del af Øresundsregionen er der nu behov for at kalibrere samarbejdet. Det siger Christian Orsing fra Moderaterna, som tiltrådte som formand for kommunstyrelsen i Helsingborg den 25. oktober sidste år.

Som en af sine mærkesager for samarbejdet i det nordlige Øresund fremhæver Christian Orsing en integreret arbejdsmarkedsregion. Helsingør har en arbejdsløshed på lidt over to procent, Helsingborg omkring ti.

– Den danske demografi betyder, at de har brug for arbejdskraft på mange områder, og hvis vi kan supplere hinanden der, er det en fordel på mange måder. Det blev helt tydeligt under pandemien, hvor samfundskritiske aktiviteter fra børnepasning til plejehjem i Helsingør ikke kunne holde åbent uden svensk arbejdskraft, siger han.

Indtil 2020 havde byerne den fælles strategi ’En sammenbunden by 2035’. Den lever og vil blive opdateret, ifølge Christian Orsing, men både Helsingborgs stadsdirektør, Carina Leffler, og Helsingørs kommunaldirektør, Rasmus Bjerregaard, er nye på deres poster.

– Vi er i en fase, hvor vi skal kalibrere os i forhold til, hvad vi skal fokusere vores energi på i samar- bejdet. Vi kommer nok til at konkretisere en række hovedområder, men det må vi se undervejs.

Aldrig længere væk end en samtale

Normalt mødes formanden for kommunalbestyrelsen i Helsingborg og borgmesteren i Helsingør terminsvis. Derudover mødes medarbejdere på forskellige niveauer med jævne mellemrum. Ifølge Christian Orsing er det aldrig længere væk ”end en samtale”.

– Det kan nogle gange være befriende ikke bare at sammenligne sig med en anden by, men at det er forskellige lande. Vi har en lidt anden kultur i forhold til, hvordan vi griber tingene an. Sidste gang vi mødtes, ville de lære af vores legeplads- initiativer med temalegepladser, og nu har der været delegationer her for at se på det,” siger han.

Sårbart med kun én fast forbindelse

En fast HH-forbindelse er blevet ”undersøgt mere end mange andre ting”, men der er stadig meget, der skal undersøges i dybden. Den danske by er ”lidt tidligere i debatten”, ifølge Orsing, som mener, at man skal være ydmyg og ”respektere bekymringerne” for, hvordan byggeri og trafik- strømme kan påvirke lokalområdet. Han peger på dobbeltsporet på Vestkystbanen, som er ved at blive færdiggjort:

– Store, men vigtige infrastrukturinvesteringer skaber helt sikkert friktion og frustration. At være en transitrute eller et transitknudepunkt er ud- fordrende, selv i Helsingborg. Jeg tror, det er det, den danske side er ved at opfange. Man er måske bekymret for, hvad det vil betyde for byen.

Han peger selv på sårbarheden ved kun at have én fast rute over sundet, især med Femern Bælt-forbindelsen lige om hjørnet og en mere usikker verden. For at lægge pres på de enkelte nationalstater og ”samle det” håndteres spørgs- målene også i større netværk, som fx Greater Copenhagen, hvor Orsing sidder i bestyrelsen.

– Jo større befolkningsgrundlag vi har bag os, jo mere presserende bliver det. Det er på høje tid at indse, at 2030 ikke er så langt væk. Og her er HH en vigtig del. Femern Bælt vil sandsynligvis betyde en kraftig stigning i lastbiltrafikken i starten, den skal jo et sted hen. Det er vigtigt, at nationalstaterne tager det til sig.

News Øresund – Henrik Smångs

Denne tekst har tidligere været publiceret i Øresundsinstituttets analyse State of the Region 2023.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Samfund07. december 2023

København er ifølge en undersøgelse Europas fjerde dyreste by at bo i

København er placeret som en af verdens ti dyreste byer at bo i ifølge en ny undersøgelse, skriver Børsen. Magasinet...

Arbejdsmarked06. december 2023

Langtidsledigheden i Sverige er ikke kommet sig efter pandemien, viser ny rapport

I forbindelse med pandemien steg langtidsledigheden kraftigt i Sverige og har siden ligget på et højere niveau, selv efter pandemien....

Ejendomme05. december 2023

Wihlborgs bygger en skoleejendom i Danmark

Det svenske ejendomsselskab Wihlborgs skal opføre et skolebyggeri i Hørsholm nord for København. Skolen opføres for den privatejede Nordsjællands Grundskole...

Energi05. december 2023

Ørsted starter opførelsen af Danmarks første CO2-fangstanlæg

Mandag tog energiselskabet Ørsted det første spadestik til opførelsen af to såkaldte CO2-fangstanlæg Danmark. Det blev annonceret i en pressemeddelelse...

Samfund05. december 2023

Der sælges nu flere elbiler end fossildrevne biler i Danmark

For første gang har salget af elbiler i Danmark overhalet det samlede salg af benzin-, diesel- og hybridbiler. I november...

Arbejdsmarked05. december 2023

93 procent af den danske jobvækst det seneste år skyldes udenlandsk arbejdskraft

Beskæftigelsen på det danske arbejdsmarked fortsætter med at vokse kraftigt. I perioden september 2022-september 2023 er antallet af fuldtidsbeskæftigede i...

Samfund01. december 2023

400 personer talte på en stor konference for menneskerettigheder i Helsingborg

Temaet for dette års udgave af MR-dagarna, det svenske forum for menneskerettigheder, var retten til uddannelse og arbejde. Konferencen, der...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.