Følg os på

Forskning

Hidtil største Interreg-projekt er slut – Nyt projekt planlægges med Hamburg

Publiseret

 

Det hidtil største Interreg-projekt er nu afsluttet, og projektleder Eskil Mårtensson er meget tilfreds med resultatet. Foto: News Øresund – Mandus Örarbäck

Svenske, danske og tyske parter vil styrke samarbejdet mellem forskningsanlæggene ESS og MAX IV i Lund, og XFEL og DESY i Hamburg. Fælles Interreg-ansøgning planlægges i september. Dette kommer efter det hidtil største Interreg-projekt i Öresund-Kategatt-Skagerrak – ”ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society” – blev afsluttet med en konference i Malmø tirsdag.

”ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society” blev startet for at tage vare på mulighederne som de to verdensunikke forskningsanlæg European Spallation Source (ESS) og MAX IV i Lund betyder for regionen. Når det hidtil største Interreg-projekt i Öresund-Kategatt-Skagerrak efter tre års arbejde nu er ovre, er projektlederen Eskil Mårtensson meget tilfreds med resultatet.

– Jegs synes det på alle måder har fungeret. Man har gjort alt man skulle indenfor projektet, siger han til News Øresund.

Tirsdag afholdtes en afslutningskonference for Interreg-projektet. Der blev resultater og hvordan videre arbejde skal ske diskuteret.

”ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society” har ikke kun betydet løste grænsehindringer og flere grænseoverskridende forskningsprojekter end det opsatte mål. Eskil Mårtensson mener at Interreg-projektet også har styrket båndene mellem alle de deltagende organisationer, herunder International House Copenhagen, Invest in Skåne og Lund International Citizen Hub – organisationer som arbejder med at tiltrække internationale talenter.

– De har gennem projektet fået en nær kontakt. De afholder arrangementer sammen og har et dagligt udbytte. Det niveau af samarbejde havde de slet ikke inden projektet, siger Eskil Mårtensson, projektleder for ”ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society”, til News Øresund.

Selv om projektet har nået de mål som blev opsat er der mere arbejde der skal laves. Den 7. september planlægges en ny Interreg-ansøgning under navnet Hanseatic League of Science (HALOS). Tanken er at videreudvikle arbejdet og udvide geografien. I Interreg-ansøgningen er ambitionen at også inkludere Hamburg, hvor forskningsanlæggene XFEL og DESY ligger.

Hamburg inkluderes for at de så fire forskningsanlæg kan komplimentere hinanden. Kajsa Paulsson, forsker og kommende projektleder til HALOS, siger at samarbejdet mellem ESS og MAX IV skaber merværdi for forskningen.

Omkring 15 parter står bag ansøgningen. Udover forskningsanlæggene og Lund, Malmø, Århus og Københavns universitet, er også Hamburg Universitet og Medicon Valley Alliance tænkt som parter.

Bliver HALOS til virkelighed bliver det et betydeligt mindre projekt end ”ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society”. Ansøgningen sker i slutningen af ansøgningsperioden for Interreg Öresund-Kategatt-Skagerrak. Der er færre penge at få til ”ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society”.

Planen er derfor at HALOS skal være mere smal, med større fokus på life science-forskning. Men erhvervslivsperspektivet kommer skal også fremover være en vigtig del af arbejdet.

– Vi intensiverer samarbejdet med industrien, og arbejde mere fokuseret på at få industrien med i aktiviteterne og netværket, siger Kajsa Paulsson.

Det grænseregionale udviklingsperspektiv bibeholdes også, men arbejdet vil ske på en højere strategisk niveau. Det arbejde som fx blev udført med grænsehindringen indenfor rammen af ”ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society” kan ikke gøres indenfor rammen for HALOS, hvis altså projektet bliver virkeliggjort

– Vi kommer ikke til at gå så meget i detaljer, der er der ikke plads til. I stedet skal vi arbejde på en mere overordnet plan for at udvikle forskningssamarbejdet, siger Eskil Mårtensson.

(News Øresund – Mandus Örarbäck)

Fakta: Det hidtil største Interreg-projekt i Öresund-Katteget-Skagerrak

”ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society” fik bevilget 9,5 millioner euro af EU-fonden Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrak.

Regner man projektets 27 partner med, blev der omsat totalt 19 millioner euro.

Arbejdet var opdelt i fem delprojekter: Grænseregionalt netværk og forskerprogram, International attraktionskraft, Regional leverandørbase, grænsehindringer og modtagelse af internationale talenter.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked13. juni 2024

Ny skatteaftale på plads – underskrevet af ministre

Glædeligt, vigtigt og endelig! Sådan beskrev Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) og Danmarks skatteminister Jeppe Bruus (S) den nye, genforhandlede...

Ejendomme12. juni 2024

Efterspørgslen på nybyggede boliger falder i Skåne 

26 procent færre nyproducerede boliger blev efterspurgt i Skåne i 2023 sammenlignet med året før. Det viser Region Skånes model...

Infrastruktur12. juni 2024

Det står klart, hvordan en Øresundsmetro skal forbindes til Malmø

En station på eksisterende grund i den nordlige del af Västra Hamnen, Galeonen+, via en boret tunnel til den næste...

Infrastruktur12. juni 2024

Ny undersøgelse: Et afgreningskammer for at forbinde en Øresundsmetro med M5-linjen i København ville koste 400 millioner kroner at bygge

Det ville koste 400 millioner kroner at bygge et afgreningskammer på den kommende metrolinje M5 i København for at kunne...

Sverige11. juni 2024

Den svenske regering vil tillade gårdsalg af alkohol – det svenske alkoholmonopol lever videre

Svenske gårde og mikrobryggerier skal have lov til at sælge øl, vin og spiritus i Sverige, men i begrænset omfang....

Samfund30. maj 2024

Tusindvis af svenske sygeplejersker kan gå i strejke den 4. juni – ønsker kortere arbejdstid

Den 4. juni kan omkring 2.000 medlemmer af det svenske fagforbund Vårdförbundet, som primært organiserer sygeplejersker, gå i strejke, hvis...

Arbejdsmarked31. maj 2024

Dansk-svensk aftale om social sikring genforhandlet – giver større fleksibilitet

Mens ændringerne i den genforhandlede dansk-svenske skatteaftale, Øresundsaftalen, skal træde i kraft i 2025, er en anden dansk-svensk aftale i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.