Følg os på

Sverige

Ingen grænse for hvor længe grænsekontrollerne kan forlænges

Publiseret

 

Sveriges indre grænsekontrol mod Danmark og Tyskland kan forblive i lang tid fremover. Foto: News Øresund - Johan Wessman

Sveriges indre grænsekontrol mod Danmark og Tyskland har nu foregået i over fem år. Justitsministeriet i Sverige oplyser News Øresund om, at kontrollen motiveres forskelligt ved hver beslutning og teknisk set “genindføres” i stedet for “forlænges”. Dette betyder, at der ikke er nogen grænse for, hvor længe den kan bibeholdes.

Da Sverige indførte en midlertidig indre grænsekontrol mod Danmark og Tyskland den 12. november 2015 motiverede regeringen dem med at sige, at det store antal ankomne flygtninge medførte akutte udfordringer for vigtige funktioner i samfundet. Siden da har motiverne bag at forlænge kontrollen ved de indre grænser handlet om trusler mod den offentlige orden og indre sikkerhed på grund af eller i tillæg til alvorlige mangler ved opretholdelsen af ​​Schengens ydre grænser, ifølge pressemeddelelser fra regeringen.

Forlængelsen af ​​grænsekontrollerne er især begrundet i artikel 25 og 29 i Schengens grænsekodeks, som regulerer landenes muligheder på dette område. I november 2017 havde Sverige forlænget grænsekontrollerne så længe som muligt i overensstemmelse med artikel 29, og efterfølgende er kontrollerne begrundet med artikel 25, som tillader kontrol ved de indre grænser, hvis der er trusler mod den offentlige orden og indre sikkerhed, og der er mangler ved kontrol ved den ydre grænse.

Artikel 25 fastsætter en frist på to år. Længere end det må grænsekontrollerne ikke forlænges under denne paragraf, men det gælder kun hvis årsagen til kontrollerne altid er den samme.

– Både Sverige og andre medlemsstater, der har genindført grænsekontrol ved den indre grænse, mener, at hver beslutning har været baseret på nye vurderinger og omstændigheder, der betyder, at beslutningerne skal betragtes som separate beslutninger med separate tidsperioder. Det er således ikke en forlængelsesbeslutning, selvom den konkret og i praksis har haft den virkning, at den faktiske udførelse af grænsekontrol så at sige er blevet udvidet, skriver justitsministeriet i Sverige til News Øresund.

At dette er en mulig måde at fortolke reglerne på, bekræftes også af en jurist i EU-lovgivning, som News Øresund har været i kontakt med.

Ligesom Sverige har Danmark, Norge, Tyskland og Østrig indre grænsekontrol, og siden udvidelsen i november 2019 – da der var altså var gået to år med artikel 25 – henviser den svenske regering også til disse lande i sine pressemeddelelser.

De fem landes grænsekontrol foregår også med gode miner fra Europa-Kommissionen. I 2017 fremlagde Kommissionen et forslag om at gøre det muligt at udvide grænsekontrol ud over det, som afsnit i øjeblikket tillader, da f.eks. terrortrusler ikke er tidsbegrænsede. Selv om dette stadig er et forslag, skrev Kommissionen for nylig følgende i et svar til en privatperson i Skåne, der anmeldte Sveriges grænsekontrol:

“I lyset af den igangværende drøftelse af dette forslag anvendte Kommissionen sit skønsmæssige politiske råderum, for nu ikke at indlede overtrædelsesprocedurer mod medlemsstater, der overskrider den forudsete maksimale tilladte tidsperiode.”

På nuværende tidspunkt ser det svenske justitsministerium ikke en slutdato for de indre grænsekontroller. På spørgsmålet om, hvor længe de kan fortsætte med at blive forlænget, er svaret:

– Så længe det er nødvendigt, dvs. så længe der er en alvorlig trussel. Hvor længe en sådan trussel eksisterer, kan ikke forudses eller angives med faste tidspunkter, og den kendsgerning skal naturligvis danne grundlaget for fortolkningen af ​​reglerne. Regeringens mål er derimod snarest muligt at vende tilbage til et fuldt fungerende Schengen-samarbejde uden grænsekontrol ved de indre grænser.

News Øresund – Anna Palmehag

 

Fakta: Ydre og indre grænser

Indre grænser / grænsekontrol er mellem landene i Schengen.

Ydre grænser / grænsekontrol er mod lande uden for Schengen.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.