Interviews
Hun tror kulturbranchen kan blive løftestang for dansk-svensk samarbejde
Det internationale perspektiv er ledetråden for Lise Bach Hansen. Det er på den måde hun er kommet ind på nordisk samarbejde. Her ser hun et potentiale i det nordiske sprogfællesskab og sammenfletning af kulturlivet, som en løftestang for mere samarbej- de. Og med digitaliseringen bliver der i højere grad mulighed for at deltage i kulturtilbud fra nabolandet.
Den Sorte Diamant i København huser Det Kgl. Bibliotek som er et universitets- og nationalbibliotek. Der arrangeres også debatter, forfattersamtaler, fore- drag, koncerter, forestillinger og udstillinger i huset. Lise Bach Hansen står for den del af programmet, som kaldes Litteratur og talks. I 2008 udviklede hun konceptet International Forfatterscene, som har bragt en lang række internationale kendte forfattere og andre kendte personligheder til København, så som Chimamanda Ngozi Adichie, Salman Rushdie, Thomas Piketty, Caitlin Moran, Siri Hustvedt og Emmanuel Macron.
– Det Kgl. Bibliotek er selvfølgelig et nationalbibliotek, men faktisk er en stor del af vores samling fra alle mulige steder i verden, så det afspejler programmet på vores scener også, siger Lise Bach Hansen, Head of programming Talks & Literature på Det Kongelige Bibliotek.
– Gennem det arbejde har jeg også fået mange internationale kontakter, og dermed også i Sverige. Jeg er meget optaget af det nordiske og hvad det kan. Jeg synes det er dybt fascinerende med det potentiale, der er i at samarbejde med nabolandene – og hvad hele den urbane region omkring Malmø og København kan få af betydning. Jeg bliver glædeligt overrasket, hver gang jeg er med i nordiske sammenhænge. Der er en samhørighed og en genklang af noget velkendt og dog fremmed. Det sproglige fællesskab er desuden inspirerende. Tænk at man kan rejse helt til Finland eller NordNorge og folk forstå mig, når jeg taler dansk, siger hun.
Engageret i projekter på tværs – også digitalt
Som konsekvens af coronapandemien vil Litteratur og Talk scenen i Den Sorte Diamant satse mere på nordiske navne i den kommende tid, fortæller Lise Bach Hansen.
– Vi kommer til at tænke mere regionalt end globalt, siger hun.
Hun mærker også en stor interesse fra andre nordiske aktører. Hun blev blandt andet bedt om at være kurator for et særligt nordisk program for det kulturpolitiske event Folk o Kultur i Eskilstuna i 2020, og blev indbudt af Sveriges Radio til advisory boardet for den internationale musikfestival Östersjöfestivalen i Sveriges Radios Berwaldhallen i Stockholm. Når festivalen afholdes den 9. september, vil en koncert fra Berwaldhallen blive live streamet i Den Sorte Diamant og omvendt kan publikum i Stockholm, og i hele Østersøregionen, følge en live streamet samtale fra Den Sorte Diamant i København med den danske forfatter Carsten Jensen og Josef Beltzikoff, kor- og orkesterchefen for Sveriges Radios Symfoniorkester.
Lise Bach Hansen var også drivende i projektet Arctic Imagination, et samarbejde med New York Public Library og nationalbibliotekerne fra Oslo, Stockholm, Nuuk og København i 2017 og 2018. Projektet lavede en række live streamede samtaler med forfattere og kunstnere med fokus på den stigende temperatur og smeltende is i Arktis. Under coronapandemien har hun skrevet en bog sammen med den svenske forfatter og tidligere politiker Per Schlingmann om digitalisering af kulturbranchen, som udkom i september 2020.
Digitaliseringen giver mange muligheder, mener Lise Bach Hansen. Og det er naturligvis blevet endnu mere aktuelt under coronakrisen.
