Politik
Stefan Löfven kan fortsætte som statsminister – januaraftalen er udgangspunktet for den kommende svenske regerings blokoverskridende politik
Ved en afstemning i riksdagen undgik Stefan Löfven (S) at få et flertal af riksdagens medlemmer imod sig. Han kan dermed fortsætte som statsminister for en ny regeringskoalition mellem Socialdemokraterna (S) og Miljöpartiet (MP) der er blevet muliggjort gennem den såkaldte januaraftale: En aftale mellem S og MP på den ene side, og Centerpartiet (C) og Liberalerna (L) på den anden. Aftalen indeholder 73 konkrete punkter, som hvert parti ønsker opfyldt for at indgå i samarbejdet.
Et af de mere omdiskuterede punkter er sløjfningen af den såkaldte “värnskatt”, som man på dansk bedst kan sammenligne med topskat. At värnskatten forsvinder, betyder konkret, at personer der tjener 60.000 svenske kroner om måneden skal betale 71 kroner mindre i skat om måneden, skriver SVT Nyheter. Personer, der tjener 100.000 svenske kroner om måneden, får til gengæld en skattebesparelse på hele 2.071 kroner om måneden. Vänsterpartiet har desuden været særligt meget imod netop dette punkt på listen.
Udover den omdiskuterede värnskatt har statskundskaberen Jenny Madestam – i et interview med Expressen – fremhævet syv punkter i januaraftalen af væsentlig interesse.
Skatten for pensionister, der nu er højere end almindelige lønmodtageres, skal sænkes i 2020. Samtidig skal pensionen for almindelige lønmodtagere forhøjes i 2021.
En familieuge indføres over sommeren, så man kan bruge mere tid med sine børn. Tre dage per forældre, eller seks dage for enlige forældre, som kan anvendes, når børnene har ferie.
Det skal være billigere at købe tjenester til pasning af hjemmet – de såkaldte ’husnære tjenester’, såsom plæneklipning, børnepasning og rengøring. Det gøres gennem af forhøje skattefradraget for køb af husnære tjenester fra 25.000 svenske kroner til 75.000.
Forhøjet flyskat på indenrigsrejser genindføres, efter Moderaternas og Kristdemokraternas vedtagne finanslov fra d. 12. december sløjfede selvsamme flyskat.
Cykler skal opprioriteres. Antallet af cyklister skal øges, hedder det i aftalen. Det skal ske igennem styrkede satsninger på delebilskoncepter (car-pooling), og gennem særlige skattefradrag for cykelpendlere.
Opførelsen af nybyggerier skal gå hurtigere ved at gøre projekteringsprocesserne kortere. Samtidig skal den såkaldte flytteskat sløjfes. Når man sælger sin bolig i Sverige får man i dag mulighed for at udskyde skattebetalingen af den eventuelle gevinst, man har fået ved salg af sin bolig, under den forudsætning at man køber ny bolig.
Skatten skal dermed først betales, når den nye bolig sælges. I dag skal man betale renter på den skattebetaling, man har udskudt, hvilket kaldes for flytteskat. I den nye regeringsaftale sløjfes renten på den udskudte skat.
Mindre huslejeregulering – et friere marked for udlejere af boliger til at fastsætte husleje i aftale med lejer frem for at blive reguleret af en statslig huslejelov. Dette skal medvirke, at lejemål i attraktive områder bliver dyrere, mens lejemål i mindre attraktive områder bliver billigere. Reglen gælder dog kun nybyggerier. (News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23