Følg os på

Interviews

Innovation og udvikling i industrivirksomheder under krisen

Publiseret

 

Camilla Dahlin er vice direktør og senior advisor på IUC Syd som er en medlemsorganisation for industrivirksomheder i Skåne og en del af det nationale IUC-netværk. Foto: IUC Syd

Den skånske industri har klaret sig bedre end først forventet under coronakrisen. Krisen har også ført til nytænkning. Det mener Camilla Dahlin, vicedirektør for klyngeorganisationen IUC Syd. Samtidig understreger hun, at støtten til at hjemsende medarbejdere har været nødvendig for, at industrivirksomhederne kunne beholde deres personale. 41 procent af de industrivirksomheder, som indgik i en national undersøgelse som IUC har lavet, har hjemsendt ansatte eller varslet om afskedigelser i 2020. Samtidig mente størstedelen af virksomhederne, at likviditeten ikke er et problem fremover, og at ordreindgangen er på et normalt niveau eller bedre end normalt.

I 2020 har 41 procent af de 1.000 industrivirksomheder, der omfattes i en kortlægning som det nationale klyngenetværk IUC har lavet, hjemsendt medarbejdere eller varslet om afskedigelser.
– Støtten ved hjemsendelser har været vigtige for industrivirksomhederne til at håndtere den usikkerhed, de følte, især i begyndelsen. Det er vanskeligt at afskedige personale i industribranchen, fordi det ikke er let at finde nye medarbejdere og oplære nye medarbejdere. Jeg tror, at mange har taget det sikre valg, når det gælder hjemsendelser, forklarer Camilla Dahlin, vice direktør og senior advisor for IUC Syd, en klyngeorganisation for industrivirksomheder i Skåne.

At finde det rette personale er en af de største udfordringer for industrivirksomheder, uanset om der er en coronapandemi eller ej.
– Når vi taler med vores store ankervirksomheder, er den største udfordring altid at finde de rette kompetencer. De små virksomheder siger ofte, at det er vigtigt at ansætte folk med den rette indstilling snarere end den rette uddannelse. En almindelig model er at lade nye medarbejdere deltage i virksomhedens egne interne kurser, siger Camilla Dahlin. Virksomhedernes personale og struktur er en af de største styrker hos svenske industrivirksomheder, mener Camilla Dahlin.
– Jeg ser en fordel i, at vi har en relativt ikke-hierarkisk struktur i virksomhederne, at der også er en dynamik i forholdet til personalet, f.eks. i forbindelse med produktudvikling. Samarbejde mellem forskellige funktioner som marketing, indkøb og produktion og inddragelse af personalet i udviklingen bidrager til den svenske innovationskraft.

 

Interesse for udvikling hos industrivirksomheder

IUC driver flere nationale projekter til støtte for industrivirksomhedernes udvikling, herunder Robotlyftet til øget automatisering i små og mellemstore virksomheder. Camilla Dahlin ser et stort behov for, at virksomhederne tager hensyn til både bæredygtighed og digitalisering i deres udvikling.
– Generelt tror jeg, at branchen har brug for at blive bedre til at revidere sine forretningsmodeller og diskutere, om de stadig er relevante om ti år.

Der er en interesse for udvikling i industrivirksomhederne. I IUC-undersøgelsen sagde 65 procent af virksomhederne, at de gerne ville udvikle nogle eller flere dele af deres virksomhed, 14 sagde, at de var interesserede, men at det var for usikkert på nuværende tidspunkt, mens 21 procent sagde, at det ikke var aktuelt. Det er især inden for områderne produktionseffektivitet, digitalisering og automatisering, at virksomhederne ser et behov for udvikling.
Men udvikling og omstilling er dyrt for de små og mellemstore virksomheder i industrien, hvilket gør at investeringer også indebærer en risiko.

– Ofte er der behov for store investeringer, og derfor mærkes konsekvenserne af en fejl. Industrien kan være noget langsommere end andre brancher når det gælder fornyelse. Det gælder for industrien generelt, ikke kun i Skåne og Sverige, men også globalt, siger Camilla Dahlin.

 

Usikkerhed og nytænkning

Da coronapandemien nåede Sverige og skabte usikkerhed om handelen på verdensmarkedet, blev virksomhederne bekymrede, fremhæver Camilla Dahlin.
– Generelt har den største udfordring nok været, at industrivirksomhederne ikke vidste, hvad pandemien ville indebære. Især i begyndelsen var der usikkerhed om hvilke effekter den ville få på virksomhedernes produktion.

