Følg os på

Politik

Intern strid om udlændingepolitik i svenske S: Baglandet føler sig skuffet og topmedlemmer ryster på hovedet

Publiseret

 

De svenske Socialdemokraterna, hvis medlem Stefan Löfven (t.v.) er statsminister og Ardalan Sherakabi civilminister, står med et utilfreds bagland efter markant kursskifte i udlændingepolitik. Foto: News Øresund – Mandus Örarbäck

I kølvandet på et politisk udspil om strammere udlændingepolitik har de svenske Socialdemokraterna tabt støtte blandt egne tropper. Parlamentsmedlem forlader partiet i protest, lokalformand føler sig ”skuffet og ked af det” og generalsekretær i Palmecentret kalder udspillet for ”uheldigt”. Partiets udvikling mod højre er dog ”en let brise sammenlignet med danske S”, siger Hans Mouritzen, seniorforsker i udenrigspolitik ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Det svenske regeringsparti Socialdemokraterna står over for et svært valg til efteråret. Ikke nok med at de står til at have den laveste vælgeropbakning op til et parlamentsvalg i dette årtusinde, har de med deres nye, politiske udspil også formået at træde egne tropper over tæerne.

Udspillet er en stramning af udlændingepolitikken. I udspillet lyder det blandt andet, at for at lande kan modtage ulandsbistand af Sverige, er det et krav, at de pågældende lande tager imod hjemsendelser af statsborgere, der er blevet udvist i Sverige. Netop den del af udspillet synes Anna Sundström, generalsekretær i det socialdemokratiske Palmecenter, er uheldigt formuleret:

– Jeg synes, det er meget uheldigt, at man formulerer sig som om, at det her er et absolut krav for, at lande kan være modtager af svensk ulandsbistand. Jeg synes, det er uheldigt, at man blander udlændingepolitik sammen med bistandspolitik, siger Anna Sundström til Sveriges Radio.

Palmecentret repræsenterer den svenske arbejderklasse med 27 medlemsorganisationer fra arbejderbevægelsen. Centret blev grundlagt i 1992 for at ære tidligere statsminister Olof Palmes minde. Olof Palme var fortaler for solidaritet og sammenhold i arbejderbevægelsen, mærkesager som den nuværende socialdemokratiske regering har glemt med deres nye udspil, mener Anna Sundström.

Blandt højtstående medlemmer af partiet har udspillet heller ikke været lige nemt at tygge igennem. Sara Karlsson, der tidligere havde en plads i Riksdagen for Socialdemokraterna, valgte at fratræde sin plads i protest over regeringens stramninger.

– Nu er det valgår og forventningen er, at man bare skal holde kæft, bide det i sig og lukke døren. Det kan jeg ikke. Derfor gør jeg nu både mig og partiet en tjeneste ved at forlade mit hverv som Riksdagsmedlem, skriver Sara Karlsson i et Facebook-opslag ifølge Dagens Nyheter.

Udviklingen i det svenske arbejderpartis udlændingepolitik har altså taget en højredrejning. Det skyldes blandt andet pres fra oppositionspartiet Sverigedemokraterna, der siden flygtningekrisen for alvor har sat flygtningespørgsmålet på det politiske tapet i Sverige.

Socialdemokraternas udvikling mod højre er dog intet sammenlignet med de danske tilstande, hvor det danske Socialdemokratiet også har bevæget sig markant mod højre i udlændingepolitikken, mener Hans Mouritzen, seniorforsker i udenrigspolitik med særligt fokus på Sverige ved Dansk Institut for Internationale Studier.

– Det svenske Socialdemokraternas udvikling er en let brise sammenlignet med det danske, men trenden i forslagene ligner lidt. Det er for at undgå at miste vælgere til Sverigedemokraterna, men det ville man selvsagt aldrig indrømme. Den største forskel i forhold til det danske Socialdemokratiet er, at man lægger vægt på at ’værne om asylretten’, siger han til News Øresund.

På det lokale niveau har regeringens udspil også vakt furore. Lokalformanden for Socialdemokraterna i Växjö Kommune, Gunnar Storbjörk, er både skuffet og ked af det over regeringens forslag. Han mener, at det, som regering lægger op til, er stik imod, hvad Växjö Kommune ønsker fra en socialdemokratisk udlændingepolitik:

– Arbejderpartiet i Växjö synes dårligt om det. Vi vil have en anden udlændingepolitik, end den som er præsenteret. Det her er i modsat retning af, hvad vi vil, og vi er skuffede og kede af det, siger han til SVT Nyheter og tilføjer:

– Jeg synes ikke om retorikken. De giver skylden videre og er udpegende, hvilket ikke er rimeligt i et Socialdemokratisk parti. Vi er et stort parti, som rummer flere meninger, men vi er ikke enige med partiledelsen i denne sag. Vi vil fortsat udtrykke vores synspunkter tydeligt og arbejde for at sikre, at vores politiske linje får størst opbakning.

(News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked03. december 2024

Ventetiderne fortsætter med at falde i sundhedsvæsenet i Region Hovedstaden

Flere og flere sygeplejersker er begyndt at vende tilbage til hospitalerne i Region Hovedstaden. Det er en vigtig forklaring på,...

Danmark03. december 2024

Elbiler dominerer bilsalget i Danmark

På trods af mindre bilsalg i november fortsætter nyregistreringer af elbiler med at stige i Danmark. I november steg antallet...

Bæredygtighed03. december 2024

Svenske Sjöfartsverket investerer i en verdensunik eldreven lodsbåd

Som en del af svenske Sjöfartsverkets mål om at skifte til fossilfri drift inden 2045 køber myndigheden en elektrisk batteridrevet...

Øresund29. november 2024

Konjunkturen i Øresund: Lægemiddelindustrien fortsætter med at løfte dansk BNP – boligbyggeriet stiger i Sverige

Den danske økonomi vokser støt, mens det går mere trægt i Sverige. Den stærkere økonomiske udvikling i Danmark er især...

Norden29. november 2024

Nyt program for fri bevægelighed i Norden skal styrke Nordisk Ministerråds arbejde med grænsehindringer

Nordisk Ministerråds arbejde med information og grænsehindringer koordineres i et nyligt vedtaget ”Program for Fri Bevægelighed i Norden 2025-2030”. Programmet...

Sverige29. november 2024

Nyt sundhedssystem brød sammen i Västra Götaland – nu skal det indføres i Skåne

Da direktørerne i Västra Götalandsregionen holdt pressekonference for at fortælle, hvordan det nye Millenium IT-system har fungeret, blev de afbrudt...

Politik29. november 2024

Undersøgelse undtager lærere og sundhedspersonale fra omdiskuteret anmeldelsespligt

Undersøgelsen om styrket hjemsendelsesindsats blev præsenteret onsdag af den svenske migrationsminister Johan Forssell (Moderaterna) og udrederen Anita Linder. Heri undtages...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.