Følg os på

Interviews

Inkubatormiljø og iværksætterånd fik dansk direktør med Novo Nordisk-fortid til at starte PILA PHARMA i Malmø: ”Svenskerne elsker, hvis nogen tør tage chancen og prøver at vinde”

Publiseret

 

Dorte X. Gram arbejdede 10 år på Novo Nordisk i Danmark inden hun flyttede til Malmø. Foto: News Øresund

Et velfungerende inkubationsmiljø i Malmø fik danske Dorte X. Gram efter ti år som ansat i Novo Nordisk i Danmark til at vælge Skåne som hjemsted ved opstarten af lægemiddelsfirmaet PILA PHARMA. I dag er danske og svenske konsulenter tilknyttede selskabet, en dansk finansdirektør fra en baggrund i LEO Pharma er sidenhen blevet rekrutteret, og en børsnotering er gennemført.

For syv år siden startede Dorte X. Gram selskabet PILA PHARMA. Efter at have arbejdet i mere end 10 år på Novo Nordisk i Bagsværd, hvor hun skrev sin ph.d., fik hun i 2008 muligheden for at købe sin forskning fri af diabeteskoncernen og danne sit eget selskab for at udvikle en ny behandling mod sukkersyge.

Selvom det meste af hendes faglige netværk lå i Danmark, valgte hun at udvikle PILA PHARMA i Malmø, hvor hun havde bosat sig med sin familie.

– Jeg har placeret PILA PHARMA i Sverige, fordi der umiddelbart var bedre muligheder for at komme videre, da vi var i startup-fasen, siger Dorte X. Gram.

I Skåne kendte hun forskere på Lunds universitet gennem sit arbejde på Novo Nordisk, men ellers var netværket – særligt til den kommercielle del – og kendskabet til Skåne sparsomt.

Det ændrede sig dog, da hun en dag på sin svenske partners opfordring tog til et seminar på Medeon Science Park i Malmø, hvor hun oplevede, at folk aktivt opfordrede hende til at blive en del af Medeons inkubatormiljø, hvor der var et særligt fokus på diabetesprojekter.

Hun oplevede, at folk velvilligt delte ud af deres ekspertise blandt andet gennem deres entreprenørprogram, hvor Medeons partnere gratis stod for undervisningen. 

Flere af disse partnere blev senere samarbejdspartnere, hvilket var en god ”win-win ordning”, ifølge Dorte X. Gram, og bemærker samtidig, at hun blev opdraget til at være klog med en far, der var professor i klinisk farmakologi. Det med at sælge var derimod ufint, så den merkantile del var ikke blevet dyrket hverken i opvæksten i hjemmet eller under skolegangen. Men på Medeon fik hun blandt andet redskaber til at finde de kvaliteter frem.

Børsnotering rejste 35 millioner svenske kroner
I juli 2021 blev virksomheden børsnoteret på Nasdaq First North Growth Market, hvor ca. 35 mio. svenske kroner blev rejst til den videre kliniske udvikling, som er nået til fase 2. Det videnskabelige arbejde har indtil videre foregået på tværs af Øresund, i Danmark, i Sverige med aktive samarbejdspartnere i blandt andet England, Litauen og Letland.

Inden børsnoteringen havde PILA PHARMA tiltrukket 45 mio. svenske kroner fra andre aktører. Først gik den statslige svenske fond Almi Invest, som investerer i Tech, Industry, Cleantech og Life Science, ind og støttede PILA PHARMA med 1 mio. SEK. De har undervejs løbende investeret i flere emissioner.

Dernæst har private svenske og på det seneste danske investorer postet millioner af kroner ind i den kliniske udvikling af lægemiddelskandidaten XEN-D0501, som Dorte X. Gram mener kan blive relevant på en del af verdensmarkedet med omkring 465 mio. patienter. Nobelprisen i medicin gik tilmed i oktober til to forskere, som har forsket i en såkaldt TRPV1-receptor, som også PILA PHARMA arbejder med i forhold til diabetesbehandling.