Men usikkerheden har også betydet, at store industrivirksomheder har søgt efter lokale underleverandører, hvilket har været til gavn for mindre virksomheder i Skåne. Under coronakrisen har der også været eksempler på virksomheder, der har omlagt deres produktion til f.eks. at fremstille beskyttelsesudstyr og hånddesinfektionsmidler til sundhedssektoren.

– Vi har også set eksempler på kreativitet og vilje til at ændre sig for at kunne yde et bidrag til samfundet uden primært at tænke på profit. Virksomhederne har vist, at de arbejder med stort engagement og med hjertet på rette sted. De ønsker at skabe samfundsmæssig nytteværdi, og det er også vigtigt for de ansatte, siger Camilla Dahlin.

Der er også sektorer, som har nydt godt af den ændring i forbrugsmønstret, som coronapandemien har medført.
– Alt, hvad der har med byggeri og gør-det-selv i hjemmet at gøre, er gået godt. Selv medicinsk udstyr. Ingen af de virksomheder, vi kender, er gået konkurs under coronakrisen, konstaterer Camilla Dahlin.

Og det er et ganske lyst fremtidsbillede, som tegner sig for de svenske industrivirksomheder i IUC-undersøgelsen.

  • 86 procent af virksomhederne i undersøgelsen havde brug for yderligere kapital til at starte produktionen efter coronakrisen.
  • 73 procent af virksomhederne mente, at likviditeten kunne håndteres, hvis pandemien ikke bliver alt for langvarig. 19 procent mente, at likviditeten var bedre end normalt eller meget god, mens kun 8 procent var bekymrede.
  • 40 procent af virksomhederne anså ordresituationen for at være forholdsvis normal, og 18 procent anså den for at være bedre end normalt eller meget god, mens 34 procent svarede, at ordresituationen var svag, og 8 procent var bekymrede.

 

(News Øresund – Thea Wiborg)
Dette interview er lavet i forbindelse med rapporten Skånsk konjunktur, som Øresundsinstituttet har udarbejdet for Sparbanken Skåne. Mere om rapporten finder du her.

 

Om IUC og IUC Syd

IUC Syd er en medlemsorganisation for industrivirksomheder i Skåne med formålet at styrke vækst og konkurrenceevne. De tilbyder bl.a. industrivirksomheder hjælp til teknologiudvikling, forretningsudvikling og kompetenceudvikling. IUC Syd er en del af det nationale IUC-netværk. IUC står for Industriella Utvecklingscentra, og der er 19 organisationer i hele landet.
Undersøgelsen “Industrin till 1000” blev gennemført ved hjælp af interviews i perioden april 2020 til februar 2021 inden for rammerne af det nationale initiativ Robotlyftet med finansiering fra Tillväxtverket.

 

 

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Samfund30. juni 2021

Forsigtig optimisme omkring rejser og turisme på tværs af Øresund i sommer – men stadig langt fra 2019-niveauerne

Fortsat stor usikkerhed, men samtidig forsigtig optimisme, præger aktørerne inden for transport og turisme i Øresundsregionen. På det seneste har...

Samfund30. juni 2021

Svenske og danske coronarrestriktioner udfases den 1. juli

Fra den 1. juli kan 50 personer i stedet for otte samles indendørs til private arrangementer i Sverige. Begrænsningerne for...

Okategoriserade02. juli 2021

News Øresund ønsker en god sommer

News Øresund holder sommerferie og er tilbage igen i starten af august med dækning af vores dansk-svenske region. Redaktionen ønsker...

Samfund29. juni 2021

Det bliver nemmere at rejse over Øresund denne sommer

Svenskere, der ønsker at rejse til Danmark denne sommer, har gode muligheder for at gøre det. Alle, der er fuldt...

Innovation01. juli 2021

Martin Gren, medstifter af Axis Communications: “Hvis jeg skulle starte en virksomhed i dag, skulle det være i Malmø”

Netværksvideovirksomheden Axis Communications, der siden 2015 har været ejet af japanske Canon, har ingen planer om at forlade Lund. Tværtimod...

Politik28. juni 2021

Sveriges statsminister Stefan Löfven afgår

Efter at have forhandlet med støttepartierne i en uge, meddelte Sveriges statsminister at han afgår. Han valgte at træde tilbage...

Life Science24. juni 2021

Danske virksomheder og Dansk Erhverv i kontakt med Mette Frederiksen om dansk-svensk skatteaftale

Medicinalvirksomheden Ferring Pharmaceuticals i København har sammen med andre virksomheder og Dansk Erhverv været i dialog med den danske regering...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.