Interviews
”Jeg vil bo hvor tingene sker”
Som en ældre senior føler Inga Lodenius sig mere som en Øresundsbeboer end nogensinde før. Ture over broen fra Malmø til København er blevet en del af hverdagen og operaforestillinger, koncerter, museer og en nysgerrighed efter at opdage nye kvarterer lokker.
– Øresundsbron er porten til kontinentet. København er ”hjemme”, Berlin og Hamburg er tæt på.
En dag under 2. verdenskrig hørte Inga Lodenius i radionyhederne, at en stor sort sky var trukket ind over Danmark. Inga Lodenius, der voksede op på Bjäre-halvøen, kiggede og spejdede ud over Kullen mod nabolandet, og søgte med angst efter skyen. Dagen forblev strålende smuk, men for den syvårige pige var nærheden til Danmark pludselig blevet tydelig.
En del af skoleårene blev brugt i Helsingborg, hvor Inga Lodenius ofte besøgte sin tante, der boede på kysten overfor Kronborg slot. Allerede på det tidspunkt var der tale om en bro over Sundet, på det tidspunkt mellem Helsingborg og Helsingør. Men det er da ikke nødvendigt, tænkte Inga Lodenius, det er bare at hoppe mellem alle bådene, så er man ovre på den danske side. Hun smiler af mindet.
Derefter fulgte en række år længere væk fra Danmark, en flytning til Stockholm, hvor Inga Lodenius begyndte at arbejde som chefsekretær og derefter sprogstudier ved Stockholms Universitet. Efter Inga blev gift, flyttede hun en hel del og har boet i Wien og Graz i nogle år.
– Jeg har altid været et storbymenneske, jeg vil gerne bo, hvor tingene sker. Det har jeg mærket, siden jeg voksede op på landet, siger hun.
I 1983 gik flyttelæsset tilbage til Skåne og til Malmø, men det nære forhold til København kom først med broen. Da beslutningen om at bygge broen skulle træffes, sad Inga Lodenius klistret til radioen.
– Jeg kan huske, at jeg var så nervøs. Jeg ville virkelig gerne have det til at blive en realitet og at de politikere, der forsøgte at stoppe planerne, skulle mislykkes. Da det stod klart, at broen skulle bygges, følte jeg stor lykke og glæde, siger hun. Fra sit hjem, som vender ud mod sundet, så hun senere broens dele blive fragtet afsted.
I dag er både København og Berlin velkendte indslag i Inga Lodenius liv. Det sker, at hun tager til København tre gange om ugen, og det er blevet mere og mere almindeligt, efterhånden som hun har lært byen at kende.
– Nu tager jeg ind til København. Ligesom ind til byen. Hvis jeg siger, at jeg er fra Sverige, når jeg er i Berlin, bliver jeg set som turist. Nu plejer jeg at sige, at jeg er fra Malmø lige overfor København, så ses jeg som en besøgende.
Hvad giver dig at rejse til København?
– Det giver mig gode oplevelser og også følelsen af at være Øresundsbeboer, at vi deler historie, siger Inga Lodenius, hvis kendte skånske rødder strækker sig tilbage til 1600-tallet – da Skåne var dansk.
– Jo, jeg er svensk, men det danske er der også stadig.
Noget, som Inga Lodenius ofte rejser over Øresund for, er et besøg på de mange musikscener. Hun har abonnement til DR Koncerthuset og Tivolikort, og hun går ofte i et af de to operahuse.
– Vi i Øresundsregionen har gode forudsætninger. Vi har jo faktisk tre smukke operahuse, et i Malmø og to i København. Derudover har vi to nybyggede koncerthuse i verdensklasse, et i Malmø og et i København. Vi har også fremragende museer, hvoraf nogle er meget berømte, siger hun.
En del besøg, som Inga Lodenius foretager, arrangeres via kulturforeningerne Operakonstens Vänner i Skåne (OVIS), Malmö Symfoniorkesters Vänförening (MSOV) og Malmö Konststudio. Sidstnævnte arrangerer blandt andet museumsture og arkitekturrundvisninger, til København, som hun synes er givende og spændende.
Inga Lodenius oplever, at hendes engagement i foreningerne giver hende mere end bare kulturelle oplevelser.
– Man møder rare mennesker og får nye indtryk. Selvfølgelig sker det, at jeg vågner op og er træt, men at jeg har noget planlagt, får mig til at stå op, og så bliver jeg frisk af at komme afsted og gøre stimulerende ting, siger hun.
Hun mener, at mange, ikke mindst ældre, har en opfattelse af, at det er svært at komme over til København og tage del i kulturen.
– Men det er bare et spørgsmål om vovemod. Hvis du ikke forstår sproget, kan du bede dem om at tale langsommere og stille spørgsmål. Så det hele afhænger af, hvordan du handler.
Men det er ikke kun usikkerhed over for det ukendte, der forhindrer folk i at krydse Øresund i dag, tror Inga Lodenius.
– Det er også blevet et økonomisk spørgsmål. I dag er togbilletten for dyr, og hvorfor er der ikke pensionistrabat? Når den svenske krone desuden er så svag, som den er i dag, bliver den meste simple kaffe desværre meget dyr, siger hun.
Hvordan ser en typisk dag i København ud for dig?
