Følg os på

Forskning

Hidtil største Interreg-projekt er slut – Nyt projekt planlægges med Hamburg

Publiseret

 

Det hidtil største Interreg-projekt er nu afsluttet, og projektleder Eskil Mårtensson er meget tilfreds med resultatet. Foto: News Øresund – Mandus Örarbäck

Svenske, danske og tyske parter vil styrke samarbejdet mellem forskningsanlæggene ESS og MAX IV i Lund, og XFEL og DESY i Hamburg. Fælles Interreg-ansøgning planlægges i september. Dette kommer efter det hidtil største Interreg-projekt i Öresund-Kategatt-Skagerrak – ”ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society” – blev afsluttet med en konference i Malmø tirsdag.

”ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society” blev startet for at tage vare på mulighederne som de to verdensunikke forskningsanlæg European Spallation Source (ESS) og MAX IV i Lund betyder for regionen. Når det hidtil største Interreg-projekt i Öresund-Kategatt-Skagerrak efter tre års arbejde nu er ovre, er projektlederen Eskil Mårtensson meget tilfreds med resultatet.

– Jegs synes det på alle måder har fungeret. Man har gjort alt man skulle indenfor projektet, siger han til News Øresund.

Tirsdag afholdtes en afslutningskonference for Interreg-projektet. Der blev resultater og hvordan videre arbejde skal ske diskuteret.

”ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society” har ikke kun betydet løste grænsehindringer og flere grænseoverskridende forskningsprojekter end det opsatte mål. Eskil Mårtensson mener at Interreg-projektet også har styrket båndene mellem alle de deltagende organisationer, herunder International House Copenhagen, Invest in Skåne og Lund International Citizen Hub – organisationer som arbejder med at tiltrække internationale talenter.

– De har gennem projektet fået en nær kontakt. De afholder arrangementer sammen og har et dagligt udbytte. Det niveau af samarbejde havde de slet ikke inden projektet, siger Eskil Mårtensson, projektleder for ”ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society”, til News Øresund.

Selv om projektet har nået de mål som blev opsat er der mere arbejde der skal laves. Den 7. september planlægges en ny Interreg-ansøgning under navnet Hanseatic League of Science (HALOS). Tanken er at videreudvikle arbejdet og udvide geografien. I Interreg-ansøgningen er ambitionen at også inkludere Hamburg, hvor forskningsanlæggene XFEL og DESY ligger.

Hamburg inkluderes for at de så fire forskningsanlæg kan komplimentere hinanden. Kajsa Paulsson, forsker og kommende projektleder til HALOS, siger at samarbejdet mellem ESS og MAX IV skaber merværdi for forskningen.

Omkring 15 parter står bag ansøgningen. Udover forskningsanlæggene og Lund, Malmø, Århus og Københavns universitet, er også Hamburg Universitet og Medicon Valley Alliance tænkt som parter.

Bliver HALOS til virkelighed bliver det et betydeligt mindre projekt end ”ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society”. Ansøgningen sker i slutningen af ansøgningsperioden for Interreg Öresund-Kategatt-Skagerrak. Der er færre penge at få til ”ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society”.

Planen er derfor at HALOS skal være mere smal, med større fokus på life science-forskning. Men erhvervslivsperspektivet kommer skal også fremover være en vigtig del af arbejdet.

– Vi intensiverer samarbejdet med industrien, og arbejde mere fokuseret på at få industrien med i aktiviteterne og netværket, siger Kajsa Paulsson.

Det grænseregionale udviklingsperspektiv bibeholdes også, men arbejdet vil ske på en højere strategisk niveau. Det arbejde som fx blev udført med grænsehindringen indenfor rammen af ”ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society” kan ikke gøres indenfor rammen for HALOS, hvis altså projektet bliver virkeliggjort

– Vi kommer ikke til at gå så meget i detaljer, der er der ikke plads til. I stedet skal vi arbejde på en mere overordnet plan for at udvikle forskningssamarbejdet, siger Eskil Mårtensson.

(News Øresund – Mandus Örarbäck)

Fakta: Det hidtil største Interreg-projekt i Öresund-Katteget-Skagerrak

”ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society” fik bevilget 9,5 millioner euro af EU-fonden Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrak.

Regner man projektets 27 partner med, blev der omsat totalt 19 millioner euro.

Arbejdet var opdelt i fem delprojekter: Grænseregionalt netværk og forskerprogram, International attraktionskraft, Regional leverandørbase, grænsehindringer og modtagelse af internationale talenter.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Politik23. februar 2024

Ungarn skal mandag stemme om svensk NATO-medlemskab – og køber fire nye kampfly fra Sverige

Mandag ventes det ungarske parlament at stemme for Sveriges NATO-ansøgning efter en langvarig ratifikationsproces. Fredag blev det også offentliggjort, at...

Sverige23. februar 2024

Nordea: Økonomisk afmatning i Sydsverige slutter i år

Hele Sverige tynges af recessionen, men der er store regionale forskelle. Stockholm står over for en svag tendens og taber...

Ejendomme23. februar 2024

Boligbyggeriet faldt mere i Sverige end i Danmark i 2023

Boligbyggeriet fortsatte med at falde i 2023 på begge sider af Øresund. Procentuelt var faldet størst i Sverige, hvor antallet...

Ejendomme23. februar 2024

Ny rapport: Svensk byggekrise kan koste 1.000 milliarder kroner i 2030

Stockholms Handelskammare har i samarbejde med WSP i en ny rapport beregnet, hvad den reducerede byggeprocent kan betyde på lang sigt....

Ejendomme23. februar 2024

Svenske ejendomsinvesteringer i Danmark: To nysalg og et opkøb

Det svenske ejendomsselskab Corem har solgt en ejendom på Frederiksberg for 890 millioner svenske kroner. Ejendommen i Porcelænshaven, der er udlejet...

Øresund21. februar 2024

Trafikrekord med 100.000 daglige passagerrejser med bil, tog og færge over Øresund i 2023 – trendbrud for togtrafikken

Togtrafikken over Øresundsbroen steg med 15,6 pct. i 2023 til godt 13 millioner passagerer – et markant højere niveau end...

Bæredygtighed22. februar 2024

Historisk stigning i ladestandere i både Sverige og Danmark i 2023

Aldrig før er antallet af offentlige ladestandere steget så meget i både Sverige og Danmark som i 2023. Men ingen...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.