Erhverv
Hurtigvoksende techfirma fra Malmø samarbejder med Amazon og BMW
Den Malmøbaserede kortvirksomhed Mapillary, med serieentreprenøren Jan Erik Solem i spidsen, har flerdoblet sin omsætning siden starten af 2013. De er en af Skånes mange hurtigtvoksende teknologivirksomheder, og har udviklet samarbejder med såvel storvirksomheder som BMW i bilindustrien, som internetgiganter som Amazon. Teknologibranchen er en af de hurtigst voksende brancher i Skåne. Antallet af programproducenter og datakonsulenter steg i perioden 2008 til 2017 med 46 procent, viser statistik fra SCB, og i Malmø er der flere firmaer som arbejder med giganter fra hele verden. Mapillary ser nærheden til universiteter og community følelsen i Malmø som nøgler til branchens stærke udvikling i regionen.
På en grå vinterdag ser en sidegade ved Slussen i Malmø ikke ud af meget. Men i et af husene findes The Ground, et sted hvor flere firmaer i den hurtigt voksende teknologibranche har base, og derinde er der fuld gang i aktiviteterne. The Ground er ikke et traditionelt kontorlandskab, med fyldt med kreative miljøer. Ca. tyve IT-virksomheder sidder i en miljø som på mange måder er en kombination af kontorer og nærmest stueagtige, afslappede rum, hvor der blandt andet også er flere kontorhunde. Et af firmaerne på The Ground, som har fået mest opmærksomhed, er kortvirksomheden Mapillary. I 2018 startede de et samarbejde med internetgiganten Amazon og kæmpe firmaer som BMW investerede i virksomheden.
Mapillary er en virksomhed der arbejder med kort, grundlagt i Malmø 2013, og er i dag vokset til en virksomhed med 55 ansatte i otte forskellige tidszoner. De har kunder over hele jorden, og et billedarkiv med omkring 500 millioner billeder. Det er ikke en tilfældighed at Mapillary blev startet i Malmø. Virksomheden har en kobling til flere fremgangsrige IT-firmaer med rødder i Skåne. Mapillarys adm. direktør og grundlægger Jan Erik Solem startede sit første billedanalysefirma, Polar Rose, i Minc inkubatoren. Virksomheden blev senere solgt til IT-kæmpen Apple. Den ene af kortvirksomhedens andre grundlæggere, Peter Neubauer, står bag Malmøfirmaet Neo4j, en grafdatabase med giganter som NASA, Microsoft og Ebay på kundelisten. Det er vigtigt at udnytte de globale netværk som er i regionen, mener Sandy Errestad, kommunikationschef for Mapillary:
– Fordelen med Malmø er at den er meget åben og det er let at møde folk. Til trods for Malmøs størrelse, er der mennesker som har solgt virksomheder til giganter rundt om i verden, og via de salg findes der store globale netværk. Et godt eksempel på det er dels Jan Erik Solem, som solgte til Apple, men også Hampus Jakobsson og Karl-Anders Johansson som grundlagde The Ground. De var to ud af seks grundlæggere som solgte deres firma til Blackberry i en rigtig stor handel. De åbnede kontor i Malmø med deres 175 ansatte og alle de mennesker fik internationale netværk med i købet.
Kortvirksomheden har vokset så det knager, og siden starten er 24,5 millioner dollars blevet investeret i virksomheden fra store virksomheder rundt om i verden, men hovedkontoret ligger stadig i Malmø. Jan Erik Solem, virksomhedens adm. direktør, er tidligere matematikprofessor ved Lunds Universitet. Nærheden til universiteterne er en af nøglerne til de mange teknologifirmaer der er sprunget op i Malmø, mener Sandy Errestad:
– Malmø er unik fordi den ligger i en region med mange universiteter i nærområdet. Det er ikke kun Lunds Tekniska Högskola (LTH) og Malmö Universitet, men også alle de danske universiteter. Der er en utrolig talentmasse her. Mange af virksomhederne som sidder på The Ground kommer fra Lund på en eller anden måde. Jan Erik Solem er tidligere professor fra LTH, og mange af vores teknikere på Mapillary er også fra LTH.
Sandy Errestad ser gerne flere fremgangsrige Skånske virksomheder i branchen, og der er flere mødesteder i regionen, hvor teknologivirksomheder kan mødes og udveksle idéer. The Ground arrangerer Malmö AI, et netværk for virksomheder som arbejder med artificiel intelligens, og i København arrangeres årligt den store messe Tech BBQ, hvor tusinder af start-ups samles og udveksler erfaringer. Sandy Errestad understreger community følelsen i regionen som en vigtig del af branchens udvikling:
– Der er noget som kaldes Malmømodellen, hvor alle hjælpes ad. Hvis man tager fat i nogen, siger de aldrig nej til at tage en kop kaffe. Der er slet ikke de samme spidse albuer, som da jeg arbejde i New York og London, der er de meget mere konkurrenceorienterede. Der er en meget venligere stemning i Malmø, man ønsker at andre virksomheder skal lykkes på en anden måde end man vil i eksempelvis New York.
(News Øresund – Emil Persson & Sofi Eriksson)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23