– I tilfælde af opera-, koncert- eller museumsbesøg er proceduren den samme, men indholdet varierer. Et besøg i Tivoli spænder over alt fra en tur i den smukke park til en koncert eller et café- eller restaurantbesøg, siger Inga Lodenius og fortsætter:
– Hvis jeg tager over sammen med en veninde, for at udforske et kvarter, der ikke er så kendt for os, har vi normalt planlagt turen og informeret os om eventuelle seværdigheder. Så trasker vi rundt, og smutter ind på et lokalt sted og spiser noget lækkert. Vi flanerer og nyder dagen.
Hvordan tror du, at integrationen på tværs af sundet vil se ud i de næste 20 år?
– Jeg tror og håber på en intensiveret integration, herunder Øresundsmetroen. Det vil sige, så længe Stockholm (regeringen) ikke forhaler de nødvendige beslutninger.
Opdatering efteråret 2020
Interviewet med Inga Lodenius blev gennemført i 2019. Siden da har coronapandemien betydet en ny virkelighed for kultursektoren på begge sider af Øresund. Siden foråret har restriktioner i både Sverige og Danmark betydet, at mange begivenheder er blevet annulleret for derefter at starte igen, men med omfattende begrænsninger for publikum. For Inga Lodenius har der ikke været nogen koncert- eller museumsbesøg siden midten af marts, og en planlagt tur til Berlin måtte endda annulleres. I stedet har hun set live-koncerter fra Berliner Philharmonikerne og også fra deres arkiver – og benyttede chancen til at få ryddet op i skabene derhjemme.
– Jeg bestemte mig tidligt for at lukke tristessen udenfor døren, fortæller hun.
I begyndelsen af september kunne hun igen sætte sig på toget over Øresundsbroen for at nyde en koncert i DR Koncerthuset – selvom det betød afstand mellem det decimerede publikum og mundbind på rejsen. Da hun krydsede broen igen et par uger senere for en ny musikoplevelse, var begrænsningerne blevet skærpet yderligere, og mundbind var derefter obligatorisk, indtil de besøgende havde sat sig på deres pladser.
– Det var spændende og virkelig en ny oplevelse, da jeg nu tog over til København igen. Men det er meget trist ikke at vide, hvornår det vil vende tilbage til det normale igen, siger Inga Lodenius, der har købt billetter til flere forestillinger i de kommende måneder.
News Øresund – Sofi Eriksson
Fakta: Kulturforeninger
Operakonstens Vänner i Skåne (OVIS)
En non-profit forening, der organiserer foredrag, interviews og seminarer med operakunstnere, instruktører, sangpædagoger med mere, for de operainteresserede medlemmer. Derudover arrangeres ture til operascener og koncertsale i Sverige og udlandet.
Malmö Symfoniorkesters Vänförening (MSOV)
En non-profit forening med formålet at fremme udviklingen for musikerne i Malmö Symfoniorkester. Foreningens medlemmer bliver inviteret til musikaftener, hvor musikere spiller, og fortæller om deres karriere og hverdag. Derudover arrangeres lyttekurser og ture til koncertsale og operascener i udlandet.
Malmö Konststudio
En non-profit kunstforening, der organiserer foredrag, studiebesøg og kunstrejser inden for og uden for Sverige. Formålet med foreningen er at bevare og udvide interessen for kultur, ikke mindst billedkunst.
Interviewserie i News Øresund – Øresundsbroen 20 år
I år fylder Øresundsbroen 20 år. News Øresund sætter fokus på dette jubilæum, med en serie interviews med personer som lever og er aktive i regionen, eller som har spillet en vigtig rolle i dens udvikling.
De fleste af interviewsne indgår også i bogen ”Checkpoint 2020 – mennesker, grænser og visioner i Øresundsbrons tid” (Makadam förlag), der blev udgivet i maj af Øresundsinstituttet og Centrum för Öresundsstudier ved Lunds universitet.
Læs flere interviews i serien:
International rekruttering løftede dansk e-handelskæmpe i Malmø
Optimistiske borgmesterveteraner mener at hverdagen gør en forskel
”Du vil også se mig stå på ølkassen”
Livet som ”kærlighedsflygtning”
Den administrerende direktør da broen åbnede: ”Det var et magisk øjeblik!”
Forskningsanlæg gjorde tyske Ralf Trant til Øresundsborger
Med en musikalsk mission
Tidligere adm. direktør: Det danske-svenske kulturmix giver et spændende udgangspunkt for virksomheder
Flytningen fra Stockholm åbnede hendes øjne for Øresundsregionen
Forskelle i dansk og svensk kultur giver dynamik i arbejdslivet
Biologen på Peberholm
København blev en fristad, da Malmø føltes for lille
Hun har base på begge sider af Sundet
Havnefusion gav mere end økonomisk gevinst
Ingvar Carlsson havde bestemt sig: ”Når jeg bliver statsminister skal broen bygges”
Han var med i beslutningen om Øresundsbroen
Med udsigt til Sverige
Akademiker flyttede fra Rumænien til Øresund – efterlyser en vej ind på arbejdsmarkedet
Øresundsbroens direktør opfordrer staterne til at tænke mere grænseoverskridende
”Danmark holder af sine fiskere – i Sverige ses vi som en pittoresk faggruppe”
Den skjulte vej over Øresundsbroen
Ung dansk skater lokket af kreativt gymnasium i Malmø
Svensk, dansk eller ”skandigrød”
Paskontrollant er et varmere job, end hun troede
Fra bromodstander til Øresundsentusiast
Togkontrolløren som er blevet Øresundspendlernes favorit
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23