Følg os på

Norden

”Jeg ved, at spørgsmålet om skatteaftalen betyder meget for mange mennesker”

Publiseret

 

Danmarks Nordenminister Louise Schack Elholm (Venstre). Foto: News Øresund - Johan Wessman

Der sker fremskridt i forhandlingerne om den dansk-svenske skatteaftale, Øresundsaftalen, bekræfter Louise Schack Elholm, Danmarks minister for nordisk samarbejde. Hun ser et stort arbejdsmarkedspotentiale i Øresundsregionen og mener, at den danske investering på 4 milliarder kroner i infrastruktur i forbindelse med Øresundsbroen viser, hvordan regeringen prioriterer forbindelsen mellem landene.

Øresundsaftalen er et af de emner, der behandles på nationalt plan i det dansk-svenske samarbejde.

– Diskussionerne er i gang, der er forhandlinger mellem det danske skatteministerium og det svenske finansministerium. Der sker fremskridt, og der arbejdes på det. Jeg ved, at dette spørgsmål betyder meget for mange mennesker,” siger Louise Schack Elholm.

Andre emner, som f.eks. jobmesser, drives regionalt eller lokalt i samarbejdet, men er lige så vigtige, ifølge ministeren.

– Der er et stort potentiale i forhold til arbejdsmarkedet, hvor der er mangel på arbejdskraft i Danmark og en del arbejdsløshed i Sverige. Det er til fordel for begge lande, hvis der kan skabes et bedre samarbejde på dette område. Greater Copenhagen har arbejdet med arbejdsmarkedsmesser, hvor over 6.000 mennesker har deltaget indtil videre. Der kan man se, hvilke fordele vi kan få ud af at integrere os, siger Nordenministern.

Oplever, at samarbejdet generelt fungerer godt

Hun understreger også vigtigheden af, at mange mennesker kan bo og stifte familie på den anden side af Øresund, da det binder danskere og svenskere sammen på et kulturelt og menneskeligt plan.

– Jeg synes, at samarbejdet fungerer rigtig godt, i og med at vi pendler meget og besøger hinanden meget – turismen er stigende. Pendlingen er stigende og har været det siden coronapandemien, selvom den ikke er så høj som tidligere. Arbejdsmarkedet fungerer godt, og mange studerer på tværs af grænsen, siger Louise Schack Elholm.

Samtidig erkender hun, at tingene ikke kører så glat, som de ideelt set burde.

– Der er ingen tvivl om, at det kan blive bedre. Vi har en liste over grænsehindringer i Øresundsregionen, men det, jeg ofte hører, handler om skat og grænsekontrol, siger hun og fortsætter:

– Vi har konstant fokus på, hvordan vi kan forbedre samarbejdet, hvor gør det mest ondt? Det handler om skatteområdet, men også om hele erhvervsområdet, hvor life science-klyngen er toneangivende. Hvordan kan man øge samarbejdet og også løse infrastrukturudfordringerne? siger hun.

Infrastrukturinvesteringer skal give mere smidige rejser

Danmarks investering i forbedring af infrastrukturen i forbindelse med Øresundsbroen på i alt fire milliarder kroner forud for åbningen af den dansk-tyske Femern Bælt-tunnel i 2029 viser, at regeringen prioriterer det dansk-svenske samarbejde, siger Louise Schack Elholm.

I forbindelse med truslerne fra koranafbrændingerne genindførte Danmark i august midlertidigt grænsekontrollen til Sverige.

– Det var nødvendigt af sikkerhedsmæssige årsager, men vi ville ønske, at vi ikke behøvede at gøre det. Jeg kunne godt tænke mig, at vi hele tiden forsøgte at gøre det lidt lettere at bevæge sig mellem landene, siger hun.

Vil fortsætte samarbejdet i Greater Copenhagen Task Force

Siden Louise Schack Elholm tiltrådte som Nordenminister i december 2022, har hun haft lejlighed til at møde sin svenske kollega Jessika Roswall flere gange.

– Jeg har et rigtig godt samarbejde med Jessika, og vi har også haft drøftelser sammen med Greater Copenhagen. Vi havde blandt andet et møde med Greater Copenhagen Task Force i januar, og jeg synes, det er meget konstruktivt i forhold til at sætte fokus på de grænsehindringer, der er, og de udfordringer, vi står overfor. Så det er vigtigt at holde fast i det, og jeg ser frem til det næste møde, som jeg forventer bliver til efteråret.

News Øresund – Anna Palmehag

Denne tekst har tidligere været publiceret i Øresundsinstituttets analyse State of the Region 2023.

Læs mere: Sveriges Nordenminister vil gerne se mange flere Øresunds­pendlere

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked13. juni 2024

Ny skatteaftale på plads – underskrevet af ministre

Glædeligt, vigtigt og endelig! Sådan beskrev Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) og Danmarks skatteminister Jeppe Bruus (S) den nye, genforhandlede...

Ejendomme12. juni 2024

Efterspørgslen på nybyggede boliger falder i Skåne 

26 procent færre nyproducerede boliger blev efterspurgt i Skåne i 2023 sammenlignet med året før. Det viser Region Skånes model...

Infrastruktur12. juni 2024

Det står klart, hvordan en Øresundsmetro skal forbindes til Malmø

En station på eksisterende grund i den nordlige del af Västra Hamnen, Galeonen+, via en boret tunnel til den næste...

Infrastruktur12. juni 2024

Ny undersøgelse: Et afgreningskammer for at forbinde en Øresundsmetro med M5-linjen i København ville koste 400 millioner kroner at bygge

Det ville koste 400 millioner kroner at bygge et afgreningskammer på den kommende metrolinje M5 i København for at kunne...

Sverige11. juni 2024

Den svenske regering vil tillade gårdsalg af alkohol – det svenske alkoholmonopol lever videre

Svenske gårde og mikrobryggerier skal have lov til at sælge øl, vin og spiritus i Sverige, men i begrænset omfang....

Samfund30. maj 2024

Tusindvis af svenske sygeplejersker kan gå i strejke den 4. juni – ønsker kortere arbejdstid

Den 4. juni kan omkring 2.000 medlemmer af det svenske fagforbund Vårdförbundet, som primært organiserer sygeplejersker, gå i strejke, hvis...

Arbejdsmarked31. maj 2024

Dansk-svensk aftale om social sikring genforhandlet – giver større fleksibilitet

Mens ændringerne i den genforhandlede dansk-svenske skatteaftale, Øresundsaftalen, skal træde i kraft i 2025, er en anden dansk-svensk aftale i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.