– Folk har jo kastet sig over de digitale live events. I biblioteksverdenen var vi allerede inden corona meget indstillet på at producere digitale events sammen, men nu ses det mange steder, eksempelvis på teatre. Og jeg har indtryk af at det er endnu større i Sverige.
– Der bliver nogle udfordringer med rettigheder og betalingsvilje. Men jeg tror, at det i grunden kan blive en god kulturformidling på tværs af de nordiske grænser, siger hun.
Netop den tanke er ved at vokse i et dansk-svensk uformelt udviklingsnetværk, som Lise Bach Hansen medvirker i sammen med kulturaktører i Stockholm.
– Vi mødes om ideer og tanker om, nordisk cross border kulturformidling af ideer, events og interviews med folk, der har fingeren på pulsen – den nordiske puls! Jeg var for nylig moderator på en konference om spørgsmålet om de nordiske lande kan samarbejde om live streaming-produktioner, tekstet på alle de nordiske sprog. Vi havde kulturledere med fra Norge, Finland, Island, Danmark og Sverige og interessen er kolossal stor i kultursektoren for den slags regionale og digitale samarbejder.
– Tænk hvis man kunne gøre koncertsale, konferencer, talks, mediehuse og teatersale tilgængelige for et stort nordisk publikum! Tekstet på alle de nordiske sprog, så alle kan være med. I sådan en nordisk offentlighed, ville man ikke alene høre de nordiske sprog, men også finde bedre svar på nogle af de samfundsspørgsmål, vi ikke selv kan løse. Men, at høre vores kollegers bud fra nabolande, der ligner os så meget på nær de sidste 20 procent, der har vi potentialet, siger Lise Bach Hansen.
Gensidig fascination for nabolandet
At der er en interesse for kultur i de nordiske nabolande, er Lise Bach Hansen sikker på. Hun oplever selv en stor fascination for det svenske kulturliv.
– Jeg er altid fascineret af ambitionsniveauet i Sverige. Det er virkelig højere. Det er lidt som de tænker ”The sky is the limit”. Det bliver altid tænkt på et højt ambitionsniveau. Jeg ved ikke hvorfor, måske har det at gøre med at de virkelig føler, at de er den her humanitære og kulturelle stormagt. Altså det her med at have 50 korrespondenter ude i verden og et meget større diplomati. Det er vigtigt for Sverige. Det er en storlandsattitude, hvor vi i Danmark er et lidt mere lille land.
Samtidig er hun sikker på interessen er gengældt.
– Svenskerne synes jo at Danmark er fantastisk. De er vildt imponeret over vores film for eksempel.
– Jeg tror også, at der er en stor respekt for den frie debat og frisindet i Danmark. At der er en mere flad struktur, at vi ikke er så elitære og at man kan e-maile direkte til en direktør uden at sætte femten andre som CC på en mail. I Danmark er vi mere hej-med-chefen, men det er nok sådan, at det kan drille lidt og vi egentlig også er ret hierarkiske, ræsonnerer Lise Bach Hansen og fremhæver også den liberale livsførelse, som kommer til udtryk på for eksempel Christiania og Roskilde festivalen.
Hvordan ser du på det billede af Sverige som politisk korrekt, der ofte forekommer i Danmark?
– Det har jeg aldrig selv syntes var et issue eller noget som ligesom har forstyrret. Jeg kan ikke se, at det er dårligt. Tværtimod så synes jeg, det gør noget godt. Jeg synes det er avantgarde. Det har også at gøre med det der ambitionsniveau for samfundsudviklingen. De vil gerne være helt fremme i skoen og presse sig selv til at bryde med gamle strukturer og billedet af, hvad de er. Det er modigt, siger Lise Bach Hansen og fortæller om flere overraskende møder, som hun har haft med svenskere, der tænker på ligestilling og magt på en helt anden måde end i Danmark.
– På alle politiske niveauer er der et andet mod til at tale om struktur og en vilje til at lovgive og forandre. Selv hos de meget konservative er der fokus på problematiske strukturelle mønstre i samfundet.