PILA PHARMA har tidligere været en del af Medeon Science Park i Malmø, som bl.a. har fokus på diabetes inden for life science. Foto: News Øresund

Miljø påvirker forretningsmentalitet
Den danskfødte direktør mener, at miljøet for seed funding i Danmark for 5-10 år siden var vanskeligt, hvor store investoraktører dominerede og gjorde det svært, hvis man som selskab på den ene eller anden vis ikke passede ind i investeringsporteføljen.

I Sverige var og er investeringsmiljøet fortsat mere mangfoldigt, oplever hun, hvilket blandt andet er båret frem af lavere beskatning af aktieindkomster i Sverige frem for i Danmark.

Det gør, at mange svenskere privat investerer i virksomheder, og det har skabt en kulturel forskel i mentaliteten omkring iværksættere og lønmodtagere, ifølge Dorte X. Gram.

– Da jeg forlod Danmark og flyttede til Sverige, synes jeg holdingen lidt var, om man nu var sikker på at risikere sin gode ansættelse, siger hun og oplevede en udpræget lønmodtagermentalitet. Det er ved at ændre sig i Danmark, bemærker hun, men kulturforskellene findes stadig, og i Skåne, og endnu mere i Stockholm, er der nærmest et amerikansk mindset.

– Svenskerne elsker, hvis nogen tør tage chancen og prøver at vinde, siger Dorte X. Gram.

Den mentalitet kan hun godt lide. Men hun oplever også, at svenskerne ligesom danskerne har en forventning om, at folk, der kommer udenlands fra som hende, skal tilegne sig sproget, og at man generelt skal forsøge at passe ind i. Derfor har hun lært sig selv at tale og skrive svensk på et rimeligt niveau, så hun opfattes som en, der vil være en del af samfundet.

Danske og svenske konsulentkompetencer komplimenterer hinanden
En anden forskel mellem landene, Dorte X. Gram har oplevet, er på lønniveauet.

– I og med at de store virksomheder i Danmark tilbyder så gode lønninger, så er danskerne ofte for dyre – i hvert fald i forhold til, hvad jeg vil betale, siger hun.

De lavere lønninger i Sverige, som dog kan opvejes af fordelen med 25% SINK-skat for danskere, kan ifølge Dorte X. Gram hindre, at flere danskere tager arbejde i life science-branchen på den anden side af Øresund. Alligevel har hun formået at skabe en fast intern projektorganisation på ca. 10 personer i Øresundsregionen – både danskere og svenskere – som er ansat på konsulentbasis ud fra deres ekspertkompetencer.

Opbygningen med at drive PILA PHARMA virtuelt har fungeret godt, pointerer hun. Dels fordi den løsere konstruktion med konsulenter er fleksibel, og omkostningerne let kan reguleres i forhold til, om man har finansiering eller ikke.

Det har betydet, at virksomheden har kunnet rykke rigtigt langt på et forholdsvist lille budget, nævner hun, og det sætter ikke en stopper for, at et samarbejde kan køre i mange år. Dels fordi der er en god rekrutteringspool af konsulenter i Øresundsregionen, hvor fyringsrunder med jævne mellemrum i større pharmavirksomheder – både i Skåne med AstraZeneca for ca. ti år siden og senest i LEO Pharma og Lundbeck i efteråret 2020 – frisætter kompetencer, som kan gøre sig anvendelig hos mindre selskaber i regionen.

– Der er en skov af konsulenter. I Skåne er der gode konsulenter inden for blandt andet lægemiddelformulering, oplever jeg. I Danmark er der meget diabetes og big pharma-ekspertise jeg er ude efter, siger Dorte X. Gram.

En lavere broafgift vil styrke grænsependlingen og kompetenceudvekslingen over Øresund, mener Dorte X. Gram, som er leder for både danske og svenske ansatte. Foto: News Øresund

Broafgift begrænser pendling
I 2019 forlod PILA PHARMA inkubatormiljøet på Medeon og har siden haft kontor centralt i Malmø tæt på banegården. Fra september 2020 rekrutterede hun Lars Bukhave Rasmussen, der i 15 år har arbejdet i forskellige ledende stillinger i LEO Pharma.

