Følg os på

Ejendomme

Ikano Bostad går ind på det danske marked – har rekrutteret dansk adm. direktør og åbner kontor i København

Publiseret

 

René Brandt er rekrutteret som adm. direktør for Ikano Bolig og lægger nu en strategi for hvordan selskabet vil ekspandere i Danmark. Han sigter mod at have den første medarbejder og et kontor på plads i København ved årsskiftet. Foto: News Øresund – Jenny Andersson

Om et år tror René Brandt at Ikano Bostads nystartede danske datterselskab Ikano Bolig sætter spaden i jorden til det første boligprojekt på anden side af Sundet. Han er rekrutteret som adm. direktør for firmaet, og sigter mod at have den første medarbejder og et kontor på plads i København ved årsskiftet. Virksomheden tænker langsigtet i satsningen og produkterne skal være de samme som i Sverige – ejerlejligheder, lejelejligheder, rækkehuse og plejeboliger.

Svenska Ikano Bostad, som ejes af Kamprad familien, og udvikler, bygger og ejer boliger, er ved at etablere sig i Danmark. Første skridt har været at rekruttere en adm. direktør til det danske datterselskab. Det er snart to måneder siden René Brandt tiltrådte og han har alllerede fået flere forretningsforslag fra aktører, som vil samarbejde i Danmark. Opstarten tror han derfor kan komme til at gå hurtigere end forventet.
– Virksomheden er en interessant samarbejdspartner. Jeg tror vi kommer flyvende fra start i Danmark. Jeg gætter på at vi har købt første grund indenfor et halvt år og at vi starter det første projekt næste år, siger han.
Men at den danske opstart skal gå hurtigt er ikke et mål i sig selv – snarere det modsatte.
– Det første jeg lagde mærke til under rekrutteringen var at virksomheden ikke havde travlt. Det var vigtigere at finde den rigtige. Om det så tog nogle måneder længere var ikke specielt vigtigt, siger René Brandt.
Det er samme indstilling som gennemsyrer strategien han lægger for etableringen i Danmark.
– Jeg tror at vi kommer til at lægge en konservativ strategi for hvordan vi vil ekspandere i Danmark. Der er en stor tilgang til kapital i virksomheden, hvis vi finder det rigtige projekt, men det er vigtigt at leverer ordentlig kvalitet så vi beholder troværdigheden den svenske organisation har, siger han.

| Læs dette interview i pdf |

I Sverige bygger Ikano Bostad deres egne huse, men det kommer de ikke til at gøre under opstartsperioden på fire-fem år i Danmark. Der er brug for et større volumen inden det er rimeligt selv at gøre det, mener René Brandt. Der bygges meget i Danmark lige nu og konkurrencen om entreprenørerne gør at der er en risiko for at kvaliteten falder. En måde Ikano Bolig sikrer kvaliteten, bliver ved at arbejde med nogle byggeentreprenører som faste samarbejdspartnere. René Brandt tror at virksomheden kommer til at skille sig positivt ud i Danmark.
– Det er meget stor konkurrence på det danske marked. Der er mange dygtige boligudviklere, men jeg er ikke så nervøs for konkurrencen. Ikano Bolig er en virksomhed der udmærker sig fra de fleste andre aktører på det danske boligmarked, fordi virksomheden er langsigtet i sin strategi, familieejet og har en bredt udvalg af produkter. Det gør at man har mulighed for at have en længere relation til sine kunder, siger han.

I 2013 solgte Ikano deres kontors portefølje, som blandt andet indeholdt ti ejendomme på Ideon i Lund, og fokus har derefter været på boligsegmentet. Beslutningen om at gå ind i Danmark kommer ud fra et ønske om at vokse yderligere indenfor det område, og så må geografien udvides. For et år siden blev beslutningen taget om at gå ind i Danmark, og strategien har været at rekruttere en adm. direktør med lokal kompetence på det nye marked. Der er ingen klare mål endnu ift. i hvilken takt virksomheden vil vokse i Danmark, men de leder efter både små og store projekter.
– Jeg har oplevet stort engagement og ydmyghed i virksomheden, som jeg ikke har mødt på samme måde i andre virksomheder. Det tror jeg skyldes at man er langsigtet og kan gøre ting, der ikke nødvendigvis giver afkast i dag men på længere sigt, siger René Brandt.
Den langsigtede tilgang har også bidraget til at der ikke har været mindre vigtigt præcis hvornår etableringen på det nye marked skulle ske.
– Tænker man langsigtet, er konjunkturcykler ikke nær så vigtige. Det var et af mine første spørgsmål til jobsamtalen. Men tidspunktet er mere et udtryk for at man har haft en enorm tilvækst i Ikano Bostad i Sverige, og har opbygget de processer og produkter man tror på, så man er klar til et nyt marked, i stedet for at være gået ind for to-tre år siden, hvilket havde været optimalt markedsmæssigt set. Der er muligheder både i lav- og højkonjunktur hvis man tænker langsigtet, siger René Brandt.
Derimod påvirker markedslejet hvilke produkter som er mest interessante. Lige nu er det mere fordelagtigt at købe grunde og bygge selv, end at købe eksisterende porteføljer. Desuden er der god tilgang til grunde i de områder som Ikano Bolig kommer til at fokusere på i Københavns omegnskommuner. Efterspørgslen og kundesegmentet er bredere, nu da priserne i centrum er steget og flere søger udenfor city.
– Priserne på grunde i det centrale København er meget høje. Det gør at almindelige mennesker, som er vores segment, presses ud fra centrum. Vi ser en udflytning fra København, og en stigende efterspørgsel i Københavns omegn, hvor der desuden er grunde til rimelige priser. Vi kommer formodentlig ikke til at satse på centrum og high-end boliger ved havnen, siger René Brandt.