– Så dét, tror jeg, er en forskel, som ville være godt at gøre danskerne opmærksomme på. Det er faktisk inspiration mere end politisk korrekthed.
Kulturbranchen oplagt for samarbejde
Lise Bach Hansen tror, at mange i kulturbranchen tænker som hun.
– Jeg tror, at kulturbranchen skiller sig ud i Danmark, med hensyn til synet på Sverige. Vi ser med stor interesse på det, der foregår i Sverige.
– Det er mediebranchen, der har skabt dette modbillede. Og de elsker at hele tiden male det op på den måde i en lillebror-storebrorkonflikt. Men inden for kultursektoren ser vi med stor respekt på hinanden. Det tror jeg også̊ gør sig gældende inden for det private erhvervsliv. Jeg tror kultursektoren kan være en løftestang for mere svensk-dansk og nordisk samarbejde, siger hun.
På politisk niveau har hun indtryk af, at det er sværere med kommunikationen mellem Sverige og Danmark.
– Særligt i Danmark er der få politikere, som taler om dansk-svensk samarbejde, siger Lise Bach Hansen.
Og selvom der har ikke været meget fokus på kultur i det dansk-svenske samarbejde de seneste år, så betyder det ikke, at der ikke er et samarbejde, understreger hun:
– I kultursektoren, har jeg indtryk af, at vi forstår netop hinandens lande bedre end i andre brancher. Vi rekrutterer fra begge sider og følger med i, hvad der sker i hinandens lande.
– Og vi er jo på mange måder flettet sammen, arbejder på kryds og tværs. Det er også sådan som filmstøtten er skruet sammen, men eksempelvis også på teatrene cirkulerer de højtstående nordiske sceneinstruktører. Og inden for litteratur, forlagsverden, film og kunst. Vi ser meget på hinanden. Så jeg tror, at kultur er den branche, som kan være med til at ændre på det narrativ, der er opstået i Danmark af svenskerne som politisk korrekte. I kulturlivet ved vi godt, at billedet er meget mere nuanceret.
Det fælles nordiske sprog er en mulighed
Et af potentialerne ved mere samarbejde mellem det danske og svenske kulturliv er muligheden for at hente ny inspiration. Hun mener at fokus alt for ofte havner på angelsaksisk kultur, som de fleste danskere kan forstå uden at det skal oversættes.
– Men svensk og nordisk kan vi forstå og dermed kan vi hente direkte derfra. Og det tror jeg, at vi kan benytte os endnu mere af og åbne endnu mere op for, siger Lise Bach Hansen og vender tilbage til det sproglige fællesskab, der er i Norden:
– Vores branche taler også nordisk sammen. Det er virkelig dårlig stil at tale engelsk i kulturbranchen. Vi taler vores respektive sprog. Og faktisk er det jo sådan at sprog er bevidsthedsudvidende. Vores fælles sprog er en rigdom.
(News Øresund – Thea Wiborg)
Dette interview er lavet i forbindelse med analysen: Dansk-svenskt kultursamarbete – en intervjurapport som publicerades av Øresundsinstituttet juli 2021.
Eksempler på Lise Bach Hansens dansk-svenske engagement:
- Medlem i advisory board i Østersøfestiva len – en international musikfestival som afholdes i Sveriges Radios Berwaldhallen
- Medvirker i uformelt udviklingsnetværk Nordic Live – som bl.a. arbejder med nordiske live streaming ideer
- Ordförande for Øresundsinstituttets Sounding board for kultur – dansk-svensk netværk
- Medforfatter sammen med Per Schling- mann til bogen ”Når Live går digitalt” 2020
- Kurator for Folk och Kultur 2020 – kultur- politisk event i Eskilstuna
- Ansvarlig for Arctic Imagination – et sam- arbejdsprojekt mellem nordiske biblioteker og New York bibliotek 2017
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23