Følg os på

Sverige

Ingen grænse for hvor længe grænsekontrollerne kan forlænges

Publiseret

 

Sveriges indre grænsekontrol mod Danmark og Tyskland kan forblive i lang tid fremover. Foto: News Øresund - Johan Wessman

Sveriges indre grænsekontrol mod Danmark og Tyskland har nu foregået i over fem år. Justitsministeriet i Sverige oplyser News Øresund om, at kontrollen motiveres forskelligt ved hver beslutning og teknisk set “genindføres” i stedet for “forlænges”. Dette betyder, at der ikke er nogen grænse for, hvor længe den kan bibeholdes.

Da Sverige indførte en midlertidig indre grænsekontrol mod Danmark og Tyskland den 12. november 2015 motiverede regeringen dem med at sige, at det store antal ankomne flygtninge medførte akutte udfordringer for vigtige funktioner i samfundet. Siden da har motiverne bag at forlænge kontrollen ved de indre grænser handlet om trusler mod den offentlige orden og indre sikkerhed på grund af eller i tillæg til alvorlige mangler ved opretholdelsen af ​​Schengens ydre grænser, ifølge pressemeddelelser fra regeringen.

Forlængelsen af ​​grænsekontrollerne er især begrundet i artikel 25 og 29 i Schengens grænsekodeks, som regulerer landenes muligheder på dette område. I november 2017 havde Sverige forlænget grænsekontrollerne så længe som muligt i overensstemmelse med artikel 29, og efterfølgende er kontrollerne begrundet med artikel 25, som tillader kontrol ved de indre grænser, hvis der er trusler mod den offentlige orden og indre sikkerhed, og der er mangler ved kontrol ved den ydre grænse.

Artikel 25 fastsætter en frist på to år. Længere end det må grænsekontrollerne ikke forlænges under denne paragraf, men det gælder kun hvis årsagen til kontrollerne altid er den samme.

– Både Sverige og andre medlemsstater, der har genindført grænsekontrol ved den indre grænse, mener, at hver beslutning har været baseret på nye vurderinger og omstændigheder, der betyder, at beslutningerne skal betragtes som separate beslutninger med separate tidsperioder. Det er således ikke en forlængelsesbeslutning, selvom den konkret og i praksis har haft den virkning, at den faktiske udførelse af grænsekontrol så at sige er blevet udvidet, skriver justitsministeriet i Sverige til News Øresund.

At dette er en mulig måde at fortolke reglerne på, bekræftes også af en jurist i EU-lovgivning, som News Øresund har været i kontakt med.

Ligesom Sverige har Danmark, Norge, Tyskland og Østrig indre grænsekontrol, og siden udvidelsen i november 2019 – da der var altså var gået to år med artikel 25 – henviser den svenske regering også til disse lande i sine pressemeddelelser.

De fem landes grænsekontrol foregår også med gode miner fra Europa-Kommissionen. I 2017 fremlagde Kommissionen et forslag om at gøre det muligt at udvide grænsekontrol ud over det, som afsnit i øjeblikket tillader, da f.eks. terrortrusler ikke er tidsbegrænsede. Selv om dette stadig er et forslag, skrev Kommissionen for nylig følgende i et svar til en privatperson i Skåne, der anmeldte Sveriges grænsekontrol:

“I lyset af den igangværende drøftelse af dette forslag anvendte Kommissionen sit skønsmæssige politiske råderum, for nu ikke at indlede overtrædelsesprocedurer mod medlemsstater, der overskrider den forudsete maksimale tilladte tidsperiode.”

På nuværende tidspunkt ser det svenske justitsministerium ikke en slutdato for de indre grænsekontroller. På spørgsmålet om, hvor længe de kan fortsætte med at blive forlænget, er svaret:

– Så længe det er nødvendigt, dvs. så længe der er en alvorlig trussel. Hvor længe en sådan trussel eksisterer, kan ikke forudses eller angives med faste tidspunkter, og den kendsgerning skal naturligvis danne grundlaget for fortolkningen af ​​reglerne. Regeringens mål er derimod snarest muligt at vende tilbage til et fuldt fungerende Schengen-samarbejde uden grænsekontrol ved de indre grænser.

News Øresund – Anna Palmehag

 

Fakta: Ydre og indre grænser

Indre grænser / grænsekontrol er mellem landene i Schengen.

Ydre grænser / grænsekontrol er mod lande uden for Schengen.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Forskning17. maj 2024

Stockholms nye life science-center blev indviet i forbindelse med det danske kongebesøg i Stockholm

I sidste uge blev Stockholms nye life science-center Forskaren indviet med dansk-svensk kongelig pragt, fortæller ejendomsudvikleren Vectura. Det skete i...

Danmark17. maj 2024

Michael Bremerskov Jensen bliver generalsekretær for det nystiftede Dansk-Svensk Handelskammer

Michael Bremerskov Jensen er blevet udnævnt til generalsekretær for Dansk-Svensk Handelskammer, som blev dannet af Dansk Erhverv og Sydsvenska Industri-...

Danmark17. maj 2024

Kommunaldirektører fra Stockholm besøgte København og byggeriet af Femern Bælt-tunnelen

Københavns arbejde med bandekriminalitet, planlægningen af den kunstige halvø Lynetteholm i havneindløbet til hovedstaden, kommunernes samarbejde med de danske regioner...

Arbejdsmarked17. maj 2024

Indkomstgrænsen hæves for, hvornår Øresundspendlerskatten skal sendes retur

De offentligt ansattes skattepenge vil blive sendt tilbage til deres hjemland, når den nye Øresundsaftale træder i kraft. Det betyder...

Politik17. maj 2024

Skjult kamera afslører, at Sverigedemokraterna nedgør andre partier anonymt

Sverigedemokraternas kommunikationsafdeling har kontrolleret mere end 20 anonyme konti på sociale medier, som har nedgjort andre partier og politikere, herunder...

Samfund17. maj 2024

Flytrafikken fra København steg med mere end 10 pct. i april – i Arlanda steg passagertallet med fem pct.

I april benyttede 2,4 millioner passagerer Københavns Lufthavn Kastrup. Det svarer til en stigning på over 10 pct. i forhold...

Arbejdsmarked16. maj 2024

Positive reaktioner fra regionens organisationer på den nye Øresundsaftale

Reaktionerne på, at der er indgået en ny Øresundsaftale, lod ikke vente længe på sig. Knap var det seks minutter...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.