René Brandt har tidligere erfaring med at opbygge organisationer, men han har ikke før stået i spidsen for dem eller arbejdet i så bred en virksomhed. Han tror at de om et år vil være fem-seks medarbejdere i Ikano Bolig, og primært bestå af projektudviklere og projektledere på byggeri delen. På sigt kommer de også til at have administration og udlejning i eget regi, mens de formodentlig vil have eksterne mæglere til salgsdelen af virksomheden. Kontoret bliver til at starte med på kontorhotel i en af Københavns omegnskommuner, men det er også vigtigt at bibeholde en stærk kobling til moderselskabet.
– Der kommer til at være en stor erfaringsudveksling, hvor nye medarbejdere skal til Sverige for at lære virksomhedskulturen at kende. Der er en enorm stolthed over at arbejde i virksomheden blandt medarbejderne, og man vil gerne vise virksomheden frem, siger René Brandt.

Ikano Bolig har endnu ikke satset på at markedsføre sig i Danmark. De skal først være sikre på hvad de vil inden de kommunikerer noget ud, mener René Brandt. Men mange kender til virksomheden og slægtskabet til IKEA er positivt. Han ser meget optimistisk på fremtiden.
– Det er ikke så mange hindringer for vores etablering i Danmark. Der er selvfølgelig faktorer som kan forsinke ekspansionen, men det kommer ikke til at påvirke at vi går ind i Danmark og bliver der. Når eller hvis der kommer en konjunkturnedgang vil visse aktører havde brug for at sælge grunde og så har vi kapacitet til at købe, til brug til et senere tidspunkt.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Ikano Bostad har kontor i ejendommen Klipporna i Hyllie. Foto: News Øresund

René Brandt
Aktuel: Adm. direktør på nystartede Ikano Bolig
Tidligere: Har blandt andet været chef på danske Bonava, NCC Bolig og projektudvikler på Keops.

Ikano Bolig
Nystartet dansk datterselskab til svenske Ikano Bostad, der udvikler, bygger, ejer og forvalter boliger for mennesker i alle livets faser. Gennem at tilbyde ejerlejligheder, lejelejligheder, rækkehuse og plejeboliger kan Ikano Bolig være med til at udvikle bæredygtige boligområder og bydele. Virksomheden ejer cirka 1.000 lejligheder og har 700 i produktion i Øresundsområdet, totalt i Sverige er modsvarende tal 6.000 respektivt 1.700. Ikano Bostad har hovedkontor i Sundbyberg og et lokalkontor i Malmøbydelen Hyllie. Ikano er en international gruppe af virksomheder, ejet af Kamprad familien, med virksomhed indenfor bankområdet, bolig, detailhandlen, forsikring og produktion.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Samfund01. december 2023

400 personer talte på en stor konference for menneskerettigheder i Helsingborg

Temaet for dette års udgave af MR-dagarna, det svenske forum for menneskerettigheder, var retten til uddannelse og arbejde. Konferencen, der...

Bæredygtighed01. december 2023

Næsten 10.000 bæredygtighedscertificeringer er udsted til svenske ejendomme – kravene til branchen skærpes snart endnu mere

Siden de første svenske bygninger blev bæredygtighedscertificeret i 2007, er næsten 10.000 flere certifieringer fulgt i deres fodspor. Omkring et...

Okategoriserade01. december 2023

Øresundsdebatten uge 48: Slående lighed mellem dansk og svensk tv-serie, nordisk kultursamarbejde og København uden parallelsamfund

Ingen parallelsamfund i København, ingen åben narkohandel i Sollentuna, samarbejde mellem nordiske kulturmøder og en “unik” svensk tv-serie, der har...

Samfund01. december 2023

Dansk-svensk vidensrejse med fokus på energi

Samarbejdsprojekter på tværs af Øresund inden for bæredygtighed, Københavns år som verdensarkitekturhovedstad og de danske investeringer i havvind. Det var...

Samfund01. december 2023

Topresultat for svenske elever i ny undersøgelse – men øget socioøkonomisk ulighed

Svenske ottendeklasse-elever opnår det næstbedste resultat i den internationale vidensvurdering ICCS, der måler, hvad 15-årige elever ved og har for...

Bæredygtighed01. december 2023

Nordens miljø- og klimaministre underskriver fælles klimaerklæring forud for COP28

Initiativet til en fælles nordisk klimaerklæring til FN’s klimatopmøde COP28 i Dubai, der begynder torsdag, kommer fra Island, der har...

Samfund01. december 2023

Både Sverige og Danmark er i recession – deres økonomier er skrumpet ind to kvartaler i træk

Den svenske og danske økonomi er skrumpet ind to kvartaler i træk, viser de seneste officielle tal fra statistikmyndigheden i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.