I 2021 har hun rekrutteret nye kollegaer fra Sverige og Mexico for at styrke organisationen.

Hvis nye kompetencer i nærmeste fremtid skal til selskabet, bliver det dog med høj sandsynlighed svenske kompetencer på grund af coronapandemien, der har gjort grænsependlingen besværlig og tæret på det dansk-svenske samarbejde, nævner Dorte X. Gram.

– Men vi har da planer om at få et fysisk kontor i København, så vi lettere kan skalere gennem at tiltrække relevante danske kompetencer, siger Dorte X. Gram, som slutteligt kommer med en klar opfordring til, hvordan samarbejdet kan øges.

– Hvis politikerne virkelig vil have et åbent samarbejde over Øresund, så skal der være tydelige og rimelige forhold for grænsependlingen, og i øvrigt bør broafgiften sættes ned da den lige nu er en ’show stopper’ for grænsependlingen særligt fra Danmark, siger hun.

Kristoffer Dahl Sørensen – News Øresund

 


NEWS ØRESUND er et resultat af et udviklingsprojekt med Interregfinansiering, som blev gennemført i samarbejde mellem Roskilde Universitet, Lunds universitet og Øresundsinstituttet. Siden 2015 fortsætter udviklingen af News Øresund som en del af Øresundsinstituttet. I 2019-2021 forstærker News Øresund den uafhængige dækning af regionens life science-cluster gennem Øresundsinstituttets engagement i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET er et uafhængigt dansk-svensk videncenter, der gennem analyser, fakta, konferencer og medievirksomhed bidrager til et øget kendskab om udviklingen i regionen. Virksomheden drives uden henblik på at skabe et overskud og med finansiering fra godt 100 medlemmer fra stat, regioner, kommuner, universiteter og det private erhvervsliv i Danmark og Sverige.

Nyhederne fra News Øresund kan frit gengives, hvis News Øresund angives som kilde. 

Kontakt os: redaktion (at) newsoresund.org
Mere info: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.org

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Politik08. juli 2024

Sveriges minister for nordisk samarbejde, Jessika Roswall (M), foreslået som ny EU-kommissær

Jessika Roswall (M), som ud over at være minister for nordisk samarbejde også er EU-minister, er blevet nomineret som ny...

Energi04. juli 2024

Grøn omstilling er størst, når syv samarbejdsprojekter deler 137 Interreg-millioner

Fem projekter inden for Grön Omställning, et inden for Hållbara Transporter et inden for Gränslös Arbetsmarknad skal dele 136,7 mio....

Samfund04. juli 2024

Konjunkturen i Øresundsregionen: Befolkningsprognoserne sænkes i både Sverige og Danmark – danskernes realløn er tilbage over niveauet fra før inflationskrisen

På begge sider af Øresund er befolkningsfremskrivningerne blevet nedjusteret. I Sverige skønnes dette at føre til et reduceret behov for...

Danmark04. juli 2024

EU-støtte til nye overhalingsspor ved Kalvebod, der øger muligheden for tung militær transport over Øresundsbroen

Muligheden for at transportere tunge militærkøretøjer over Øresundsbroen forbedres ved, at EU yder op til 319 mio. kr. i støtte...

Erhverv03. juli 2024

Svensk og dansk life science-industri får stadig større betydning for landenes økonomier

Life science-industrien står for næsten 10 pct. af Sveriges eksport, og i løbet af de seneste 10 år er den...

Infrastruktur04. juli 2024

Svenske Trafikverket: Ny Øresundsforbindelse er nødvendig i 2050, men intet forslag opfylder alle behov

Snart er det tid til at påbegynde arbejdet med en fremtidig ny forbindelse over Øresund; hvis den vel at mærke...

Infrastruktur04. juli 2024

Københavns overborgmester håber på en dansk-svensk undersøgelse af forbindelserne over Øresund – men afviser Landskronas forslag om en Europaspor-forbindelse til København

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), ser positivt på konklusionerne i Trafikverkets rapport om kapacitet og redundans over Øresund. Hun...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.